Szeretsz kávézni? Valamilyen módon biztosan megtaláltad már a módját, hogy bele tudd illeszteni az étrendedbe! Íme, egy indok, ami a kávéfogyasztás mellett szól!
Kávé
A napi kávézás összefügg a májcirrózis kockázatának csökkenésével – állítja egy publikáció, ami azt taglalja, hogy naponta két extra csésze kávé, csaknem felére csökkentheti a betegség kockázatát és az ebben a betegségben való elhalálozások számát. A kutatók szerint eredményesebb a kávéfogyasztással való megelőzés, mint számos gyógyszer.
A kutatók – a Southampton Egyetemen, az Egyesült Királyságban – kilenc hosszú távú tanulmányt elemeztek és összesítettek, amelyben hat országból, közel félmillió férfi és nő vett részt. Eredményül azt kapták, hogy a növekvő kávé fogyasztás jelentősen csökkentheti a májcirrózis kockázatát.
Kávé egészségvédő hatása
Az elemzés kimutatta, hogy napi több csésze kávé csökkenti a kockázatot. Napi két extra csésze kávé 44 % -kal csökkenti a májzsugorodás kialakulásának kockázatát és közel 50 % -kal a halálozás arányát ebben a betegségben. A májcirrózis végzetes lehet, mert felveti a májelégtelenség és a rák kockázatát.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Májcirrózis
Májcirrózisról beszélünk akkor, amikor az egészséges májszövet helyébe sebhelyes szövet kerül. Ha ez az állapot hosszú távon mutatkozik, megtámadhatják a vírusok, mint a hepatitis C és a toxinok, mint az alkohol. A májcirrózis fontos közegészségügyi probléma, és az Egyesült Államokban jelentős az elhalálozási kvóta ebben a betegségben. Az előfordulása valószínűleg magasabb, mint amit a hivatalos adatok mutatnak, mert számos esetben nincs diagnosztizálva.
Egy nemrégiben készített becslés szerint, az amerikaiak mintegy 0,27 % -ának van májzsugorodása (~633.323 felnőtt), de csaknem 69 %-a nincs tudatában annak, hogy ilyen betegségben szenved. A tanulmányban, ahol megvitatják az eredményeket, a szerzők kifejtik, hogy a kávé számos biológiailag aktív anyagot tartalmaz a koffeinen túl. Ezek közé tartoznak az oxidatív és gyulladásgátló szerek, például klorogénsav, kahweol és cafestol, és bizonyíték van arra, hogy ezek biztosítanak védelmet a máj fibrózis ellen. Közvetlen biokémiai hatásuk mellett, a kávénak van egy indirekt védelmező hatása a cirrózis ellen, állapították meg a kutatók.
Az elemzés azt mutatja, hogy a fokozott napi kávéfogyasztás és a májzsugorodás kockázatcsökkenésnek kapcsolata nagyobb, mint a sok gyógyszer szerepe a betegség megelőzésében. Arra is rámutatnak, hogy ellentétben sok gyógyszerrel, a kávé általában jól tolerálható, és kiváló biztonsági profilja van.
Dr. O. J. Kennedy, a Southampton Orvostudományi Kar vezetője és írója, erre a következtetésre jutott:
„A kávé megjelent a cirrózis megelőzésében. Ez egy fontos felfedezés és lehetőség lehet a májzsugor kockázatának kitett betegeknél, az egészségük javításának eredménye érdekében. Azonban most erőteljes klinikai vizsgálatokra van szükség, hogy szélesebb körben megállapítást nyerjen, hogy melyek a kávé előnyei és hátrányai, hogy az orvosok bátran ajánlhassák a betegek számára. ”
Forrás:
Catherine Paddock PhD