-+=
Olvasási idő: 2 perc

Nézzünk pár „újdonságot”, amivel nagyot lendíthetsz a vitamin és ásványi anyag beviteleden!

Céklapor

A cékla az egyik legjobb antioxidáns forrás! Kifejezetten magas a vitamin és ásványi anyag tartalma, valamint gazdag káliumban is. Elsősorban A-, B- és C- vitamin tartalma kiemelkedően magas. Viszonylag sok B9 vitamint tartalmaz (vagyis folsavat), ami miatt a vérszegénységben szenvedőeknek és a vegetáriánusoknak különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása. További jótékony hatása, hogy mint minden zöldség és gyümölcs a cékla is lúgos kémhatású anyagokká bomlik, így kis mértékben képes ellensúlyozni a szervezet stressz hatására történő krónikus mértékű és tartós elsavasodását.

A céklapor kiváló ízesítője lehet édes és sós ételeknek is, azonban érdemes vigyázni, hogy erős hőhatásra sok értékes összetevője lebomlik. Kellemes enyhén diós, földes ízt ad az ételeknek. Szerintem legjobban zabkásába, kakaós süteménytésztákba és krémekbe illik bele, de (édes)burgonya pürében is szeretem használni.

Algapor

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Minden zöld színű növényben, így az algákban is, igen magas a klorofilltartalom, ami az egyik legjobb tisztítója az immunrendszerünknek. Növényhez képest kiemelkedően magas a fehérje és az aminosav tartalma, ráadásul ezek a makrotápanyagok igen könnyen emészthető formában vannak jelen. Sok benne az A, B és E vitamin, nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, cinket, foszfort, mangánt, vasat és szelént. Nagyon fontos megemlítenem, hogy számottevő a B12 vitamintartalma – ami nem jellemző a növényi eredetű táplálékokra, ezért vegán életmódot követők számára a vitaminhiány elkerülése érdekében kiemelkedően fontossá válik az algaporok (elsősorban a Spirulina) alga rendszeres és gyakori fogyasztása.

Én legjobban joghurtba és tumixokba keverve szeretem fogyasztani, de akár szószos ételeket utólag is lehet vele fűszerezni, kellemes kissé sós sajátságos ízt ad az ételeknek.

Gránátalma (ellagsav) por:

A gránátalma amellett, hogy kiváló antioxidáns, igen nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, C- és K vitamint, valamint flavonoidokat is. Maga az ellagsav egy fenolvegyület, aminek erős antimutagén és antikarcinogén hatást tulajdonítanak. Egyesek szerint antibakteriális hatással is rendelkezik, kiemelkedően jól gátolja a gyomorfekélyt is okozó baktériumok szaporodás. Ezek mellett nemcsak védi a májat, hanem javít is a már leromlott májfunkciókon. Én elsősorban a kései étkezésemkor a kazeinturmixomba vagy túrókrémbe keverve fogyasztom, de bármilyen gyümölcsös ételben, turmixban vagy joghurtban megállja a helyét. Enyhe savanykás íze miatt a különböző salátaönteteknek is kiváló ízesítője lehet. Fontos azonban ügyelni arra, hogy hő hatására számos előnyös összetevője károsodik!


vitaminok

vitamin források

Források:

Vulić JJ, et al Antiradical, antimicrobial and cytotoxic activities of commercial beetroot pomace . Food Funct. (2013)

Chauhan, R.D., Kanwar, K. 2012. Biotechnological advances in pomegranate (Punica granatum L.). In Vitro Cell.Dev.Biol.-Plant 48: 579-594.

biogyogyfit
hazipatika
bionom

 

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.