Cöliákia, gluténérzékenység vagy lisztérzékenység, ahogy tetszik! Illetve nem tetszik!

A lisztérzékenység sajnos nem egy vicces betegség. Pontosabban a sikérfehérjével, azaz a gluténnal szembeni túlérzékenységet jelenti. Ennek a betegségnek a következtében képtelen az emberi szervezet a glutén tartalmú élelmiszereket megemészteni, vagyis valamennyi tápanyag felszívódása romlik, s felszívódási zavar jön létre. A gluténérzékenység öröklődő adottság, a cöliákiás beteg elsőfokú rokonainak mintegy 10%-a szintén gluténérzékeny. A tünetek már egészen a szoptatás után(lisztes termékek bevezetésétől) egészen idős korig kialakulhatnak. Nincs se nemhez, se életkorhoz kötve. Nézzük, mikor kezdhetsz el gyanakodni Te is.

Gluténérzékenység

Jellemző tünetei:

  • Elhúzódó, ismétlődő hasmenés
  • Napi többszöri, esetleg nagyobb mennyiségű székletürítés
  • Előredomborodó has (pókhas)
  • Pszichés tünetek: kedvtelenség, bágyadtság, ingerlékenység
  • Gyermekeknél: nehéz a figyelmüket lekötni, nyűgösek, hasfájósak
  • Sápadt bőr jellemző a betegre, a fehérjehiány és a vas és a folsav felszívódási zavara miatt

Milyen élelmiszerek tartalmaznak glutént?

Sajnos alapvető táplálékaink tartalmaznak glutént. Így kiemelkedően fontos minden egyes bevásárláskor minden termékleírást végigolvasnod, hogy fogyasztható- a beteg számára, avagy sem. Főként gabonaféléinkben található meg, mint például:

  • búza
  • rozs
  • árpa
  • zab

Különféle élelmiszerek adalékanyagaiban is megtalálható, mint tejtermékek, konzervek, felvágottak esetén.

Sajnos itthon megnehezíti az élelmiszer vásárlást az is, hogy amilyen alapanyagból 2%-nál kevesebb van valamilyen termékben, azt nem kötelező feltüntetni, így, ha cöliákiás vagy, mindenképpen csak a gluténmentes felirattal, illetve jelzéssel ellátott termékeket vásárold és fogyaszd.

Nem minden gluténmentes élelmiszer illeszthető bele a diétába, de azért így is széles a paletta. Gyümölcsök, zöldségek bármilyen mennyiségben fogyaszthatóak, de ha félkész vagy készterméket vásárolsz, figyelj oda, hogy még nyomokban se tartalmazzon glutént. A húsok, tojás, otthon elkészítve fogyaszthatóak, hüvelyeseket, olajos magvakat szintén nyugodtan ehetsz. Amennyiben nem társul laktózérzékenység a cölikáliád mellé (sajnos eléggé gyakori), akkor a gyártó által szavatolt tejtermékek közül tudsz választani. Zsiradékok fogyaszthatóak (persze a diétának megfelelő mennyiségben;) )

Gluténérzékenység ételek

Mivel helyettesítheted a zabot?

Sajnos igen, a zab is gluténtartalmú élelmiszer, így nagyon sok diétázó elszomorodhat, többek közt én is. Azért vannak alternatív megoldások, amelyek egészségesek, beilleszthetőek a diétás menübe, és még finomak is.

  • maglisztek (gesztenye, lenmag, mandula, dió… stb. lisztek),
  • rizs, rizsliszt
  • quinoa, hajdina, köles
  • kukoricaliszt, kukoricakeményítő, kukoricadara
  • burgonyapehely, burgonyakeményítő
  • sárgaborsóliszt
  • szójaliszt, szójakocka, szója granulátum

Ha nem szenvedsz ettől a mindennapokat megnehezítő betegségtől, azok szerencsésnek mondhatod magad, de nem lélegezhetsz fel 100%-ban. Kisebb az esély, hogy gyerekkor utáj felüti a fejét a betegség, de sajnos nem kizárható.

Figyelj oda, hogy milyen élelmiszereket veszel és eszel! Te milyen élelmiszerre vagy érzékeny?

glutenmentes_dieta

Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Cöliákia, gluténérzékenység vagy lisztérzékenység, ahogy tetszik! Illetve nem tetszik!
1 szavazat, 5.00 átl. szavazat (93% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Cöliákia, gluténérzékenység vagy lisztérzékenység, ahogy tetszik! Illetve nem tetszik!
1 szavazat, 5.00 átl. szavazat (93% pont)
1446
Egészség
, ,