-+=
Olvasási idő: 2 perc

Gyerekkorom egyik kedvenc sütije a méteres kalács. Nagymamámmal mindig együtt készítettük, én kifejezetten az ragasztás részét szerettem a legjobban, persze a vele együtt járó kóstolás miatt. 🙂 Mióta áttértem az egészséges étkezésre, nem igazán volt alkalom, hogy újra sütöttem volna ebből, a közismert nevén ferdén vágós sütiből. Hétvégi rokonlátogatásomból kifolyólag úgy döntöttem, hogy a régi szép emlékek kedvéért én lepem meg a nagyimat egy kis méteres kaláccsal, persze akkor már diétás verzióban!  A végeredmény nagyon finom, sőt, teljesen alakbarát sütemény!

Méteres kalács

Hozzávalók a sárga piskótához:

  • 3 tojás
  • 2 ek. CH-csökkentett liszt vagy zabpehelyliszt
  • 1 adag vaníliás fehérjepor
  • 1 ek. édesítő, de használhatsz folyékony változatot is
  • 1 tk. vanília aroma
  • 1 kk. szóbabikarbóna

Állítsd össze a tésztát:

  • A tojásokat válaszd ketté.
  • A tojássárgáját keverd habosra az édesítővel és a vanília aromával.
  • Verd fel a tojásfehérjét kemény habbá.
  • A lisztet, fehérjeport és a szódabikarbónát keverd el, majd add hozzá a tojássárgáját is.
  • Végezetül óvatosan forgasd bele a masszába a tojáshabot is.

Hozzávalók a kakaós piskótához:

  • 3 tojás
  • 2 ek. CH-csökkentett liszt vagy zabpehelyliszt
  • 1 adag vaníliás fehérjepor (de használhatsz csokisat is, attól függ van-e otthon)
  • 1 ek. zsírszegény kakaópor
  • 1 ek. édesítő, de használhatsz folyékony változatot is
  • 1 kk. szódabikarbóna

Méteres kalács recept

Összeállítása ugyanaz, mint a vaníliás tésztáé, annyi különbséggel, hogy itt a kakaóport is hozzá kell adnod a lisztes keverékhez.

33% OFF mindenre a Peakshopban! Szabadságra ment a grafikusunk! + Sör és Fagyi kupon is a Tiéd!

Miután kész mindkét tészta, vegyél elő két őzgerinc sütőt (nem gond, ha nincs kettő, csak akkor várnod kell, amíg megsül az egyik), kend ki kókuszzsírral és öntsd bele a masszát. Előmelegített sütőben süsd készre a piskótákat – 180 fokon, kb. 15 percig. Érdemes azért tűpróbát végezned, mert minden sütő más, és más. Miután kész, várd meg, amíg teljesen kihűl és csak utána szeld fel.

Essünk neki a krémeknek…

Rózsaszín puncsos krém:

A tejet kezd el melegíteni, keverd hozzá a tojássárgáját, rumaromát, édesítőt és gyümölcspürét. Várj vele, amíg egy kicsit besűrűsödik, majd vedd le a tűzről. Egy picit hagyd hűlni, majd turmixgép segítségével keverd hozzá a fehérjeport és a kókuszzsírt. Annyi fehérjeporra lesz szükséged, amíg el nem éred a sűrű, pudingszerű állagot. Ez fehérjepor függő.

Vaníliás krém:

Az elkészítésénél ugyanaz az eljárás, mint a puncsos krém esetében, persze a piros színt adó gyümölcs nélkül.

Miután készen vagy mindennel, nincs más hátra, mint a kalács összeállítása. Legnehezebb móka… Nem is a kivitelezése miatt, hanem megállni, hogy ne fogyjon el az alapanyag, mielőtt összeállna a remekmű. 🙂

Fogj egy vaníliás piskótát, kenj rá rózsaszín krémet, ragaszd rá a kakaós piskótát, kenj rá vaníliás krémet és így tovább, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Jó hosszú lesz, innen is kapta a nevét, hogy méteres kalács. Kívülről bevonhatod cukormentes olvasztott étcsokival (az eredeti recept alapján), vagy egyszerűen szórd meg kókuszreszelékkel. A kész süteményt pedig srégen kell felvágnod ahhoz, hogy szép csíkos legyen.

Látod, nem kell cukrászdába menned, ha hétvégén egy kis finomsággal szeretnél kedveskedni a családodnak. Ezzel a sütivel biztosan mindenkit lenyűgözöl majd, még a hagyományokhoz ragaszkodó nagymamádat is. 🙂

meteres_kalacs_recept

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!