Az étrend-kiegészítő kapszuláid zselatinból (a francia gélatineből) készülnek. E egy áttetsző, színtelen, majdnem íztelen szilárd anyag, melyet az állatok kötőszövetéből állítanak elő. A zselatin 98-99%-ban fehérje. Az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a fényképészetben és a kozmetikumokban széles körben alkalmazzák. A zselatintartalmú vagy hasonló állagú anyagokat is zselatinnak nevezik. Élelmiszerekben E441 néven, emulgeálószerként, valamint zselésítő anyagként használják.
Kapszula
A zselatin házilag is előállítható: a húson található, magas porctartalmú nyesedékek főzésével a főzővízbe oldott zselatin kerül. Ez a folyamat a pot-au-feu jellegű (húsleves alapú, általában báránynyesedéket is tartalmazó zöldséglevesfélék), francia ételek előkészítésénél népszerű.
A gyógyszerekben és az étrend-kiegészítők esetében azért készül zselatinból a kapszula, hogy könnyebb legyen lenyelni azokat, a csúszós felületeük miatt.
Ilyen zselatin egyébként a születésnapi tortád tetejét is díszítheti, de a legelterjedtebb felhasználási módjai:
- leggyakrabban fagyiban, lekvárban (a nagymamád is tesz zselatint a lekvárba), joghurtokban, krémsajtokban, margarinban fordul elő
- diétás élelmiszerekben zsírok helyettesítésére is alkalmazzák, mert a szájban zsíros étel érzetét kelti, ugyanakkor kalóriatartalma alacsony
- kozmetikumokban való felhasználása esetén általában hidrolizált kollagén néven található meg
Bár a zselatin száraz állapotban 98-99%-ban fehérjét tartalmaz, tápértéke nagyon alacsony.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
A zselatinban a nem-eszenciális aminosavak (esszenciális aminosav: olyan aminosav, amelyet a szervezet természetes úton nem képes előállítani) magas koncentrációban vannak jelen viszont alig tartalmaz esszenciális aminosavakat. A zselatin aminosav tartalma általában a következőképpen alakul:
glicin, prolin, hidroxiprolin, glutaminsav, alanin, arginin, aszparginsav, lizin, szerin, leucin, valin, fenil-alanin, treonin, izoleucin, hidroxi-lizin, metionin és hisztidin, tirozin.
Élelmiszerekben a zselatin napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, mellékhatása nem ismert.
Kapszula anyaga
A zselatin önmagában fogyasztva energiaveszteséget okoz, mert emésztése több energiát használ el, mint amennyi felszabadítható belőle.
Az 1970-es években elterjedt fogyókúrás módszer volt a zselatin kizárólagos fogyasztása mindaddig, míg néhányan bele nem haltak a fogyókúra okozta helytelen táplálkozásba, mert a szervezetük nem kapta meg az esszenciális zsír és aminosavakat.
Tehát a zselatin természetes eredetű fehérje és nem egy műanyag tok, mint ahogy sokan gondolják.
A színes kapszulákat igyekszünk elkerülni a Peaknél. A legtöbb kapszulánk színtelen, és nem tartalmaz színezőanyagokat!