Biztosan Te is sokat fogyasztod ezt a finom, alacsony szénhidráttartalmú zöldséget, de közel nem biztos, hogy mindent tudsz már róla. A karfiolt bizony nem árt, ha beiktatod az étkezésedbe, főleg, ha diétázol. Kiváló rostforrás, ráadásul eltelít, így hosszabb ideig nem fogod éhesnek érezni magad.
Karfiol
A káposztafélék közül a karfiol rendelkezik a legmagasabb C-vitamin tartalommal, ráadásul a még a mélyhűtés hatására sem veszíti el a vitamintartalmát, így akár egész télre is félre tehetsz ebből a csodás növényből. C-vitaminon kívül B-vitaminokban is gazdag, a B12 vitaminon kívül az összes fajtáját tartalmazza. Ennek köszönhetően nem csak az immunrendszert erősíti, hanem az idegrendszer egészséges működésének is jót tesz a karfiol fogyasztása.
Megtalálható benne még a kálium, mangán, magnézium, kalcium és a réz is. Ezek az enzimek különösen fontosak a szervezet salaktalanításához, a vérnyomás csökkentéséhez, de a depressziós tünetek megakadályozásához, illetve a csontrendszerünk egészségéhez is nélkülözhetetlenek. A karfiol folsav tartalma csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét, valamint az erek elmeszesedésének megakadályozásában is nagyon hatékony. Bizonyos vizsgálatok még azt is kimutatták, hogy a folsav az Alzheimer-kór kialakulását megelőzheti, sőt a kialakult betegség tüneteinek romlását is lassíthatja.
Szeléntartalma miatt a káros szabad gyökök elleni harcban is kiváló segítség a karfiol, de szemünk egészsége érdekében is számíthatsz rá, ugyanis megakadályozhatja a szürke hályog, illetve a sárgafolt kialakulásának esélyét.
Karfiol tápérték
100g karfiol tápértéke: 29kcal – 2,4g fehérje – 3,9g szénhidrát – 0,4 g zsír
Felhasználását tekintve azt valószínűleg már tudod hogyan készül belőle finom leves, rakott- és rántott karfiol, illetve hogy savanyúságnak sem utolsó. Most viszont egy teljesen új oldaláról szeretném bemutatni neked ezt a remek zöldséget.
Ez pedig nem más, mint a hamis burgonyapüré. Mindenben megegyezik a burgonyapürével, kivéve, hogy nem burgonya van benne.
Elkészítése:
Fogj egy közepes méretű karfiolt, tisztítsd meg leveleitől, szedd rózsáira, majd párold meg, sóval, borssal és egy kis szerecsendióval fűszerezd közben. Amikor kész, öntsd le róla a levet, még jobb, ha szűrőn picit átnyomkodod, hogy jól lecsöpögjön. Ezután adj hozzá 1-két kanál natúr joghurtot, egy pici kókusz zsírt/olíva olajat és pépesítsd botmixerrel, de ne túl sokáig. Már csak egy kevés apróra vágott petrezselyemzöld kell és kész is a kis hamis burgonyapüré!
Jó étvágyat hozzá!
Van valami jó recepted a karfiollal?
Peak Girls – B-P. – Zita, olvasói bejegyzés
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!