A cukorbetegség egyik szövődménye, hogy súlyosan károsíthatja az emésztőszervek idegrendszerét is, kialakulhat az úgynevezett diabeteses gastroparesis. Ez az állapot a gyomor működésére jellemző egy krónikus mozgászavarát jelenti, ami leginkább a szilárd ételek fogyasztása utáni elhúzódó ürülést eredményezi. Ennek tünetei a hányinger, gyakori hányás, korai teltségérzés, étkezés utáni feszülés, puffadás és változó mértékű lehet a gyomortáji fájdalom is.
Számtalan oka lehet annak, ha a gázok felgyülemlenek a beleidben. Ilyenkor nem a legjobb megoldás az, amit a tévéreklámok közvetítenek, azaz, hogy bekapdosod a bogyókat, mert azzal csak a tünetet kezeled, nem pedig a kiváltó okot! Rossz hír, hogy neked kell kinyomozni, mitől halmozódnak fel a gázok a beleidben. Ez nem csak azért fontos, hogy elkerüld a kellemetlen helyzeteket, hanem azért is, mert a puffadás következtében a felszívódás is jelentősen leromlik.
Mi a hasi puffadás kiváltó oka?
- Menstruáció előtti alhasi puffadás. A háttérben a hormonszint-ingadozás, és a vízvisszatartás áll.
- Nem megfelelő táplálkozás, nem elegendő folyadékfogyasztás, nem elegendő mozgás, stressz, azaz mint a legtöbb betegség hátterében – a nem megfelelő életmód
Hogyan tudod enyhíteni a haspuffadás tüneteit?
1. Kerüld az élelmiszer adalékokat, a fagyasztott és cukrozott termékeket! Érdemes allergiavizsgálatot végeztetni, mert egyre nő a glutén-és laktózérzékenyek száma, ami szintén okozhat puffadást.
2. A magas fehérjetartalmú ételek, mint például a sovány fehér húsok (csirkehús, pulykahús) emésztés nem jár túlzott gázképződéssel, és emésztésüket jelentősen elősegíti a bőséges folyadékfogyasztás, ami megkönnyíti a fehérjék aminosavvá bomlását.
3. Sokan azt állítják, és el is hiszik, hogy bizonyos zöldségektől puffadnak. Viszont bizonyított tény, hogy éppen a magas szénhidráttartalmú ételek a kiváltói a puffadásnak. Maximum, ha ezek mellé fogyasztasz még zöldséget, szénhidrát felszívódását még csökkentik is, tehát jót teszel vele maguknak.
4. A tejben található cukor, a laktóz szintén okozhat hasi diszkomfort érzetet. Alternatívák a tej helyett: szója, rizstej, mandulatej, zabtej.
5. A fruktózról köztudott, hogy puffadást okozhat. Éppen ezért kerülni kell a magas cukortartalmú befőtteket, konzerv gyümölcsöket, aszalványokat. Javasolt gyümölcsök: alma, áfonya, sárgabarack, nektarin, görögdinnye, kivi, körte, citrom, lime, grapefruit.
6. Igyál meg reggel éhgyomorra egy pohár langyos vízben feloldott kávéskanálnyi szódabikarbónát, ez egy jól bevált népi praktika. Naponta édesköménytea, gyömbértea, pitypangtea fogyasztása javasolt.
7. Adj friss vagy szárított petrezselyemzöldet a salátákba, levesekbe, főzelékekbe!
8. A nehéz, zsíros ételek elfogyasztása után fellépő puffadás epeműködési zavart is jelezhet, ezeket érdemes korlátozni, továbbá részesítsük előnybe az ételeknél a sütőzacskóban sütést, párolást, gőzölést. Emellett használjunk puffadást gátló fűszereket, pl. a római kömény édeskömény, ánizs, koriander.
9. Minél aktívabb vagy, annál jobban működik az emésztés, és annál ritkábbak a felfúvódások.
A puffadás nagyon kellemetlen tud lenni. Mi lesz az eredmény, ha végre életmódot váltasz, és mi lesz, ha nem? Na, ez a tudatos gondolkodás és felelősségvállalás. Ha Te nem teszel magadért, akkor ki teszi meg helyetted?
Legyetek bajnokok a mindennapokban!