Diétás bejgli receptek karácsonyi gyűjteménye!

A Karácsony nem is az igazi a jó öreg, hagyományőrző bejgli nélkül. Ahogyan a nagyi csinálja, isteni. Ahogyan Te csinálod szintén nagyon finom, ráadásul diétás is!

Íme egy pár, jól bevált recept, ha hagyományos ízvilágot képviselő süteményt csinálnál, mégis fontosak az összetevők számodra. Több alternatíva közül tudsz választani, biztosan megtalálod a neked legmegfelelőbbet.

Bejgli

Mézes bejgli receptje teljes kiőrlésű lisztből

teljes-kiorlesu-liszt-bejgli

Hozzávalók 4 rúd sütéséhez:

  • 65-70 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek. méz
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 0,5-1 dl rum

Máköltelékhez: 

  • 25 dkg darált mák
  • 1 dl tej
  • 5 ek. méz
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 ek. mazsola
  • 2 ek. rum

Diótöltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 1 dl tej
  • 5 ek. méz
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 ek. mazsola
  • 2 ek. rum

Elkészítés:anti_etterem_csomag_karacsony

A tejes langyosítsd fel, adj hozzá 1 kk. cukrot, morzsold bele az élesztőt, és 15 perc alatt futtasd fel, azaz tedd félre egy picit letakarva.

Addig a vajat morzsold el a liszttel és a tojássárgájával, majd keverd össze az élesztős tejjel és a rummal feloldott mézzel. Gyúrj belőle tésztát, és egy konyharuhával letakarva pihentesd, amíg elkészíted a tölteléket.

Áztasd a mazsolát rumba. Melegítsd meg a tejet, keverd bele a diót, majd a többi alapanyagot is. A máktöltelék esetén ugyanígy járj el.

A tésztát oszd 4 részre, és egyenként nyújtsd ki téglalap alakúra. Kettőt diótöltelékkel, kettőt pedig máktöltelékkel kenj meg. A téglalap szélét egy kicsit hajtsd a töltelékre, majd óvatosan teker fel.

A tepsit vajazd ki egy kicsit, és mehet is rá a 4 rúd bejgli.

A tetejüket kend meg tojássárgájával, majd pihentesd egy kicsit, legalább 20 percet, és utána tojásfehérjével is kend meg. Ettől lesz szép töredezett a tészta felszíne.

Amikor megszáradt egy kicsit a tojásfehérje is a tészta tetején, szurkáld meg villával és tedd előmelegített sütőbe – légkeveréses esetén 180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C.  30–35 percig süsd, majd csak akkor szeleteld fel, ha már teljesen kihűlt.

Diétás bejgli

Szénhidrát csökkentett bejgli receptje, édesítővel

dietas-bejgli-cukormentes

Hozzávalók:

  • 500 g szénhidrát csökkentett liszt
  • 25 dkg light vaj
  • 2 tojás + 1 a kenéshez
  • csipes tó
  • 3 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer
  • 1 friss élesztő
  • 1 dl tej
  • egy kk. cukor (ettől a kevéskétől semmi problémád nem lesz)

Töltelék:

  • 250 dkg darált dió és 250 dkg darált mák
  • tej
  • mazsola
  • citrom
  • édesítő

Elkészítés:

Az elkészítés folyamata az előző recepthez hasonló. Futtasd fel az élesztőt a tejben, addig morzsold el a liszttel a vajat, a 2 tojássárgáját, édesítőt, picit sót, majd add hozzá az élesztős egyveleget is. Gyúrj belőle tésztát és oszd 4 részre. Letakarva pihentesd, amíg elkészíted a tölteléket.

A töltelékhez mazsolát áztasd bele pici meleg tejbe és rumba. A diót keverd össze kb. ugyanannyi édesítővel, majd add hozzá a mazsolát. Reszelj bele egy citrom héját, és adj hozzá annyi tejet, hogy ne folyós, de kenhető masszát kapj.

Nyújtsd ki a tésztalapokat (kb. fél centisre), majd kend meg egyenként a masszával. A szélüket egy picit hajtsd be, hogy ne folyjon ki sütéskor a töltelék, majd óvatosan tekerd fel őket. Egy kivajazott tepsibe helyezd őket szorosan egymás mellé, és kend meg a rudakat tojássárgájával. Ezután pihentesd kb. 20 percet, és ismét kend meg, de most tojásfehérjével. Picit megint pihenő, majd szurkáld meg villával, és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süsd 30-35 percig.

Paleo bejgli recept

tojasmentes-paleo-bejgli

Hozzávalók (1 rúd elkészítéséhez):

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 150 g darált dió (mákos esetén mák)
  • 7 dkg mazsola
  • 1 kisebb alma lereszelve
  • 1 citrom héja
  • 3 ek. méz

Elkészítés:

A töltelék hozzávalóit tedd egy lábasba, és folyamatos kevergetés mellett melegítsd fel. Így intenzívebb lesz az íze. Nem kell főzni, lényeg, hogy az alma is engedje ki a levét rendesen. Tedd félre, hogy kihűljön és összeálljon, akár egy éjszakát át.

A mandulalisztet, paleocukrot és a tojást hűtsd le használat előtt. A kókuszzsír esetén az a jó, ha se nem túl kemény, se nem folyós az állaga. A tészta hozzávalóit először egy villával dolgozd össze, majd amikor már kezd morzsolódni, kézzel gyúrd át az egészet. Ne engedd, hogy felmelegedjen a tészta, ha összegyúrtad, tedd vissza a hűtőbe.

Nyújtsd ki a tésztát vékonyra, kend meg a töltelékkel, hajtsd be egy kicsit a szélét, majd óvatosan tekerd fel. Kend meg tojás sárgájával, majd amikor megszikkadt, újra kend meg a tojásfehérjével is. Ezután mehet az előmelegített sütőbe, és kb. 180 fokon 30 percig süsd. Miután kihűlt, szeletelheted is.

Bejgli tojás-és tejmentesen

tojasmentes-tejmentes-bejgli

Hozzávalók (kb. 3 rúdhoz):

  • 60 dkg teljes kiőrlésű vagy szénhidrát csökkentett liszt
  • 2 ek. méz vagy édesítő
  • 12 dkg kókuszzsír
  • 2 dl rizstej
  • 1,5 tk. instant élesztő

Töltelék (1 rúdhoz):

  • 5 ek. méz vagy édesítőszer
  • 150 g darált dió vagy mák
  • 1-2 ek. rizstej
  • pici rum
  • 1 citrom reszelt héja

A tészta hozzávalóit gyúrd össze, majd hagyd kelni kb. 1 órát.

Addig készítsd el a tölteléket. Áztasd rizstejbe a mandulát, locsold meg egy pici rummal. Keverd össze a diót/mákot a mézzel, majd mehet hozzá a mazsola is. Reszeld bele a citrom héját, és alaposan keverd el. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés rizstejet, hogy ne túl folyós, de kenhető masszát kapj.

A tésztát vedd 3 részre, és egyenként nyújtsd ki. Kend rá a tölteléket, hajtsd be a szélét egy kicsit, hogy ne folyjon ki belőle, majd tekerd fel.

A tetejére tojás helyett mézes növényi tejszínt kenhetsz, ettől szép fényes lesz. Szurkáld meg villával, és mehet az előmelegített sütőbe. Kb. 180 fokon 30-40 perc alatt megsül.

Élesztőmentes bejgli tészta receptje

elesztomentes-bejgli

  • 800 g liszt (szénhidrát csökkentett liszt, vagy teljes kiőrlésű liszt)
  • 600 g light vaj vagy kókuszzsír
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 ek. vanília aroma
  • 1 kk. só
  • 3 ek. édesítő
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kis doboz laktózmentes tejföl

A lisztet keverd össze a sütőporral, majd add hozzá a vajat/kókuszzsírt és morzsold el benne. Ezután jöhet bele a tojássárgája, az édesítő, só, citrom héja és a tejföl. Alaposan gyúrd össze, vedd 4 részre, majd tedd félre fél órát pihenni.

Tölteléket a fenti receptek közül válassz magadnak, és készítsd el.

Nyújtsd ki egyenként a tésztákat, kend meg töltelékkel, hajts vissza egy kis szélét, hogy ne folyjon ki a töltelék, és tekerd fel.

Fektesd egy tepsibe őket, kend meg tojássárgájával, és hagyd, hogy megszáradjon. Ezután kend meg tojásfehérjével, szurkáld meg villával, és mehet az előmelegített sütőbe, 180 fokon süsd kb. 30 percet.

Na és végül, de nem utolsó sorban a fehérjés bejgli receptje!

dietas-feherjes-bejgli

Hozzávalók (4 rúd):

  • 0,5 kg liszt (szénhidrát csökkentett)
  • kb. 30-35 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
  • kb. 10-15 dkg kókuszliszt
  • 30 g vaníliás fehérjepor
  • 25 dkg light vaj vagy kókuszolaj
  • 2 egész tojás + 1 a kenéshez
  • 1 kávéskanál só
  • 3 evőkanál édesítő
  • 1 élesztő + pici tej + cukor (az élesztő futtatásához használt pici cukor nem okozhat problémát)

Futtasd fel az élesztőt langyos tejben. Az összetevőket gyúrd össze egyneművé, simává, addig, amíg már nem ragad a kezedhez. Ha kész, meleg helyen kb. 30 percig hagyd kelni. Ez idő alatt készítsd el a tölteléket.

Diós és mákos: édesítsd tetszés szerint, reszeld bele egy citrom héját, tedd bele az előre, forró vízbe áztatott mazsolát (opcionális), majd adj hozzá annyi forró tejet (vagy vizet), amennyit felvesz. Ne legyen túl folyós, krémes, kenhető legyen.
Gesztenyés: egy csomag gesztenyemasszát keverj ki rummal és édesítővel
Kókuszos: készíts vaníliás vagy kókuszos ízű fehérjéből egy sűrű, tejes turmixot, és a kókuszreszeléket addig vegyítsd vele, míg kenhető, krémes nem lesz.

Mennyiségeket szándékosan nem írok, mert mindenki máshogyan szereti a tészta-töltelék arányt. Ízlésedhez mérten alakíthatod a mennyiségeket. Nálunk a sok töltelék, vékony tészta a menő.

Ennyi recept közül talán Te is megtalálod a neked megfelelőt, így a nem maradsz diétás bejgli nélkül az ünnepekre! Sőt, mindenki imádni fogja!

egeszseges-dietas-bejgli-receptek

Nagy Csilla

Nagy Csilla

A Peak főszerkesztője vagyok. Fitnesz modellként indultam versenyeken, részt veszek a termékfejlesztésekben, és a Peak különböző projektjeiben, mint projekt vezető.
Nagy Csilla
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Diétás bejgli receptek karácsonyi gyűjteménye!
6 szavazat, 3.50 átl. szavazat (72% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Diétás bejgli receptek karácsonyi gyűjteménye!
6 szavazat, 3.50 átl. szavazat (72% pont)
4074
Blog
, ,