Régi idők nagy kedvence a méteres kalács, alakbarát verzióban!

Gyerekkorom egyik kedvenc sütije a méteres kalács. Nagymamámmal mindig együtt készítettük, én kifejezetten az ragasztás részét szerettem a legjobban, persze a vele együtt járó kóstolás miatt. 🙂 Mióta áttértem az egészséges étkezésre, nem igazán volt alkalom, hogy újra sütöttem volna ebből, a közismert nevén ferdén vágós sütiből. Hétvégi rokonlátogatásomból kifolyólag úgy döntöttem, hogy a régi szép emlékek kedvéért én lepem meg a nagyimat egy kis méteres kaláccsal, persze akkor már diétás verzióban!  A végeredmény nagyon finom, sőt, teljesen alakbarát sütemény!

Méteres kalács

Hozzávalók a sárga piskótához:

  • 3 tojás
  • 2 ek. CH-csökkentett liszt vagy zabpehelyliszt
  • 1 adag vaníliás fehérjepor
  • 1 ek. édesítő, de használhatsz folyékony változatot is
  • 1 tk. vanília aroma
  • 1 kk. szóbabikarbóna

Állítsd össze a tésztát:

  • A tojásokat válaszd ketté.
  • A tojássárgáját keverd habosra az édesítővel és a vanília aromával.
  • Verd fel a tojásfehérjét kemény habbá.
  • A lisztet, fehérjeport és a szódabikarbónát keverd el, majd add hozzá a tojássárgáját is.
  • Végezetül óvatosan forgasd bele a masszába a tojáshabot is.

Hozzávalók a kakaós piskótához:

  • 3 tojás
  • 2 ek. CH-csökkentett liszt vagy zabpehelyliszt
  • 1 adag vaníliás fehérjepor (de használhatsz csokisat is, attól függ van-e otthon)
  • 1 ek. zsírszegény kakaópor
  • 1 ek. édesítő, de használhatsz folyékony változatot is
  • 1 kk. szódabikarbóna

Méteres kalács recept

Összeállítása ugyanaz, mint a vaníliás tésztáé, annyi különbséggel, hogy itt a kakaóport is hozzá kell adnod a lisztes keverékhez.

Miután kész mindkét tészta, vegyél elő két őzgerinc sütőt (nem gond, ha nincs kettő, csak akkor várnod kell, amíg megsül az egyik), kend ki kókuszzsírral és öntsd bele a masszát. Előmelegített sütőben süsd készre a piskótákat – 180 fokon, kb. 15 percig. Érdemes azért tűpróbát végezned, mert minden sütő más, és más. Miután kész, várd meg, amíg teljesen kihűl és csak utána szeld fel.

Essünk neki a krémeknek…

Rózsaszín puncsos krém:

A tejet kezd el melegíteni, keverd hozzá a tojássárgáját, rumaromát, édesítőt és gyümölcspürét. Várj vele, amíg egy kicsit besűrűsödik, majd vedd le a tűzről. Egy picit hagyd hűlni, majd turmixgép segítségével keverd hozzá a fehérjeport és a kókuszzsírt. Annyi fehérjeporra lesz szükséged, amíg el nem éred a sűrű, pudingszerű állagot. Ez fehérjepor függő.

Vaníliás krém:

Az elkészítésénél ugyanaz az eljárás, mint a puncsos krém esetében, persze a piros színt adó gyümölcs nélkül.

Miután készen vagy mindennel, nincs más hátra, mint a kalács összeállítása. Legnehezebb móka… Nem is a kivitelezése miatt, hanem megállni, hogy ne fogyjon el az alapanyag, mielőtt összeállna a remekmű. 🙂

Fogj egy vaníliás piskótát, kenj rá rózsaszín krémet, ragaszd rá a kakaós piskótát, kenj rá vaníliás krémet és így tovább, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Jó hosszú lesz, innen is kapta a nevét, hogy méteres kalács. Kívülről bevonhatod cukormentes olvasztott étcsokival (az eredeti recept alapján), vagy egyszerűen szórd meg kókuszreszelékkel. A kész süteményt pedig srégen kell felvágnod ahhoz, hogy szép csíkos legyen.

Látod, nem kell cukrászdába menned, ha hétvégén egy kis finomsággal szeretnél kedveskedni a családodnak. Ezzel a sütivel biztosan mindenkit lenyűgözöl majd, még a hagyományokhoz ragaszkodó nagymamádat is. 🙂

meteres_kalacs_recept

Nagy Csilla

Nagy Csilla

A Peak főszerkesztője vagyok. Fitnesz modellként indultam versenyeken, részt veszek a termékfejlesztésekben, és a Peak különböző projektjeiben, mint projektvezető.
Nagy Csilla
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Régi idők nagy kedvence a méteres kalács, alakbarát verzióban!
5 szavazat, 4.60 átl. szavazat (91% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

2 hozzászólás

  • Kitti szerint:

    nem értem, kisütöm a tésztát az őzgerincbe, akkor lesz egy vaníliás és egy kakaós őzgerinc forma tésztám, aztán hosszába el kell vágni és úgy kenni? vagy fel kell szeletelni és úgy vágni és nem értem 😀
    hogyan fognak kijönni ilyen szeletek? :D:D

    • csilla csilla szerint:

      Igen, lesz egy vaníliás és egy kakaós tésztád. Az őzgerincnek megfelelő kis cikkekbe kell levagdosnod a tésztát, a bordáknak megfelelően. Úgy képzeld el, mintha a bordák amolyan perforációk lennének 😀 Nézd, valahogy így

Régi idők nagy kedvence a méteres kalács, alakbarát verzióban!
5 szavazat, 4.60 átl. szavazat (91% pont)
6405
Diétás főzőcske, Fehérjeporos receptek
, ,