Te is szereted a nyár egyik legkedveltebb gyümölcsét? Jó hír, hogy nyugodtan fogyaszthatod, ugyanis nemcsak finom, hanem rendkívül pozitív tulajdonságokkal is rendelkezik. Érdekesség, hogy bár a görögdinnyét édes íze miatt sokan gyümölcsnek tartják, valójában a tökfélék családjába tartozik.
Az alábbi parányi infó morzsával fűszerezem a Peakshop felületeit – mi az igazság a görögdinnyéről?
Hallok néha figyelmeztetéseket a görögdinnye fogyasztásával kapcsolatban: hogy magas a glikémiás indexű, tele van cukorral, főleg vízzel, nem túl tápláló. stb. stb.
→→★ Mi a valóság a görögdinnyéről?
Míg a görögdinnye többnyire víz – körülbelül 90%-ban – tele van A-, B6-, C-vitaminnal, likopinnal, antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal is. Hallottál már a paradicsomban lévő likopinról? A görögdinnye, egy másik vörös színű gyümölcs, tele van ezzel az erőteljes fitonutrienssel. Valójában a görögdinnye az összes gyümölcs és zöldség közül a legmagasabb likopinszinttel rendelkezik.
A likopin egy erős természetes gyulladáscsökkentő és antioxidáns, amelyet a szív- és érrendszer védelmében, a csontok egészségében és a rák megelőzésében betöltött szerepe miatt értékelünk.
→→★ A likopin mellett a görögdinnye egy másik erős fitokémiát is tartalmaz, a citrullint, egy aminosavat. A citrullin a szervezetben egy másik fontos vegyi anyaggá, argininné vagy L-argininné alakul.
A naturális bedurrantód lehet a görögdinnye. Sőt a citrullin, amikor argininné alakul, segíthet megakadályozni a zsír túlzott felhalmozódását a zsírsejtekben, mivel blokkolja az ezt a zsírt raktározó enzimeket.
→→★Mivel a citrullin a nitrogén-monoxid előfutára, segíthet a férfiak merevedési zavarának javításában is.
A görögdinnye több mint 90%-a víz, és ez a víz tele van elektrolitokkal és káliummal, ami segít a hidratáltság megőrzésében vagy a rehidratációban. Tökéletes gyümölcs a forró nyári napokon, vagy egy kemény, izzasztó edzések után. És ez a finom gyümölcslé segíthet megelőzni az izomfájdalmat is – különösen, ha az intenzív edzés előtt görögdinnyét eszel.
→→★A görögdinnye nagyon alacsony kalóriatartalmú (csak körülbelül 46 kalória egy csészében). A fogyasztás mértékévél szokott gondja lenni azoknak, akik szigorúan diétáznak.
Ügyeljünk arra, hogy a görögdinnye nyilvánvalóan fruktózt tartalmaz, ezért ha a cukorbevitelünkkel számolnunk kell, akkor ki kell dekáznunk, mennyit ehetünk belőle.
Ezzel együtt, mivel a görögdinnye nagyon laktató, magas víz és magas rosttartalma is van, a régi mítosz, miszerint a görögdinnye magas glikémiás értékű, nem teljesen igaz.
→→★ Ez azért van így, mert a görögdinnye glikémiás terhelése valójában meglehetősen alacsony, mert szinte lehetetlen túlfogyasztani egy olyan ételt, amely olyan laktató, mint a görögdinnye.
Röviden tehát még róla:
- A görögdinnye vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító hatású. Hála magas víztartalmának, alaposan átmossa és méregteleníti a szervezetet, így lightos diéta esetén is bátran fogyaszthatod.
- Bár kevesen tudják, de jelentős szerepet játszik az UV-sugárzás elleni védelemben. Ez szintén a likopinnak köszönhető, ugyanis felfogja a bőrödet érő káros sugarak hatását.
- Hála vitamin- és ásványianyag-tartalmának, hozzájárul immunrendszered megerősítéséhez. A-, C- és B-vitaminokban gazdag, illetve jelentős foszfor-, cink-, vas-, kálium-, magnézium- és szeléntartalommal rendelkezik.
- Nagy mennyiségben megtalálható benne a karotin, ami a szervezetbe jutva A-vitaminná alakul át, és serkenti az agyműködést.
- Betegség idején segít a folyadékpótlásban, valamint a lázadat is csillapíthatja.
- Fogyasztása megoldást nyújthat emésztési és légúti panaszok, valamint ízületi gyulladások esetén.
- Ha kismama vagy, különösen ajánlott, ugyanis magas folsav tartalommal bír, ami nélkülözhetetlen a magzati gerincvelő egészséges kifejlődéséhez.
- A forró nyári napokon jól behűtve remek szomjoltó, fogyasztása ilyenkor esik a legjobban.
Görögdinnye
Görögdinnye a diétádban
Referenciák:
Figueroa, Wong, Kalfon. (2014). Effects of Watermelon Supplementation on Aortic Hemodynamic Responses to the Cold Pressor Test in Obese Hypertensive Adults. American Journal of Hypertension, 2014; DOI: 10.1093/ajh/hpt295
Mercola, J., DO. (2014). 6 things you didn’t know about watermelon. Retrieved from http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/07/21/watermelon-nutrition.aspx#_edn15