-+=
Olvasási idő: 5 perc
Sziasztok, mivel 4 éve diagnosztizálták nálam a gluténérzékenységet már mondhatom, hogy több éves tapasztalattal rendelkezem ebben a témában. Emellett elvégeztem egy táplálkozás tanácsadói képzést, ahol szintén nagyon sokat tanultam a gluténmentes táplálkozásról.
Szeretném saját tapasztalatomon keresztül bemutatni, hogy hogyan is lehet felismerni ha valaki gluténérzékeny lesz, milyen lehetőségei vannak a gluténtartalmú élelmiszerek kiváltására, És milyen következményekkel jár, ha nem tartjuk a diétát.
Honnan tudhatom hogy gluténèrzèkeny lettem?
Az én esetemben a családban és a közvetlen ismerősi körben sem fordult elő korábban ilyen jellegű “betegség”. Pontosan ezért ismertem fel nehezen, hogy mi is lehet nálam a probléma.
A gluténérzékenységre árulkodó tünetek közül nálam a székrekedés, puffadás, állandó fejfájás és rossz közérzet jelentkezett , viszont érdemes gluténérzékenységre gyanakodni akkor is , ha valaki nem tud hízni, kórosan vékony, bizonyos ételek után kiütések jelennek meg a bőrén, hasmenése lesz, fáradékony étkezés után és azt érzi nehéz az emésztése.
Mi a teendő, ha észleltem a tüneteket?
Érdemes felkeresni egy gasztroenterológust, ha ezek közül a tünetek közül legalább 3 jelentkezik együttesen glutén tartalmú étel fogyasztása után , pl ha kenyeret eszünk. Amennyiben az orvos elsőre nem állapít meg gluténérzékenységet, de további vizsgálatokat rendel el, mindaddig nem szabad Gluténmentesen étkezni, míg a vizsgálat le nem zárul. Ez igaz arra is, hogy addig, míg nem tudjuk biztosra, orvos által, hogy ezzel az immunrendszeri betegséggel élünk, ne hagyjuk el a búzát, glutént, mert ezzel egy esetleges vizsgálat során fals eredményt kaphatunk.
Mit tegyek, ha már diagnosztizálták nálam a gluténérzékenységet?
Első és legfontosabb teendő a diagnózist követően, hogy le kell cserélni minden olyan alapanyagot, ami búzából készül, tehát a lisztet, bulgurt, kuszkuszt, és ezekből készült dolgokat, pl kenyér, péksütemények. Ehelyett ugyan vásárolhatunk bolti Gluténmentes termékeket, például gluténmentes liszt gluténmentes kenyér, viszont legtöbbjük nem tartozik az egészséges alapanyagok kategóriájába, hiszen kukoricalisztet, cukrot tartalmaznak, aminek magas a glikémiás indexe, ezáltal magas a vércukorszint emelő hatása, ami hízáshoz és akár inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez is vezethet. Ezek helyett az egészségtelen gluténmentes termékek helyett, érdemes lassabban felszívódó szénhidrátokból (köles liszt, batáta liszt, hajdina liszt, ) készült lisztkeverékből vagy gluténmentes zablisztből készíteni otthon a péksüteményeket.
Ezekből készülhet palacsinta, sütemény is, de ha nem akartok kisérletezgetni , szuper diétás, gluténmentes recepteket találtok a Peakshop.hu-n.
Pontosan azért van ennyi gluténmentes recept a blogon, mert rengeteg Gluténmentes diétába is beilleszthető termék található a webshopon, mint pl a Gluténmentes Gourmet Palacsinta por, amiből nem csak isteni tekerhető palacsinta készíthető, hanem akár egy összetevős amerikai palacsinta, vagy éppen gofri is, de még szendvics alapnak is tökéletes. Vagy ott van a fehérjés Bögrés süti por, amiből nem csak villámgyors egészséges sütit készíthető, hanem akár mákos guba is.
Ha csak valami egyszerű vacsora ötlet kellene , próbáld ki a Keep calm kazeinből készült desszertet, vagy az egy összetevős protein pudingot. Nem kell tartanod attól, hogy étkezések után puffadni fogsz, vagy épp kínzó gyomorgörcsökre sem kell számítani, mert ezek a termékek garantáltan Gluténmentesek.
Mi történik akkor, ha nem tartod a gluténmentes diétát?
A glutén minden ember számára egy nehezen emészthető összetevő, sőt kisebb nagyobb gyulladásokat is képezhet a szervezetben. Amennyiben erre fokozott érzékenységgel reagál a szervezet, ezek a gyulladások sokkal veszélyesebbek. Hosszútávon nem betartott diéta akár meddőséghez, illetve a daganatos betegségekhez is vezethet. Egyébként ez fordítva is igaz, daganatos betegeknek és inzulinrezisztenseknek illetve PCOS (policisztás petefészek szindróma) betegeknek kifejezetten ajánlott kerülni a glutént.
Mire kell figyelni ?
Miután minden élelmiszert lecseréltünk a konyhánkba,- ide sorolva a fűszereket is, amik tartalmazhatnak glutént, akár csak nyomokban is, ami azt jelenti hogy egy helyen készül olyan élelmiszerrel ami tartalmaz glutént- érdemes elkülöníteni a gluténmentes ételeknek saját edényt és főző eszközöket, vágódeszkát, mert ezek nem megfelelő tisztítása után is érintkezhet gluténmaradvánnyal a gluténmentes étel.
Szintén fontos odafigyelni, ha vendégségben , étteremben szeretnénk valamit enni, hogy legapróbb esély se legyen a keresztszennyeződésre. Gyakori diétahiba ugyanis , hogy azt gondoljuk, hogy ha natúr csirkemellet fogyasztunk, sültkrumplival a strandon, akkor nem leszünk rosszul, pedig sajnos használhatnak olyan fűszereket a csirke készítésekor, amik búzát tartalmaznak, vagy épp a sültkrumpli is sülhetett olyan olajban, amiben előtte sima búzalisztes, prézlis rántott dolgok sültek.
Milyen alapanyagokat érdemes otthon tartanom, ha gluténérzékeny vagyok, de diétázni szeretnék vagy csak egészségesen élni?
Természetes módon gluténmentes gabonaféle a quinoa, hajdina, köles, rizs. Az összes zöldség, gyümölcs , nyers húsfélék, halak. A tejtermékek közül az ízesítés nélküli natúr termékek, tehát egy gyümölcs joghurt már nem minden esetben gluténmentes, ezért is fontos elolvasni mindig az összetevő listát és a nyomokban információkat. Feldolgozott élelmiszerek esetében peeig kötelező ezt nézni!
A peakshopban találtok a fehérjeporokon, süti alapokon kívül akár édességeket is, mint például a cukormentes krémek, magvajak , vagy akár csokival bevont áfonya drazsét is. Azért is szuperek ezek az alapanyagok, mert amellett, hogy egészségesek, könnyű belőlük finom, magas fehérjetartalmú, szénhidrátszegény süteményeket is készíteni, amit bármilyen diétába be tudtok illeszteni. De annak köszönhetően, hogy ennyire finom, nem csak mi gluténérzékenyek fogjuk imádni, hanem az egész család.
Próbáljátok ki ezeket a fantasztikus recepteket és többé nem kell nélkülöznötök sem diéta, sem pedig gluténmentes étkezés miatt.
Virgi

 

A lisztérzékenység sajnos nem egy vicces betegség. Pontosabban a sikérfehérjével, azaz a gluténnal szembeni túlérzékenységet jelenti. Ennek a betegségnek a következtében képtelen az emberi szervezet a glutén tartalmú élelmiszereket megemészteni, vagyis valamennyi tápanyag felszívódása romlik, s felszívódási zavar jön létre. A gluténérzékenység öröklődő adottság, a cöliákiás beteg elsőfokú rokonainak mintegy 10%-a szintén gluténérzékeny. A tünetek már egészen a szoptatás után(lisztes termékek bevezetésétől) egészen idős korig kialakulhatnak. Nincs se nemhez, se életkorhoz kötve. Nézzük, mikor kezdhetsz el gyanakodni Te is.

Gluténérzékenység

Jellemző tünetei:

  • Elhúzódó, ismétlődő hasmenés
  • Napi többszöri, esetleg nagyobb mennyiségű székletürítés
  • Előredomborodó has (pókhas)
  • Pszichés tünetek: kedvtelenség, bágyadtság, ingerlékenység
  • Gyermekeknél: nehéz a figyelmüket lekötni, nyűgösek, hasfájósak
  • Sápadt bőr jellemző a betegre, a fehérjehiány és a vas és a folsav felszívódási zavara miatt

Milyen élelmiszerek tartalmaznak glutént?

Sajnos alapvető táplálékaink tartalmaznak glutént. Így kiemelkedően fontos minden egyes bevásárláskor minden termékleírást végigolvasnod, hogy fogyasztható- a beteg számára, avagy sem. Főként gabonaféléinkben található meg, mint például:

33% OFF a stressz elleni termékekre!

  • búza
  • rozs
  • árpa
  • zab

Különféle élelmiszerek adalékanyagaiban is megtalálható, mint tejtermékek, konzervek, felvágottak esetén.

Sajnos itthon megnehezíti az élelmiszer vásárlást az is, hogy amilyen alapanyagból 2%-nál kevesebb van valamilyen termékben, azt nem kötelező feltüntetni, így, ha cöliákiás vagy, mindenképpen csak a gluténmentes felirattal, illetve jelzéssel ellátott termékeket vásárold és fogyaszd.

Nem minden gluténmentes élelmiszer illeszthető bele a diétába, de azért így is széles a paletta. Gyümölcsök, zöldségek bármilyen mennyiségben fogyaszthatóak, de ha félkész vagy készterméket vásárolsz, figyelj oda, hogy még nyomokban se tartalmazzon glutént. A húsok, tojás, otthon elkészítve fogyaszthatóak, hüvelyeseket, olajos magvakat szintén nyugodtan ehetsz. Amennyiben nem társul laktózérzékenység a cölikáliád mellé (sajnos eléggé gyakori), akkor a gyártó által szavatolt tejtermékek közül tudsz választani. Zsiradékok fogyaszthatóak (persze a diétának megfelelő mennyiségben;) )

Gluténérzékenység ételek

Mivel helyettesítheted a zabot?

Sajnos igen, a zab is gluténtartalmú élelmiszer, így nagyon sok diétázó elszomorodhat, többek közt én is. Azért vannak alternatív megoldások, amelyek egészségesek, beilleszthetőek a diétás menübe, és még finomak is.

  • maglisztek (gesztenye, lenmag, mandula, dió… stb. lisztek),
  • rizs, rizsliszt
  • quinoa, hajdina, köles
  • kukoricaliszt, kukoricakeményítő, kukoricadara
  • burgonyapehely, burgonyakeményítő
  • sárgaborsóliszt
  • szójaliszt, szójakocka, szója granulátum

Ha nem szenvedsz ettől a mindennapokat megnehezítő betegségtől, azok szerencsésnek mondhatod magad, de nem lélegezhetsz fel 100%-ban. Kisebb az esély, hogy gyerekkor utáj felüti a fejét a betegség, de sajnos nem kizárható.

Figyelj oda, hogy milyen élelmiszereket veszel és eszel! Te milyen élelmiszerre vagy érzékeny?

glutenmentes_dieta

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!