A szénhidrátok olyan molekulák, amelyek szénből, hidrogénből és oxigénből állnak különböző összetételben. Viszont a táplálkozástudománnyal foglalkozók körében ez az egyik legellentmondásosabb tápanyagcsoport, mivel vannak olyanok akik imádják és jó egészséggel használják. Továbbá vannak olyanok is akikkel “rosszat tesz”.
Akkor hol az igazság?
Érdekes, hogy évtizedeken keresztül sőt még napjainkban is megy a vita arról, jönnek jobbnál-jobb és eredményesebb kutatások arról, hogy “egyél szénhidrátot mert akkor ilyen egészséges leszel” . Aztán olvashatjuk azt a cikket, hogy “egészséges akarsz lenni? Egyél zsírt” . Akkor most kinek van igaza?
Amit mondok elsőre érdekesnek hangozhat. Mindegyikőjüknek igaza van, a saját nézőpontjukat tekintve. Valószínűleg olyan csoportokat vizsgáltak meg amelyek a földrajzi elhelyezkedésük miatt olyan szervezeti beállításokkal születtek. Ez alatt értem azt, hogy a földrajzi hely is gyakran meghatározza azt, hogy ki milyen típusba tartozik, mert a fejlődés során, az volt ott az optimálisabb.
Valószínűleg egy eszkimó nem nagyon eszik déli gyümölcsöt mert az ott nem szükséges, nem is terem meg. Egy spanyol pedig a tengerparton nem fog nekiállni fókazsírt enni, mivel az meg ott nem előnyös.
Hol az igazság? Ott, hogy mindenkinek a szervezete teljesen máshogy működik, így egyszerűen következik, minden egyes embernek más jó.
Van akinek bejön a magasabb szénhidráttartalmú étrend és akadnak olyanok is akik negatív élményekről számolnak be. Tudd meg, hogy szénhidrát vagy fehérjetípusba tartozol-e és attól függően el tudod dönteni, hogy neked melyik út a helyes. Ez a cikk viszont arról szól, hogy a szénhidrátok milyen kulcsszerepet játszanak a szervezetben.
A szénhidrátok egyik legfontosabb funkciója az, hogy energiát szolgáltat. A szervezetbe bevitt összetett szénhidrátok – például keményítő – az emésztőrendszerben alegységeire bomlik. Például glükózra, majd ez bekerül a véráramba, onnan a sejtek kazánházáig a mitokondriumig. Ahol a tápanyagok elégnek és energiát ATP ( Adenozintrifoszfát- a sejtek energiát tároló anyaga)—t állít elő belőlük a szervezet.
Így a szénhidrátot úgy képzelhetjük el, mint az autók üzemanyagát. Csak van olyan autó( ember) amelyikbe szénhidrátot kell tankolni, illetve vannak olyan emberek akikbe zsírt kell tankolni nagyobb mennyiségben, hogy nagy teljesítményt tudjanak leadni. Félreértés ne essék, mindenkinek kell zsír és szénhidrát egyaránt, csupán az egymáshoz viszonyított arányuk változik.
Mi történik akkor, ha már a szervezetnek jelenleg nem kell több energia?
Akkor elkezd raktározni! Méghozzá a glükóz tárolt formájában, a glikogénben. A glikogén a májban illetve az izmokban raktározódik. A máj kb. 100 g szénhidrátot képes tárolni. Azért jó a glikogén, mert ha nem jut elegendő ételhez az ember, akkor a glikogént elkezdi bontani, ezzel pedig kiegyensúlyozza a vércukorszintet a szervezetünk.
A másik nagy glikogénraktár az izom (minél több izom van valakin, annál többet tud raktározni szénhidrátból) Az izomglikogén tartalom is az előbb említett okból kifolyólag változik, de általában 400-500 g.
Akkor mi történik, ha a glikogénraktár is csordultig van?
Akkor jön képbe a lipogenezis. A lipo zsírt jelent, a genezis pedig előállítást, magyarán mondva ilyenkor csinál zsírt a szervezet a szénhidrátokból. Ezért érdemes mindig annyi ételt enni, amely aznapi energiaszükségletünket fedezi, mert ilyenkor stagnál a testtömeg. Persze ha valakinek fogyás a célja, akkor egyértelműen kevesebbet kell enni, ha izomtömeget szeretne növelni, akkor pedig többet.
A szénhidrátok segítenek megőrizni az izomtömeget!
A glikogén tárolása csak egy a számos módszer közül, amellyel a szervezetünk gondoskodik a folyamatos energia és tápanyagellátásról. Ha viszont a szénhidrátból származó glükóz hiányzik, akkor az izmokat elkezdi lebontani, hogy az aminosavakból energiát nyerhessen, vagy akár a glükoplasztikus aminosavakból glükózt állítson elő.
Ez egy nem ideális jelenség, mivel az izomsejtek létfontosságúak, struktúrafehérjék. Úgy érdemes ezt elképzelni, mintha az autóból kifogyna az üzemanyag, viszont mehetne tovább azzal, hogy szépen sorban elégetné az üléseket, a belső eszközöket és szépen lassan a karosszériáját. Gondolom egyszerűen látható, hogy nem előnyös, ha valami saját magát kezdi el lebontani.
A magas arányú izomtömegvesztés rossz egészségügyi állapotokat és nagyobb halálozási kockázatot jelent. Ez viszont egy olyan üzemmód, amellyel a szervezet elegendő energiát nyer, hogy az agynak az elhúzódó éhezés idszakában is legyen tápanyaga (a zsírból származó ketonok mellett persze) .
Így azt ajánlom, hogy szénhidrátot érdemes fogyasztani, típustól/aktivitástól/kortól függően többet vagy kevesebbet. De valamennyit mindenképp érdemes, hogy megőrizzük a szervezetünk egészségét.
Kellemes olvasást kívánok, ha tetszett kérlek oszd meg ismerőseiddel is, hogy ők is tanulhassanak és ezáltal jobbá váljon az életük.
szénhidrátok
szénhidrátok szerepe
Referenciák:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3374320
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3248697/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4156923/pdf/nihms594241.pdf