-+=
Olvasási idő: 2 perc

Vágott, hántolt, pörkölt, szeletelt, darált….ennyiféle formában tudod fogyasztani az egyik legfinomabb és leghasznosabb csonthéjas termést, a mandulát. A mandula eredetileg Nyugat-Ázsia hegyvidékeiről származik, ahol megfelelő a klíma a növekedéséhez, de ma már több helyen is termesztik a kereskedelmi okok miatt. Egy másik érdekesség, hogy a mandula a rózsafélék családjához tartozik botanikai szempontból. Gondoltad volna?

Mandula

Mandula jótékony hatásai

A mandulának rengeteg jó tulajdonsága van, így nem véletlen, hogy nemcsak az élelmiszer-, de a szépségipar is előszeretettel használja a kozmetikumok gyártásához. A mandula gazdag vitaminokban és rostokban, fogyasztása sok betegség ellen véd, még a rák ellen is! Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint az olajsav és többszörösen telített zsírsavakban is, amelyek csökkentik a „rossz” koleszterin szintet. Tudományos kutatások szerint az egyszeresen telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak a vérkeringési zavarok és a szívinfarktus megelőzésében. Fontos még megemlíteni a rendkívüli E-vitamin tartalmát is. A mandula a napi ajánlott mennyiség 170%-át tartalmazza, hiszen 100 grammban, 25 gramm E-vitamin található! Szinte hihetetlen! Ez még nem elég meggyőző? Akkor figyelj: hozzájárul az emésztő-és bélrendszer működéséhez, menstruációs és izomgörcsök oldására is megfelelő, energetizáló, és a fehérje tartalma hihetetlenül magas!

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Mandulaolaj

Te is sokat láthatod szappanok, tusfürdők csomagolásán, hogy mandulaolajt tartalmaz, ami nem véletlen, hisz hidratáló hatású, puhítja és selymessé varázsolja a bőrt. A benne található illóolajak miatt aromaterápiás kezeléseknél és egyéb gyógyászati célokra is alkalmazzák.

Mandula diétában

Mandulaliszt

A mandula nem tartalmaz sikért, ezért ha lisztérzékeny vagy, akkor is nyugodtan fogyaszthatod, nem mellékesen jó helyettesítője lehet a hagyományos lisztnek a konyhában. A mandulaliszt szintén használható sütéshez, sűrítéshez, de kenyereket és péksüteményeket is gyárthatsz a segítségével. Arról nem is beszélve, hogy az egyik legfinomabb francia édességnek, a macaronnak is ez az alapja!
A felhasználáskor ügyelj arra, hogy ha a receptben megadott fehér liszt mennyiséget teljes mértékben mandulaliszttel helyettesíted, akkor egyel több tojást használj az előírthoz képest. Ez az alapanyag akkor is a barátod lesz, ha paleolit diétát követsz vagy figyelsz az alacsony szénhidrátbevitelre. Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de a mandulalisztet felbontás után hűtőben kell tárolni!

Te hogyan fogyasztod a mandulát?

mandula_jotekony_hatasa_esszencialis_zsirsav

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.