Bár a margarinos kenyér, még az iskolás éveid gondtalan napjaira emlékeztethet, felnőttként itt az ideje, hogy megismerd ezt az ételt közelebbről! Mi az a margarin?
A margarin feldolgozott, növényi eredetű étel, mely növényi olajból készül. Általában kukoricaolaj, szójaolaj, canola olaj gyapotmagolaj vagy sáfrányolaj az alapanyaga.
Margarin
Hollandiában miért van betiltva?
Talán fontos lehet, hogy a holland kormány betiltotta a transz-zsírsavakat tartalmazó margarinok forgalmazását.
A holland lakosság a leghosszabb életű a nyugati nemzetek közül.
Miért ennyire veszélyes ez az ártalmatlannak tűnő étel?
Speciális élelmiszer feldolgozási technológiával készül. A fent említett növényi olaj alapanyagok az iparban, parciális-hidrogenizáción esnek keresztül azért, hogy besűrítsék őket.
Hogyan lenne egyébként kenhető szilárdságú zsíros anyagod otthon? Ez egy folyékony növényi olaj volt a kezdetekkor!
Margarin és zsírok
Milyen egyéb mellékhatásai lehetnek, ennek a finom margarinnak?
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
– A magas margarin fogyasztás különösen fokozza a szívbetegségek és a szívinfarktus kockázatát. (a magas transz-zsír tartalma miatt)
Ref:
Ascherio, A., et al. Trans-fatty acids intake and risk of myocardial infarction. Circulation. 89(1):94-101, 1994.
Longnecker, M. P. Do trans fatty acids in margarine and other foods increase the risk of coronary heart disease? Epidemiology. 4(6):492-495, 1993.
– A magas margarin fogyasztás, az öregedéseddel járó szembetegségek kialakulásának kockázatát rejti magában. (a magas telítetlen zsírsav tartalma miatt)
Ref:
Cho, E., et al. Prospective study of dietary fat and the risk of age-related macular degeneration. American Journal of Clinical Nutrition. 73(2):209-218, 2001.
– A magas margarin fogyasztás néhány rákfajta kialakulásának kedvezhet.
Miben találsz margarint, ha már nem eszel margarinos kenyeret?
Szinte az összes sütemény, pékáru, sült étel tartalmaz margarint vagy ilyen feldolgozott olajokat.
Próbáld elkerülni a csomagolásokon szereplő “partially-hydrogenated” vagy “hydrogenated” szavakat!
Vagy számolj le a kenyerekkel – nem ezt mondjuk már régóta?
Most is kérsz egy harit?
A kommentben segítünk ha maradt kérdésed!
Peak Hungary
Tudj meg többet a súlyod menedzseléséről a Google+ oldalunkon!