-+=
Olvasási idő: 2 perc

A rizottó az a kaja, amit ha itthoni étteremben kérem mindig más formát öl: volt már leveses, volt már száraz, volt kemény, és volt, amiben a rizst is alig láttam. Csak olaszországi útjaim alatt tapasztaltam azt, hogy az állaga minden étteremben hasonló, krémes, de nem leveses és a rizs sosincs túlfőzve. Az én rizottóm a családom szájíze szerint kialakítva, nem száraz mint az “itthoni” rizottók többsége, de nem is túl krémes, mint az “igazi”.

Azt hiszem ez ízlés kérdése, ha megvan a jó technika, te döntöd el az állagát. A rizottó készítésének technikája végtelenül egyszerű, felette kell állni és 15 percig nem mozdulni mellőle, a folyamatos kavargatás lesz a dolog nyitja.

Hozzávalók 2-3 személyre:

Minden 3. csak 1 FT (bármit bármivel kombinálhatsz) + Totálisan INGYEN szállítunk a Peakshopban!

  • 1 ek.olivaolaj
  • 1 ek.vaj
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 fokhagyma gerezd1/4 kisfej zeller
  • Fél liter Peak Slim Protein Soup zöldséges verzió (de szerintem a sajtos is passzol hozzá)
  • 20 deka kerekszemű rizs
  • Fél deci vermut vagy fehér bor
  • Bors
  • 10 deka csirkemell
  • 4 deka vaj
  • Pár darab aszalt paradicsom
  • Friss bazsalikom
  • Parmezán

Elkészítés:

Kezdjük a csirkemellel: sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajon serpenyőben kisütjük és félretesszük. A protein levest elkészítjük a leírás alapján, egy tasak tartalma fél liter vízbe kerül. Jó fűszeres az alap, nem fog elveszni az íze nagyobb vízmennyiségben sem. A hagymát, fokhagymát, zellert apróra vágjuk, és az olaj, vaj keveréken üvegesre pároljuk.

Kicsit magasabbra állítjuk a hőfokot, és beleöntjük a rizst, 2 percig folyamatosan kavarva pirítjuk. A fehér bort vagy vermutot hozzáöntjük, hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon. Lejebb vesszük a hőfokot és merőkanalanként elkezdjük hozzáadni a levesalapot. És itt kezdődik a lényeg: nincs más tevékenység csak a kavargatás. Minden kanál leves után egy csipet só, és már járjon is a kanál! Amikor felszívja a levest a rizst, jöhet a következő kanál és a csipet só. Körülbelül 15 perc alatt jutsz az utolsó kanál leveshez.

A vége fele érdemes többször ellenőrizni a rizs állagát, és az al dante (fogkemény) tökéletes állag előtt belekeverjük a csirkét és az aszalt paradicsomot. Itt mehet bele ízlés szerint só, bors. Érdemes úgy elzárni a tűzhelyet, hogy még nem al dante a rizottó, mert tálalás előtt a maradék vajat, paremezánt hozzádobva, lefedve hagyjuk pihenni legalább 10 percet. Tilos ilyenkor már keverni, a rizs még tovább puhul a fedő alatt. Friss bazsalikommal azonal található. Kihűlve, újramelegítve nem az igazi, úgyhogy edd meg, amit főztél?

Remélem, ízlik! Jó étvágyat!

rizottó

csirkés rizottó

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!