-+=
Olvasási idő: 3 perc

A diéták világában rengeteg olyan mese terjed, ami túl szép, hogy igaz legyen. Biztos sok cikket olvastál olyan szövegekkel, mint „top 5 zsírégető étel”, „fogyókúrás ételek”, és persze a legjobb: „ebből bármennyit ehetsz, nem fogsz hízni, sőt, minél többet eszel, annál karcsúbb leszel”…  De vajon így felnőtt aggyal… hihetünk a mesékben? Léteznek negatív kalóriás ételek?

Az igazság az, hogy sem a táplálkozás, sem az emberi szervezet NEM támasztják alá ezek létezését. A cikkből megtudod, hogy milyen teória áll a negatív kalóriás ételek létezése mögött – és azt is, hogy a tudomány mit mond erről és miért nem léteznek!

Kis mese a „zsírégető” ételekről!

Ahogy minden jó mese, ez is úgy kezdődik, hogy akár igaz is lehetne. A legjobb mítoszok mindig úgy tűnnek, mintha tényleg lenne mögöttük valami tudomány.

Az energia, amit a nap során felhasznál a szervezeted (tehát a napi kalóriaégetésed) több részből tevődik össze:

  1. A napi aktivitásodból
  2. A bevitt ételek mennyiségéből és minőségéből

Ide tartozik az ételek termikus hatása is: tehát azok a kalóriák, amiket étkezés közben a rágással, utána az emésztéssel, majd a tápanyagok „üzemanyagként” való felhasználása által égetsz el. Ez a hatás minden étkezés után jelen van és attól függően változó lehet, hogy mit és mennyit eszel.

A negatív kalóriás ételek mítosza mögötti (ál)tudomány: vannak olyan nagyon alacsony kalóriatartalmú ételek, amelyek megemésztése több energiát igényel, mint amennyit maga az étel tartalmaz. Ha sok ilyet eszel, akkor kalóriadeficitet csinálsz és fogyni fogsz. 

… és hát valld be, hogy néha Te is ezt kívánnád: 🙂

Csakhogy ez azért nem ilyen egyszerű… Mi a (kiábrándító) valóság?

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Az igazság az, hogy nincs semmiféle kutatás, ami alátámasztaná a negatív kalóriás ételek létezését. Tény, hogy az, hogy uborkát eszünk, nem növeli meg sokkal a kalóriabevitelünket, de mégiscsak növeli valamennyivel… ahogy az is, ha korlátlan mennyiségben toljuk magunkba a salátát.

Csak egy hasonlat: attól, hogy aprópénzt gyűjtögetsz, nem leszel szegényebb, ahogy attól, hogy „apró kalóriákat” gyűjtögetsz, sem lesz kevesebb a napi beviteled.

> Peak-tipp!! Ha mindenképp éhes vagy, de nem akarsz bevinni felesleges kalóriát, akkor rágcsálj Peak GAMINO gumimacikat! Cukormentes gumimaci-feeling, sok-sok BCAA-val, ami nemcsak a feszes izomzatodat védi a diéta alatt, de az éhséget is csökkenti!

… vissza a negatív kalóriás ételekre! Jó, ha tudod, ezeknek az ételeknek nincs túl nagy termikus hatásuk!

Alacsony a kalóriatartalmuk, főleg vízből és egy kevés szénhidrátból állnak, ami azt jelenti, hogy túl sok energia nem kell a megemésztésükhöz.

Sokkal többet számít a napi aktivitás!!

Tehát ha az a célunk, hogy több kalóriát égessünk, a legjobb, ha többet mozgunk (nem feltétlen az edzésre gondolok, hanem a nap során végzett teendőkre) – vagyis! Jobban jársz, ha a nem az ételek termikus hatásán agyalsz, hanem inkább lift helyett felsprintelsz az 5. emeletre a bevásárló zacsikkal! 😉

… de hogy az uborkás példánál maradjunk: több kalóriát égetsz azzal, hogy elmész a boltba, megveszed és salátát csinálsz belőle, mint azzal, hogy megeszed és megemészted.  😀

Tudom, maradt még kérdésed…

Oké, ezt megbeszéltünk, de ilyenkor azzal jönnek a negatív kategóriás ételek létezését feltételezők, hogy ezek azért jók, mert sok rostot tartalmaznak és sokat meg lehet belőlük enni, így telítenek.

Igen, ez egy jó dolog, épp ezért jó, ha sok zöldséget eszünk egy diétában, de ettől még nem lesznek negatív kalóriásak ezek az ételek, másrészt a telítettségért nem csak a rostok, hanem a fehérjék is felelősek, ami a zöldségekben pont nagyon elenyésző mennyiségben fordulnak elő.

> Peak-tipp!! Zárd a napod egy finom, lassan felszívódó, sokáig teltségérzetet adó Peak Slim Keep Calm Casein fehérjével! Kevés kalória, mégis sokáig eltelít, hogy éjjel ne ronts rá a hűtőre! 😉

Lehet, hogy rosszul hangzik, hogy nincsenek negatív kalóriás ételek, amelyek könnyen hozzásegítenek a céljaidhoz, de ennek is megvan az oka.

A tested okos!

Megvan az oka annak, hogy miért hatékony az emésztésben és hogy miért nem fordulhat elő az, hogy bizonyos ételek feldolgozása több energiát igényeljen, mint amennyit tartalmaznak. Ha ez igaz lenne, akkor ha valaki sok ilyen ételt enne, alultáplálttá válna, megbetegedne és egyszer csak teljesen elfogyna.

Itt a mese vége…avagy a nagy tanulság!

Most már biztos elhiszed, hogy nincsenek negatív kalóriás ételek, de joggal kérdezed, hogy azért biztos van olyan étel, ami „diétás” és hozzásegít a céljaidhoz.

Persze, ahogy fentebb is írtam: jó dolog, ha sok zöldséget eszünk, hiszen alacsony kalóriatartalmuk miatt sokat fogyaszthatunk belőlük diétában is, telítenek, így kevesebb éhezéssel tudunk megszabadulni a felesleges kilóktól.

negatív kalória

negatív kalóriás ételek

 

 

Töltsd le INGYEN a Ketogén DIÉTÁS étrended!

Referenciák:

Binns A, Gray M, Brezzo RD. Thermic effect of food, exercise, and total energy expenditure in active females. J Sci Med Sport (2015). 18(2): 204-208.

Clark MJ, Slavin JL. The effect of fiber on satiety and food intake: a systematic review. Journal of the American College of Nutrition (2013). 32(3): 200-211.

Donahoo WT, Levine JA, Melanson EL. Variability in energy expenditure and its components. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care (2004). 7(6): 599-605.

Kinabo JL, Durnin JVGA. Thermic effect of food in man: effect of meal composition, and energy content. British Journal of Nutrition (2007). 64(1): 37-44.

Levine JA. Measurement of energy expenditure. Public Health Nutrition (2005). 8(7A): 1123-1132.

Reed GW, Hill JO. Measuring the thermic effect of food. Am J Clin Nutr (1996). 63(2): 164-169.

Rolls BJ, Bell EA, Waugh BA. Increasing the volume of a food by incorporating air affects satiety in men. American Journal of Clinical Nutrition (2000). 72(2): 361-368.

 Veldhorst M, Smeets A, Soenen S, et al. Protein-induced satiety: effects and mechanisms of different proteins. Physiology & Behavior (2008). 94(2): 300-307.