A rizottó az a kaja, amit ha itthoni étteremben kérem mindig más formát öl: volt már leveses, volt már száraz, volt kemény, és volt, amiben a rizst is alig láttam. Csak olaszországi útjaim alatt tapasztaltam azt, hogy az állaga minden étteremben hasonló, krémes, de nem leveses és a rizs sosincs túlfőzve. Az én rizottóm a családom szájíze szerint kialakítva, nem száraz mint az “itthoni” rizottók többsége, de nem is túl krémes, mint az “igazi”.
Azt hiszem ez ízlés kérdése, ha megvan a jó technika, te döntöd el az állagát. A rizottó készítésének technikája végtelenül egyszerű, felette kell állni és 15 percig nem mozdulni mellőle, a folyamatos kavargatás lesz a dolog nyitja.
Hozzávalók 2-3 személyre:
- 1 ek.olivaolaj
- 1 ek.vaj
- 1 kisebb fej hagyma
- 1 fokhagyma gerezd1/4 kisfej zeller
- Fél liter Peak Slim Protein Soup zöldséges verzió (de szerintem a sajtos is passzol hozzá)
- 20 deka kerekszemű rizs
- Fél deci vermut vagy fehér bor
- Só
- Bors
- 10 deka csirkemell
- 4 deka vaj
- Pár darab aszalt paradicsom
- Friss bazsalikom
- Parmezán
Elkészítés:
Kezdjük a csirkemellel: sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajon serpenyőben kisütjük és félretesszük. A protein levest elkészítjük a leírás alapján, egy tasak tartalma fél liter vízbe kerül. Jó fűszeres az alap, nem fog elveszni az íze nagyobb vízmennyiségben sem. A hagymát, fokhagymát, zellert apróra vágjuk, és az olaj, vaj keveréken üvegesre pároljuk.
Kicsit magasabbra állítjuk a hőfokot, és beleöntjük a rizst, 2 percig folyamatosan kavarva pirítjuk. A fehér bort vagy vermutot hozzáöntjük, hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon. Lejebb vesszük a hőfokot és merőkanalanként elkezdjük hozzáadni a levesalapot. És itt kezdődik a lényeg: nincs más tevékenység csak a kavargatás. Minden kanál leves után egy csipet só, és már járjon is a kanál! Amikor felszívja a levest a rizst, jöhet a következő kanál és a csipet só. Körülbelül 15 perc alatt jutsz az utolsó kanál leveshez.
A vége fele érdemes többször ellenőrizni a rizs állagát, és az al dante (fogkemény) tökéletes állag előtt belekeverjük a csirkét és az aszalt paradicsomot. Itt mehet bele ízlés szerint só, bors. Érdemes úgy elzárni a tűzhelyet, hogy még nem al dante a rizottó, mert tálalás előtt a maradék vajat, paremezánt hozzádobva, lefedve hagyjuk pihenni legalább 10 percet. Tilos ilyenkor már keverni, a rizs még tovább puhul a fedő alatt. Friss bazsalikommal azonal található. Kihűlve, újramelegítve nem az igazi, úgyhogy edd meg, amit főztél?
Remélem, ízlik! Jó étvágyat!