Egy fárasztó nap után nincs is jobb, mint egy könnyű, forró, jó zöldségesleves és valami édesség. Azonban, ha figyelni akarsz az alakodra és tartani szeretnéd a diétát nagyon meg kell gondolnod, mit is választasz. A következő recept pont egy ilyen legális kényeztetés.
Természetesen IR barát, cukor- és gluténmentes, fehérjedús, az alapanyagok megválogatásával pedig könnyen paleo étrendbe is beilleszthetővé vagy laktózmentessé is tehető.
Hozzávalók a tésztához:
- 500 g zsírszegény túró / laktózmentes túró/totu túró
- 150-200 g barna rizsliszt (függ attól, hogy milyen állagú a túrónk)
- 2 tojás
- 15 g útifű maghéj
- pici víz
- eritrit vagy más diétának megfelelő édesítőszer
Öntet:
- 3 tojás
- 50 g fehérjepor én citromos-túrós Slim Secret Proteint használtam (de más is jó lehet)
- pici víz
- eritrit (minimum 2-3 evőkanálnyi) vagy más diétának megfelelő kristályos szemcséjű
- édesítőszer
- fűszerek: kardamomot, citromhéjat és csillagánizst használtam
Elkészítés:
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
A tésztához keverjük össze a túrót a tojásokkal és az útifűmaghéjjal. Édesítsük ízlés szerint.
Forgassuk bele a lisztet (érdemes csak 150 g-t hozzáadni, és utána „érzésre” dolgozni). Gyúrjuk a tésztát nudli állagúra (ami olyan, mint egy keményebb kelt tészta állaga). Ilyenkor, ha morzsálódik, csepegtessünk hozzá vizet vagy ha túl puha, szórjunk még rá egy kis lisztet.
Formázzunk kis rudakat és vágjuk ujjnyi vastag alakúra. Természetesen, ha valakinek van ideje és türelme, hosszú vékony „metélteket” is készíthet).
Rakjunk fel enyhén sós vizet forrni. Amíg a víz forr, válasszuk ketté a szószhoz a 3 tojást. A sárgáját az édesítővel dolgozzuk habosra. Fűszerezzük tetszés szerint. Szórjuk bele a fehérjeport. Vízzel lazítsuk ivójoghurt állagúra.
A tésztát pezsegve forró vízbe rakjuk bele. Miután feljöttek a víz tetejére, még kb. 1 perc főzésre van szükségük. Szűrjük le és mossuk meg. Forgassuk a tojássárgájás keverékbe.
A fehérjét verjük kemény habbá és mintha csak piskótába kevernénk, lazítsuk fel vele a keveréket. 175 °C-ra előmelegített sütőben alsó- és felső sütésen kb. 20 perc sütést igényel.
Vegyük ki, ha a teteje már aranybarna.