Végre itt a tavasz, a friss zöldségek és gombák időszaka, amikor a napfény hatására jobb lesz a hormonháztartásunk, szűnik a szénhidrátéhségünk. Ki lehet ülni a teraszra a napra villásreggelizni és élvezni azt, hogy a természet mellett mi is megújulunk ezzel az évszakkal. Az alábbi recept egy igazi fehérjében gazdag, szinte teljesen szénhidrátmentes vitaminbomba tele mindenféle jóval, amit a természet kínálhat nekünk.
Hozzávalók (2 nagy vagy 4 kisebb adaghoz):
- 4 tojásfehérje
- 2 egész tojás
- 50 g natúr ízesítésű proteinpor (én most Szója Protein izolátumot használtam)
- 1 doboz erdei gomba (sós lében)
- 1 kis fej hagyma (kb. 100 g)
- 1 evőkanál MCT olaj
- EZ Coat olajspray
- 1 csapott evőkanál parmezánforgács
- kb. 5-10 dkg zsírszegény reszelt sajt
- 1 doboz konzerv articsóka (sós lében)
Az articsókának számtalan, kevéssé ismert jótékony hatása van. Nagyszerű antioxidáns, bizonyították májvédő hatását is. Csökkenti a koleszterinszintet és így segít az érelmeszesedés elleni védekezésben is. Javítja az epe, és általában az emésztőrendszer működését is, így jó hatással van a méregtelenítése és a fogyásra is.
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
2. Közben verjük fel a tojásokat az általunk kedvelt fűszerekkel. Én sót, borsot, kevés kurkumát és szerecsendiót, valamint petrezselymet és medvehagymát tettem hozzá. Adjuk hozzá a parmezánt.
3. Keverjük ki a proteinport vízzel joghurt állagúra.
4. Adagoljuk a vízzel kikevert fehérjeport a tojásos keverékhez.
5. Keverjük bele az MCT olajat.
6. Egy tapadásmentes serpenyőt fújjunk ki EZ Coat olajspray-vel. Dinszteljük meg benne a hagymát, a lecsepegtetett articsókát és gombát.
7. Halmozzuk a megdinsztelt zöldségeket és a gombát egy sütésálló, olajozott edénybe. Öntsük rá a tojást, és szórjuk be a tetejét a zsírszegény sajttal.
8. Sütőben 180°C-on először 5 percig alsó és felső sütésen, majd további 15-20 percig csak felső sütésen süssük készre. Akkor jó, ha egy kést beleszúrva arra már nem tapad a tojás, és a tetején a sajt szépen megpirult.
9. Tálaljuk sok friss zöldséggel.
+1 Fogyasszuk egészséggel! 🙂