Jó zsír, rossz zsír. Biztos Te is hallottad már ezeket a szavakat, de az omega-3 mit gondolsz, vajon hova tartozik? Milyen élelmiszerekben fordul elő és segítheti-e a diétádat? Most utána járunk egy kicsit a kérdésnek, hogy Te is tudd, zsír és zsír között is hatalmas különbségek vannak!
Omega-3
Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartoznak, ide soroljuk többek között a linolénsavat, az eikozapentaénsavat és a dokozahexaénsavat. Esszenciális, vagyis a szervezet maga nem tudja előállítani, ezért nekünk kell pótolni a szervezet számára szükséges mennyiséget.
Mi is az a többszörösen telítetlen zsírsav? Vannak olyan zsírfélék, melyek egyszeres kötéssel kapcsolódnak egymáshoz, ezek lehetnek felelősek pl. a magas koleszterinszintért és érelzáródásért. Továbbá vannak a telítetlen zsírok, melyekben legalább egy kettős kötés található, ezek azok a zsírok, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetedre. Ilyen az omega-3 is.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Omega-3 hatásai
- Kifejezetten pozitív hatást gyakorol a szív- és érrendszer egészségének megőrzésére
- Csökkenti a koleszterinszintet, az érelmeszesedés és a szívinfarktus kockázatát
- Ajánlott kismamáknak, mivel segíti a magzat egészséges fejlődését, továbbá gyermekeknek is, mert elősegíti a megfelelő szellemi fejlődést.
- Rendszeres fogyasztása beindíthatja a fogyást azáltal, hogy fokozza az anyagcserét
Napi bevitel nők számára 1,1 g, férfiak esetében pedig napi 1,6 g ajánlott.
Természetes omega-3 zsírsav források
A hideg vízi halak tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben az omega-3 zsírsavakat, mint pl. a lazac, tonhal, szardínia és hering. Növényi forrásokat tekintve megtalálható olajos magvakban, oliva, lenmag, repce, diófélék, brokkoli és a sötétzöld leveles zöldségekben.
A legpraktikusabb módszer a napi bevitel pótlására mégis a tabletta ill. kapszula formában történő bevitel, melyek közül manapság már számos táplálék kiegészítő közül választhatsz.
Én odafigyelek „jó” zsírbevitelre és Te?