Nem tudom, Te hogy vagy vele én speciel imádom a kókuszos dolgokat. A Raffaello pedig az egyik kedvencem, ami ugyebár nem éppen diétás. Erre felbuzdulva megpróbáltam kikísérletezni egy diétás változatot, ami ráadásul tápláló is. A végeredmény pedig nagyon jó lett!
Kókuszgolyó
Először is azt kellett kitalálni, hogy mi is fogja adni az alapját a masszának. Persze vehettem volna egész egyszerűre a figurát és azt mondom, hogy diétás keksz. De ez egyrészről túl egyszerű lett volna – márpedig szeretem a kihívásokat -, másrészről pedig teljesen gluténmentes változatot akartam készíteni. Végül a kókuszliszt és a mandulaliszt párosa mellett döntöttem. Mivel a két alapanyag nem adott volna ki annyi mennyiséget, ha simán összeállítom valamilyen folyadékkal, ezért Ricottával adtam neki egy kis tömeget.
- 20 dkg kókuszliszt
- 10 dkg mandulaliszt
- 60 g fehérjepor
- 1 ek. Coconuty
- 250 g Ricotta (direkt ezt választottam, mert egyrészről sokkal soványabb, mint a túró, másrészről pedig nincs is olyan markáns, savanykás íze. Inkább tejesebb jellegű. A ricotta egyébként nem magából a tejből, hanem a lecsöpögtetett tejsavóból készül, más eljárással, mint a hagyományos túró.)
- vanília aroma
- édesítő (folyékony változatot használtam)
- kókuszreszelék
- mandula
Raffaello kókuszgolyó
Az összeállítás pofonegyszerű. Először keverd össze a száraz alapanyagokat, azaz a kókuszlisztet, mandulalisztet, fehérjeport. Add hozzá a ricottát, édesítőt és vanília aromát. Nekem elsőre így picit túl száraz volt, tettem hozzá egy kevés laktózmentes zsírszegény tejet. Persze lehet játszani az arányokkal, kicsit keményebbre terveztem alapból is.
Miután ízre is és állagra is megfelelőnek találod, formázz kis golyókat belőle, nyomj a közepükbe egy-egy szem mandulát és forgasd bele kókuszreszelékbe. Tedd a hűtőbe és várd meg, amíg kicsit összeérik. Szerintem másnapra a legtökéletesebb.