-+=
Olvasási idő: 3 perc

Elég nagy port kavart a hír, miszerint Ausztráliában egy édesanya fehérje túladagolás miatt vesztette életét. De még mielőtt szaladnál, hogy az utolsó adag fehérjeport is kidobd a szekrényedből, járjunk egy kicsit utána, mi is lehetett a valóságalapja ennek a történetnek.

A halálesetről több nemzetközi oldalról is értesülhettünk, a cikkek szerzőinek pedig egytől-egyig sikerült elég szélsőséges címeket faragni a figyelemfelkeltéshez. “A testépítő hölgy túl sok fehérjét evett, amibe belehalt”, “Az édesanya halálát a versenyfelkészülésben fogyasztott étrend-kiegészítők okozták”, “Túl sok fehérje okozta egy testépítő halálát” és hasonló érdekességek.

Tudjuk, hogy minél figyelemfelkeltőbb egy cikk címe, annál biztosabb, hogy el is fogják olvasni azt. De azért az sem túl jó megoldás, hogy megtévesztő állításokat adunk, amivel félre tudunk vezetni más, a témában nem jártas embereket, még nagyobb feszültséget generálva ezzel. Adott esetben csak a táplálék-kiegészítők ellenzéki táborát buzdítjuk, akik szerint ezen kiegészítők fogyasztása igencsak veszélyes. A testépítő anyuka történetében is ugyanez robbanthatta ki a hírt, a túlaggódás, nem hozzáértés a rokonok részéről, akik úgy állították be az esetet, miszerint a fiatal sportolónő “túl sok” fehérjét fogyasztott, ez vezetve a halálhoz.

Mindössze egyetlen, a CNN oldalán találkozhattunk másként a történettel: “A tragikus halált halt, 25 éves Meegan Hefford ritka, genetikai rendellenességben szenvedett”. Mindjárt más a megvilágítás, nem igaz!? Akkor, most nézzük meg, hogy mit is állít a tudomány a betegségről és a magas fehérjetartalmú étrendekről.

UCD: a rendellenesség, ami a sportolónő halálához is vezetett

Meegan egy ritka úgynevezett karbamid-cikus-zavarral, azaz az UCD-től szenvedett. Maga a betegség sok esetben még azok számára is ismeretlen, akik szenvednek benne. Valószínűleg Meegan sem tudott róla.

A betegség magába foglalja azoknak a bizonyos enzimeknek diszfunkcióját, amelyek részt vesznek a nitrogén-méregtelenítésben, az ammónia felhasználásával hozzák létre az arginin aminosavat. Ezáltal pedig nem képes arginin termelésre, a szervezetben felhalmozódik az ammónia.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Az esetek kisebbségében az emberek ezen betegség tudata nélkül élik le az életüket, egyszerűen nem tudják, hogy rendelkeznek ezzel a genetikai hibával. Olyan általános tüneteket tapasztalnak, mint rossz közérzet, hányinger, mentális zavar, de ezek okozóját általában valami másnak tulajdonítják. Valljuk be, szinte bármire ráfoghatjuk ezeket a tüneteket.

Jelenlegi becslések szerint évente 8000-44000 ember születik ezzel az UCD rendellenességgel, de egyes kutatók szerint ezek a számok még nagyobbak lehetnek. A legtöbb embernél a betegséget már fiatalkorban diagnosztizálják, és alacsony fehérjetartalmú étrenddel, gyógyszeres kezeléssel segítik az ammónia méregtelenítési folyamatát, amely felhalmozódása a szervezetben rohamokhoz, neurológia károsodáshoz és halálhoz is vezethet.

Az UCD betegség megléte mellett a legnagyobb veszélyt egyes fertőzések, betegségek, nagy mennyiségű kortikoszteroidok alkalmazása, extrém diétázás, valamint a szélsőséges fizikai aktivitás jelenti. A fehérjebevitel, amely 25 umol / l-nél nagyobb koncentrációban növeli a vér ammónia koncentrációját, vagy 100 mól / l-nél nagyobb tartós vér ammónia-koncentrációt eredményez.

A szélsőséges UCD állapotnak még több kellemetlen, leginkább neurológiai eredetű tünete van. De a tüneteink elemzése helyett sokkal biztonságosabb és pontosabb, ha genetikai tesztet, vizsgálati módszert vetünk be esetleges betegségünk feltérképezésére.

Tehát most akkor káros a magas fehérjebevitel?

Hacsak nincs különleges egészségügyi előírásod az alacsony fehérjebevitelre, akkor nem. Nem káros. Minden egyes vizsgálati eredmény, kutatómunka azt állítja, hogy igenis pozitív hatással van a fejlődésünkre, egészségünkre, ha magas fehérjebevitel jellemi az étrendünket. Abban az esetben igaz ez, ha valakinek nincs olyan ismert betegsége vagy rendellenessége, ami indokolttá tenné a fehérjék fogyasztásának mérséklését.

Miért kommunikálták mégis ilyen negatívan a sportolónő halálát? Miért pont a fehérjéket, és magukat a táplálék-kiegészítőket vonták felelősségre, nem pedig a betegséget? Az ok nagyon egyszerű. Nagyon sok önkéntes étrend-szakértő, táplálkozási tanácsadó, hobbisportoló ad hangot a téziseiknek, viszont valódi tudás, tudomány ismeret nincs sajnos a háttérben. Nemcsak a testépítés és fitnesz világára jellemező ez, nagyon sok más téren így a nagyvilágban. Mindenki okos, mindenki tanácsot ad, tanulmányok nélkül mindenki jobban tud mindent, az eredmény pedig a félrevezetés, mások bizonytalanná tétele.

Ne félj a fitnesztől, ne félj a fehérjéktől. Ismerd meg a tested, konzultálj az orvosoddal, és ne hiteltelen forrásból vett állításokban higgy!

fehérjefogyasztás

fehérjefogyasztás hatásai

Források:

Nettesheim, S., Kölker, S., Karall, D., Häberle, J., Posset, R., Hoffmann, G. F., … & Garbade, S. F. (2017). Incidence, disease onset and short-term outcome in urea cycle disorders–cross-border surveillance in Germany, Austria and Switzerland. Orphanet Journal of Rare Diseases, 12(1), 111.

Lee, B., Diaz, G. A., Rhead, W., Lichter-Konecki, U., Feigenbaum, A., Berry, S. A., … Scharschmidt, B. F. (2015). Blood ammonia and glutamine as predictors of hyperammonemic crises in urea cycle disorder patients. Genetics in Medicine : Official Journal of the American College of Medical Genetics, 17(7), 561–568.

Westerterp-Plantenga, M., Lemmens, S., & Westerterp, K. (2012). Dietary protein–its role in satiety, energetics, weight loss and health. British Journal of Nutrition, 108(S2), S105-S112.

Cuenca-Sánchez, M., Navas-Carrillo, D., & Orenes-Piñero, E. (2015). Controversies surrounding high-protein diet intake: satiating effect and kidney and bone health. Advances in Nutrition: An International Review Journal, 6(3), 260-266.

Antonio, J., Ellerbroek, A., Silver, T., Vargas, L., & Peacock, C. (2016). The effects of a high protein diet on indices of health and body composition–a crossover trial in resistance-trained men. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 13(1), 3.

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!