-+=
Olvasási idő: 3 perc

A hasmenés nagyon kellemetlen tünetekkel járó bélműködési zavar, de nem szabad összetéveszteni a teljesen más eredetű Crohn betegséggel! Honnan ismerheted fel, és miként lehet kezelni a Crohn betegséget?

Az elmúlt időszakban már több alkalommal kértek tőlem étkezési tanácsot Crohn betegséggel küszködők, így egy kicsit beleástam magam az orvosi hátterébe, kezelési lehetőségeibe.

Crohn betegség

Mi is az a Crohn betegség?

A Crohn-betegség a bélrendszer gyulladásos, hasmenéssel és fájdalommal járó krónikus betegsége. A bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásával jár, ezáltal súlyos hasmenéshez és hasi fájdalomhoz vezet. Jelenleg még nincsen a Crohn-betegség gyógyítására eszköz, azonban a különböző terápiás beavatkozások segítségével a betegség tünetei enyhíthetők, és akár hosszan tartó panaszmentesség (remisszió) is elérhető.

A betegség lefolyása változó. Az emésztőrendszer bármelyik szakaszát érintheti, de leggyakrabban a vékony- és vastagbelet együttesen. A betegség lefolyása hullámzó, kiújulások és megnyugvások jelentkeznek. A jelenleg alkalmazott gyógyszerek mérséklik a tüneteket, de nem nyújtanak végleges gyógyulást. A tünetek fokozódása közti időszakban a legtöbb beteg jól érzi magát és csak kevés panaszuk van. A betegek a kiújulás esélye miatt szoros gasztroenterológiai (a belgyógyászat egyik ága, amely az emésztőszervi betegségek vizsgálatával és gyógyításával foglalkozik) ellenőrzést, gondozást igényelnek.

A Crohn-betegség okai

A betegség eredete ismeretlen, valószínűleg autoimmun folyamatról van szó. A tapasztalatok szerint a gyomor- és bélbetegségek összefügghetnek lelki problémákkal is. Gondolj csak a „megfeküdte a gyomromat”, „nem veszi be a gyomrom”, „ezt már nem tudom megemészteni” szólásokra! A Crohn betegek jellemzően teljesítményorientáltak, ami napjainkban egyáltalán nem meglepő.

Az életmódbeli változások, mint a stresszmentesség, segít elkerülni az emésztőrendszer állapotának romlását, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás pedig biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyagokat.

A Crohn betegség tünetei

A Crohn-betegség nagyon komoly tünetekkel jár, mégis sokszor csak későn fedezik fel, mivel a tünetei nagyon hasonlítanak más betegségek megjelenésére is. A leggyakoribb tünetek:

50% OFF (minden 2.) + AJÁNDÉK diétás Dió v. Mákkrém is a Tiéd - cukimentes ROLÓVAL!

  • Hasmenés – általában vizes, nagyon híg széklet, ritkábban véres, nyákos.
  • Vérszegénység – mely a szervezetbe jutó vitaminok késői felszívódásának vagy inkább soha fel nem szívódásának köszönhető.
  • Étvágytalanság, fáradékonyság, általános közérzeti romlás – ez mind a vérszegénység következménye.
  • Hasmenést kísérő heveny hasi görcsök, jellemzően a has jobb oldalán.
  • A betegség ezeken kívül még járhat erős fogyással és lázzal is.

A Crohn betegségnél javasolt étrend

Mivel a betegség nagyban összefügg a táplálkozással, nem árt, ha tudod, mit kell enned, és mi az, amit feltétlenül kerülnöd kellene.

  • Ne igyál tejet, még laktózmenteset se!
  • Ha lehet, kerüld a durva rostokat!
  • Javasolt a túró, a sajt, a joghurt, a kefir, a sovány hús és a tésztafélék étrendbe iktatása.
  • Szénsavas italok helyett igyál gyomorkímélő gyümölcsleveket, teákat vagy szénsavmentes vizet!
  • Ha lehet, csak olyan hidegkonyhai ételeket és péksüteményeket egyél, melyeket te magad készítettél el!
  • Használj növényi zsiradékokat a főzéshez!
  • A betegséggel járó vesekőhajlam miatt helyes, ha nem fogyasztasz csokoládét, kakaót, narancsot, céklát, sóskát, spenótot, meggyet, egrest és ribizlit, valamint az ezekből készült szörpöt, dzsemet, befőttet sem!
  • A hasmenés miatt inkább ne egyél szőlőt, szilvát, fügét!
  • A banán minden mennyiségben jó.
  • Egyél sok húst és tejterméket!
  • Ha édességet kívánsz, egyél házilag készült felfújtakat, sült tésztát, palacsintát!

Részletesebb lista a kerülendő élelmiszerekről

– durva rostot tartalmazó táplálékok, zabpehely, zöldségfélék (káposztafélék, száraz hüvelyesek)

– tejtermékek (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)

– tejcukor, a gyakori laktázhiány miatt

– egyszerű cukrok, répacukor, nádcukor, méz

– tömény édességek, jam, lekvár, tejcsokoládék, desszertek, cukorkák, és a sok cukorral készülő ételek

állati eredetű zsiradékok

– zsíros, kelt és hajtogatott tésztákból készült sütemények

– a bélnyálkahártyát közvetlenül ingerlő anyagok, bors, paprika, csípős paprika, paradicsom, torma, mustár, hagyma, fokhagyma,

– barna kenyér, rozskenyér, korpás, magvas pékáruk

– zsíros tejtermékek, tejszín, zsíros sajtok, zsíros tehéntúró, magyaros rántotta, tükörtojás, majonéz

– bő zsírban sült húsok, pörköltek, füstölt, pácolt húsok, zsíros húsrészek (oldalas, füstölt tarja)

– zsírosabb fűszeres készítmények, szalonnafélék, hurkafélék, füstölt készítmények, olajos halkonzervek

– apró magvas gyümölcsök (kivi, málna, eper)

– olajos magvak

– erős fekete kávé, szénsavas üdítők, alkoholtartalmú italok, gyümölcsleve, különösen a citrusfélék

– fokozott szelességet okozó ételek, a karalábé, a brokkoli

 

Ugyanakkor minden betegnek meg kell figyelnie, hogy mely ételek és italok mennyire irányban befolyásolják a tüneteket, erre vonatkozóan nincsenek egységes szabályok.

Természetesen, ha a Crohn betegség gyanúja merül fel, akkor a szakorvos és a gasztroenterológus felkeresése, az alapos kivizsgálás, és a szakszerű kezelése elkerülhetetlen!

Neked megfelelően működik az emésztőrendszered?

Crohn-betegseg-belmukodes

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!