-+=
Olvasási idő: 2 perc

Remélhetőleg a „narancs” szó említésénél nem csak a narancsbőr jut eszedbe. Bizonyára Te is ismered ezt a jó illatú, édes gyümölcsöt. De mennyit tudsz róla? Tudtad például, hogy a narancs Dél-Kelet Ázsiából származik és már időszámításunk előtt 2500-ból megtalálhatóak a nyomai? Vagy, hogy Nagy Sándor révén jutott Európába, de csak a középkorra tehető elterjedése?

Narancs

Azt biztosan tudod, hogy a narancs legfőbb erényének C-vitamin tartalmát tartják. Pedig ennél sokkal több van benne. Tény, hogy egy átlagos narancs a felnőttek számára javasolt napi C-vitamin mennyiség kétszeresét is tartalmazhatja. Ezen kívül a benne lévő vitamin hatásosabb, mint sok tablettában lévő, mert a narancsban úgynevezett bioflavonoidokkal fordul elő, amiknek köszönhetően tartósabban fejti ki hatását. De étvágyjavító, gyomor erősítő, vértisztító és emésztést serkentő hatása sem elhanyagolható. Ez utóbbi főleg magas rosttartalmának köszönhető. Az immunrendszer támogatásában is jelentős szerepe van, mert a narancs növeli az immunrendszer által termelt ellenanyagok szintjét a vérben, ezáltal segít leküzdeni a különböző vírusfertőzéseket.

A narancsban található antioxidánsok mérséklik a szabad gyökök káros hatásait és a gyümölcsben található C-vitaminnal együttműködve védik az érfalakat a károsodásoktól, csökkentve ezzel a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Sokan inkább csak a narancs levét fogyasztják, pedig a héja gombaölő hatású, a gerezdeket elválasztó hártya pedig pektint tartalmaz, ami meggátolja a koleszterin felszívódását, ezzel csökkentve a vérben található koleszterin mennyiségét. Ezen túlmenően még az érelmeszesedés és az epekő képződés megelőzésében is jelentős szerepe van!

Narancs a konyhában

33% OFF mindenre a Peakshopban! Szabadságra ment a grafikusunk! + Sör és Fagyi kupon is a Tiéd!

A fentiekből kiderül, hogy a narancs tehát akkor a legegészségesebb, ha nem csak a kifacsart levét, hanem a kevésbé ízletesnek mondható hártyát és a héját is fogyasztod. A narancs leve a reggeli kiegészítésén kívül sütemények, krémek, likőrök ízesítője is lehet. Kesernyés, aromás héja is jól használható nem csak a különféle desszertekhez, de szószokhoz, húsokhoz is. Készülhet belőle gyümölcsleves, de a karácsonyi bejgli töltelékét is extra ízzel tölti fel a reszelt vagy kandírozott héj. Ezt nyers állapotában, de szárítva is használhatod. Arról viszont ne feledkezz meg, hogy alaposan meg kell mosnod a narancsot a felhasználás előtt!

Érdekességek a narancsról

Tudtad, hogy csak a hidegebb országokban válik a narancs héja narancsszínűvé? Ott, ahol mindig meleg van, a klorofil megmarad a növényben, és a narancs zöld marad. A narancssárga szín a buddhista szerzeteseknél az isteni szeretet és a megvilágosodást jelenti, ez az oka annak, hogy a ruhájuk is teljesen narancssárga. Nem csak étkezéshez használható a narancs! Virágát már Kleopátra is rendszeresen használta, állítólag önbizalom erősítő hatása van és eufóriát okoz. Régen narancsvirággal szórták be a nászágyakat is.

A narancs héja illóolajokban gazdag, így az illatszeripar is előszeretettel használja, de az aromaterápia is hasznosítja.

Karácsonyi narancs

+ 2 Karácsonyi tipp:

Készíts zselatinnal egy kevés narancslekvárt, narancszselét, vagy narancsszószt a karácsonyi sültek mellé! Nem fogod megbánni.

Fogj egy narancsot és egy marék szegfűszeget. A szegfűszeget szurkáld bele a narancs héjába. Perceken belül igazi karácsonyi hangulatot varázsol köréd az illatával, amit hetekig élvezhetsz. Ha kiteszed egy szép kis lapos tányérra, néhány fahéj rúddal, fenyőággal, dekorációnak sem utolsó!

Winter tea

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!