Chia, a Salvia hispanica sivatagi növény termése, ami Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos. A chia mag az aztékok kedvelt táplálékforrása volt, és ma is kezdi visszanyerni népszerűségét. A chia enyhe, mogyorós íze jól passzol az ételekhez. Miért iktasd be Te is a diétádba?
Chia mag
A chia magra jellemző, hogy igen magas az omega-3 zsírtartalma, és emellett kiegyensúlyozott omega-3, omega-6 zsírsav aránnyal rendelkezik. A chia mag különösen gazdag alfa-linolénsavban, ami nagyszerűen támogatja a szív- és érrendszert és javítja a vér koleszterinszintjét. Képes nagy mennyiségű folyadékot felvenni, ezáltal jól eltelíti a gyomrot, ami által a szénhidrát felszívódása lelassul, így később éhezünk meg. Ráadásul ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy képes elmulasztani a gyomorégést és nyugtatja a felfúvódott beleket is. Chia mag kiváló omega-3 zsírsavforrás azok számára, akik vegetáriánusok vagy allergiásak a halakra.
Chia mag hatása
Milyen más előnyei vannak, ha elkezded fogyasztani a chia magot?
Gyulladáscsökkentő: A sok telítetlen zsírsav a chiában csökkenti a gyulladást. Kutatók arról számolnak be, hogy a chia mag a legjobb növényi forrása az omega-3 zsírsavnak.
Vércukorszint csökkentő: A chia a vércukorszint szabályozásáért is felelős. Egy 2007-es tanulmány megemlíti, hogy a chia magnak rendkívül alacsony a glikémiás indexe, éppen ezért csak lassan emeli meg a vércukorszintet, így azt kontroll alatt tartja.
Emésztést javító: a chia mag 28%-kal több rostot tartalmaz, mint a lenmag, ezáltal nagymértékben képes fokozni az emésztést. Emellett a napi rostbevitel 20%-át is fedezi. A mag emészthető és emészthetetlen rostokat is tartalmaz, ezáltal lassan emésztődik meg, alacsonyan tartja az inzulinszükségletet.
Védi a szív-, és az érrendszert: A chia enyhíti számos kockázati tényező létrejöttét, ami később szívbetegséghez vezethetne. Csökkenti a magas koleszterinszintet, és a magas vérnyomást.
Kiváló tápanyagforrás: Rengeteg esszenciális zsírsavat, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A chia magjában olyan ásványi anyagok bújnak meg, mint a vas, a kalcium, a kálium, a foszfor, a cink, a mangán, a molibdén és a magnézium. Ezen kívül niacint és folsavat is tartalmaz.
Növeli az energiát: A chia feltölt energiával és életerőt ad.
Súlykontroll szerepe van: Csökkenti az éhségérzetet és az étel utáni vágyat.
Segíti az alvást: A chia triptofánt tartalmaz, ami egy aminosav, amely a mély alvásért felelős.
Erős antioxidáns, így elpusztítja a káros szabad gyököket, ezen felül proteáz-inhibitorokat is tartalmaz, amik szintén segítik a rákos sejtek elpusztítását.
Hogyan fogyaszd a chia magot?
Az aztékok és a maják a chiát forró vízzel elkeverve itták, és híg pépeket készítettek belőle. A chia magokat önmagában is fogyaszthatod. Müzlivel, joghurttal, tejjel vagy kefirrel igazán tápláló ételt nyersz vele. Hozzáadhatod még salátákhoz, gyümölcslevekhez, vagy szendvicsekhez is. Házi pudingot is készíthetsz belőle, ami nemcsak a Te, de akár a gyerek nagy kedvence is lehet. Levesek és mártások besűrítéséhez is kiválóan alkalmazható. Zsemlemorzsa helyett húsgombócokat is készíthetsz chia maggal is, vagy akár panírozásra is használhatod.
Kipróbálod?