Hideg van és, ami számomra még rosszabb, reggel még mindig sokáig sötét van. Mivel csak ekkor tudok elmenni edzeni, ezért egész egyszerűen muszáj kimásznom az ágyból ebben a fogvacogtató feketeségben és nekivágni a napnak. Még akkor is, ha nincs kedvem menni, pedig azért jó lenne már ott lenni. Nos, ezért találtam ki ezt a melengető és nem mellesleg anyagcsere pörgető reggeli zabkása receptet, hogy könnyebben induljon a nap.
Hozzávalók 2 nagy adaghoz:
- 50-60 g apró szemű zabpehely
- 20 g chia mag (kb. 4 teáskanál)
- 50- 60 g fehérjepor (2 adagnyi) – én most oreos Slim Secret Proteint használtam, hogy még csokisabb legyen a zabkása, de bármilyen más általad kedvelt/kellően semleges íz is megfelelő
- adagonként 1-2 szem aszalt szilva
- kb. 5 g – egy teáskanálnyi karobpor
- + chilipor és fahéj – ízlés szerint (én 1 csapott teáskanál chiliport és egy kis kávéskanálnyi fahéjat tettem bele)
Elkészítés:
Keverjük el a zabpelyhet a karobporral és a fűszerekkel.
Tegyük fel kb. 3-4 -szeres mennyiségű vízbe főni. Ha szükséges öntsük fel.
Amikor a zab már kidagadt, zárjuk el a lángot és keverjük bele a fehérjeport.
A fehérjepor után óvatosan adagolva keverjük bele a kimért chia magot is.
Tegyük tálakba és a tetejére szórjuk az apróra vágott aszalt szilvát.
És, hogy miért olyan jó ez a kása, ilyen összetételben?
1. Mert megfelelő a makro arányokkal rendelkezik, ráadásul a zab, mint hosszan felszívódó szénhidrát sokáig ellát minket energiával.
2. A chia mag növényi maghoz képest kifejezetten magas fehérjetartalommal bír, így nem csak állati, hanem növényi fehérjét is juttatunk a szervezetünkbe. Hiszem, hogy az egészséges táplálkozás egyik alapvető feltétele, hogy a tápanyagokat minél változatosabb forrásból fedezzük.
3. Mind a chia mag, mind a karobpor igazi „szuperfood”. A karobpornak igen magas a B- és A-vitamin tartalma, mindemellett pedig számottevő a kalcium tartalma is. Magas a pektintartalma, így segíti az emésztést, illetve az emésztő rendszeri mérgek távozását.
A chia magban számos antioxidáns hatású vegyület található meg. A kiemelkedően magas vitamintartalma mellett gazdag mikrotápanyagokban, mint réz, vas, kálium, mangán, foszfor; is.
4. Az aszalt szilva, a fahéj és a chili mind serkenti az emésztést, ezáltal a méregtelenítést is. Még az aszalt szilva is, ha mértékkel fogyasztjuk elősegíti a fogyást.
5. A szilvában lévő szorbitol nevű természetesen cukor jó vízmegkötő, így segít, ha székrekedéssel küzdenénk.
6. Mindezek mellett a szilvában – mint általában a sötét színű gyümölcsökben – sok antioxidáns található. Az antioxidánsok mellett jelentős a káliumtartalma (ami fontos az ideg- és keringési rendszer egészségének megőrzéséhez) is.
Tippek: Főzd egy kicsit hígabbra, mint amilyenre szeretnéd a kását, hiszen mind a fehérjepor, mind a chia mag vizet fog még megkötni! A chia magot apró adagokba keverd bele, különben hajlamos összecsomósodni. Az asztalt szilvát már csak langyos kására tedd rá, hogy a benne lévő értékes hőre bomló vitaminokból minél nagyobb mennyiség megmaradjon. Ha nem akarsz vele reggel bíbelődni, készítsd előző este, majd reggel a hűtőből kivéve, lehetőleg mikró hullámú sütővel történő melegítés nélkül fogyaszd.
Hidegen és melegen is nagyon finom!