-+=
Olvasási idő: 2 perc

Létezik egyáltalán egészséges zsír, amit a mindennapos sütéshez-főzéshez használhatsz? Létezik és ez a kókuszzsír. Számos jótékony hatással rendelkezik, még a fogyást is elősegítheti.

Kókuszzsír

Mi is egyáltalán a kókuszzsír?

A kókuszdió fehér húsában (kopra) található zsiradékot hívják kókuszzsírnak, amit többféle eljárással nyerhetnek ki a kókuszhúsból. A kókuszdió fehér húsában található zsiradék kinyerésének a technikája határozza meg minőséget.

Kétfajta kókuszzsír/olaj van használatban.

1. Szűz, VCO kókuszolaj kókusz ízű (hidegen préselik vegyszermentes feldolgozás,)
2. Szűrt, RBD, konvencionális olaj finomított, fehérített szagtalanított íztelen

Általában az utóbbi a kókuszzsír/olaj található a legtöbb helyen (gőzöléssel vagy vegyileg vonják ki a kókuszzsírt a koprából). A kókuszolaj és a kókuszzsír név alatt ugyanaz az anyag értendő, mert a kókuszdió fehér húsában 92%-os telített zsír található. Mivel 24 fokon olvad a természetes lelőhelyén mindig folyékony állapotban található ezért olajnak nevezik, de valójában 92%- os telített zsír.

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

Kókuszzsír diétában

Tudod, mi teszi a kókuszzsírt egyedülálló tulajdonságúvá?

Egyrészről közepes lánchosszúsága, másrészt laurinsav tartalma. Alapvetően minden zsír és olaj, amit használunk (étolaj, sertészsír stb.) hosszú láncszemű zsírláncokból áll, és emiatt kell a lipáz enzim az emésztéséhez, azért, hogy egyes zsír lipidekké essen szét a lánc, és így a szervezetben fel tudjon szívódni. A kókuszzsír közepes lánchosszúságú zsír, ezért vegyileg könnyen oldódik. Ezért használható eredményesen a betegségeknél kiegészítő anyagnak, mert nem kell hozzá a lipáz enzim, és emiatt más utat jár be a szervezetben. Ettől egyedülálló zsiradék a világon a kókuszzsír!

A kókuszzsírnak egyik legfontosabb tulajdonsága a magas hőtűrő képessége, és a zsírláncok könnyű vegyi oldódása, ami miatt az emésztésnél nem kell a lipáz enzim a zsírsavláncok bontásához.

Hogyan erősítheted az immunrendszered a kókuszzsírral?

Bizonyára nem ismeretlen számodra, hogy az anyatej alapvető immunológiai védelmet biztosít a kisgyermekek első életévében. Nem csak a tápanyagokat biztosítja, hanem egy különleges anyagot is tartalmazz (3.6%-ban). Ez a laurinsav. Ez az anyag segíti a kisbaba immunrendszerének kialakulását és erősítését. Az anyatejen kívül a természet másik bőséges laurinsav-forrása a kókuszolaj.

A laurinsav különleges tulajdonságai:

A laurinsav az egyik legerőteljesebb közepes láncú triglicerid, ami a kókuszolajban található (43%-ban). Az emberi, vagy állati testben monolauránná alakul át, ami egy vírus-, baktérium- és protozoaölő monoglicerid, és, amelyet az emberi és állati szervezet többek közt a herpesz, az influenza, valamint különböző káros baktériumok, elpusztítására használ fel. A kókuszolaj a természet egyik legjobb „harcosa” a kórokozók elleni természetes küzdelemben.

Hogyan használd a kókuszzsírt?

Melegen sütéshez, pároláshoz, hidegen süteményekbe vaj, margarin helyett vagy szendvicskrémként elkészítve is használhatod. Míg az olajat nem szabad többször hevíteni (és még egyszer sem egészséges magas hőfoknak kitenni), mivel ekkor rákkeltő anyagok keletkeznek benne, ezért a felhasználása egy sütésben kimerül. A kókuszzsír azonban stabil szerkezete miatt többször is felhasználható, többszöri hőhatás után sem keletkeznek benne méreganyagok, rákkeltő anyagok, nem oxidálódik.

Étkezési célokon kívül kiválóan alkalmazható bőrápolásra is. A kókuszzsír nem tartozik a legolcsóbb élelmiszerek közé, azonban a felsorolt tulajdonságai miatt érdemes meggondolnod, hogy lecseréled a hagyományos napraforgóolajad kókuszzsírra.

Ha más okból nem is, már csak azért is megfontolandó, mert ha a kókuszzsírral sütsz, megtapasztalhatod, hogy nincs az rossz, büdös olajszag a sütés után az egész lakásban, továbbá a gyomrodban sem lesz a nehéz, kellemetlen érzés.

Mindenkinek csak ajánlani tudom! Próbáld ki!

kokuszzsir

Ketogén diéta könnyen! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!