Tényleg ártalmas a fehérjepor?

Gondolom már benned is felmerült – vagy ha nem, akkor mások mondták neked, hogy „Miért eszel ilyen porokat, ezzel csak ártasz a szervezetednek!”. Sokan úgy gondolják, hogy a por alapú étrend-kiegészítők többet ártanak, mint használnak, mivel például por állaguk miatt vesekövet okoznak, illetve a túl magas fehérjefogyasztás szintén árt a veséknek. De vajon mi az igazság?

Fehérjepor

Az igazság megismerését ott kell kezdeni, hogy hogyan is állítják elő ezeket a fehérjeporokat. Kisebb eltérések vannak a különböző fehérjefajták között, ezért mivel a tejsavó fehérje az egyik legelterjedtebb, azt vesszük górcső alá. Az egész történet természetesen a marhák fejésével kezdődik. A kinyert nyers tej ezután kerül feldolgozásra. A tejet sajtgyárakban dolgozzál fel, ahol a sajtok elkészülte után hátramaradó termék maga a tejsavó. Ezt a tejsavót használják a fehérjeporok gyártásához.

Egy gyors pasztőrözés után a folyadékot szűrik. A szűrőben lévő mikro membránok szétválasztják a fehérjét a savóban lévő egyéb száraz anyagoktól. Egyes termékeknél ioncseréléses módszert alkalmaznak, mely ugyan nagyobb mennyiségű fehérjét eredményez, ám annak a minősége elmarad a szűrésestől. A szétválasztás után következik a szárítás. A folyadékot egy kamrán vezetik át, ahol hideg és meleg levegőt áramoltatnak át rajta, míg a víztartalmának szinte teljes egészét el nem veszti. Ezután következik a többi összetevővel (íz anyag, vitaminok stb.) való összekeverése és csomagolása. Az elkészült termékeket rendszeres vizsgálatoknak vetik alá a gyártók, hogy biztosítsák annak minőségét. A porítással sokkal nagyobb fehérjeszázalék érhető el, valamint a termék tovább eltartható.

Tested a fehérje feldolgozásakor karbamidot, húgysavat és ammóniát termel, melyek kiszűréséért a veséid felelősek. A túlzott karbamid hatására a vesék „túlhajszolódnak” és nem fognak megfelelően működni. A véred karbamid szintjét a BUN (Blood Urea Nitrogen) határozza meg. Normál esetben ez az értek 7-20 mg/dl között van. Ám mielőtt elrohannál vérképet csináltatni jó, ha tudod, hogy rengeteg gyógyszer is képes megnövelni a BUN szinted.

Fehérjeporok ártalmasak

A túlzott fehérjefogyasztás kiszáradáshoz vezethet, ugyanis a fehérje emésztéséhez a szervezetednek vízre van szüksége. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a fehérjefogyasztást általában kemény edzés előzi meg, akkor már te is belátod, hogy mennyire fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Ezenkívül azt is érdemes figyelembe venned, hogy a különböző fehérjéknek különböző hatásaik vannak, és mindegyiknek van jó és rossz oldala:

  • Rizs fehérje
  • Tojás fehérje
  • Tejfehérje (tejsavó, kazein, kalcium kazeinát):
    • Hypo-allergén, glutén-mentes, íztelen, teljesen növényi alapú
    • Viszont lehetséges, hogy GMO (Genetikailag Módosított Organizmus) növényből állítják elő
    • Zsírmentes, magas az aminosav tartalma
    • Az érzékenyeknél hasfájást és egyéb kellemetlen tüneteket okozhat
    • Immunrendszer erősítő, magas BCAA tartalmú, legtöbbet kutatott fehérje, laktózt tartalmaz
    • A tejsavó, laktóz, kazein érzékenyeknél különböző mellékhatások jelentkezhetnek
  • Szója fehérje:
    • Segíthet a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében, teljesen növényi
    • A világ szójakészletének közel 90% génmódosított, A szója a testedet ösztrogén termelésre készteti

Összegzésként elmondható, hogy ha fogyasztasz fehérjeport, ha nem, minden esetben figyelj arra, hogy a napi fehérje beviteli értéket ne lépd túl. Ez az érték nagyjából testsúly- kilogrammonként 0,8 – 2 gramm, ami függ attól például, hogy mennyire aktív életet élsz. És itt is igaz a „jóból is megárt a sok” mondás, vagyis ne használd ész nélkül, csak ha tényleg szükséged van rá: kihagytál egy étkezést, kemény edzésen vagy túl stb. Ha mindig a mértékletességre törekedsz, akkor hasznos segítőid lesznek ezek az étrend-kiegészítők az edzéseid során.

anabolic-protein-fusion-noknek

Források:

bodybuilding
webmd
precisionnutrition
livestrong

Szabó Vivien

Szabó Vivien

Szabó Vivi vagyok, 14 éves koromig versenyszerűen, ma már azonban csak hobbiszerűen sportolok. Táplálkozásomra mindig is odafigyeltem, ezért elég mélyen beleástam magamat az alapok elsajátításába. Termékfejlesztőként pedig nem csak a munkahelyemen, de otthon is szívesen kísérletezek finomabbnál-finomabb receptek kidolgozásán, amik remélem Neked is elnyerik a tetszésedet.
Szabó Vivien
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások
Tényleg ártalmas a fehérjepor?
3 szavazat, 5.00 átl. szavazat (96% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Tényleg ártalmas a fehérjepor?
3 szavazat, 5.00 átl. szavazat (96% pont)
3239
Blog, Egészség
, ,