-+=
Olvasási idő: 6 perc

Az első recept tippünk: GARANTÁLTAN MŰKÖDŐ, BOMBABIZTOS BEJGLI RECEPT, amit a Peak Cukrásza írt. Ebookban, INGYEN, letöltheted, limitált ideig lesz fenn! Katt ide érte!

A Karácsony nem is az igazi a jó öreg, hagyományőrző bejgli nélkül. Ahogyan a nagyi csinálja, isteni. Ahogyan Te csinálod, szintén nagyon finom, ÉS ráadásul diétás is!

Íme egy pár jól bevált recept, ha hagyományos ízvilágot képviselő ünnepi süteményt csinálnál, egészséges formában. Több alternatíva közül tudsz választani, így biztosan megtalálod a számodra legmegfelelőbbet.

A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik és a 14. század óta ismert Európában. Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény neve német eredetű, és eredeti hajlított, patkó alakú formájából származik. Diós vagy mákos patkó változatban is ismert, de mi már BŐVEN továbbfejlesztettük! 🙂

Ami TUTI, hogy kell majd hozzá, az Pam kalóriamentes olajspray! Ezzel ugyanis nem ragad le, ráadásul nem tartalmaz plusz kalóriát sem. Egy igazi ajándék azoknak, akik fogyni akarnak, de a rántott húsról, és a süteményekről sem szeretnének lemondani a DIÉTÁDBAN. 🙂

Illetve! Ha nincs kedved a töltelékekkel bíbelődni, akkor próbáld ki a cukormentes Peak krémeket – ezek előre elkészített krémek, így önmagukban, vagy az eredeti recepthez keverve simán fogyaszthatóak! Ilyen például a Peak mentes mákkrémje, ami nagyon finom selymes-krémes ízt ad a hagyományos mákkrém egy részét kiváltva!

A másik tipp a Peak cukormentes diókrémje is, ami olyan ízre, mint a gyerekkori diótorta mesefinom diókrém tölteléke. Abszolút bejgli kompatibilis, AZONNAL KÉSZ KRÉM.

Most pedig íme a receptek!

  1. Mézes bejgli recept teljes kiőrlésű lisztből

Hozzávalók 4 rúd sütéséhez:

  • 65-70 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek. méz
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 0,5-1 dl rum

Máktöltelékhez

  • 25 dkg darált mák
  • 1 dl tej
  • 5 ek. méz
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 ek. mazsola
  • 2 ek. rum

Diótöltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 1 dl tej
  • 5 ek. méz
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 ek. mazsola
  • 2 ek. rum

Elkészítés:

A tejet langyosítsd fel, adj hozzá 1 kk. cukrot, morzsold bele az élesztőt, és 15 perc alatt futtasd fel, azaz tedd félre egy picit letakarva.

Addig a vajat morzsold el a liszttel és a tojássárgájával, majd keverd össze az élesztős tejjel és a rumban feloldott mézzel. Gyúrj belőle tésztát, és egy konyharuhával letakarva pihentesd, amíg elkészíted a tölteléket.

Áztasd a mazsolát rumba. Melegítsd meg a tejet, keverd bele a diót, majd a többi alapanyagot is. A máktöltelék esetén ugyanígy járj el.

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

A tésztát oszd 4 részre, és egyenként nyújtsd ki téglalap alakúra. Kettőt diótöltelékkel, kettőt pedig máktöltelékkel kenj meg. A téglalap szélét egy kicsit hajtsd a töltelékre, majd óvatosan teker fel.

A tepsit vajazd ki egy kicsit, és mehet is rá a 4 rúd bejgli.

A tetejüket kend meg tojássárgájával, majd pihentesd legalább 20 percig, és utána tojásfehérjével is kend meg. Ettől lesz szép töredezett a tészta felszíne.

Amikor megszáradt egy kicsit a tojásfehérje a tészta tetején, szurkáld meg villával és tedd előmelegített sütőbe – alul-felül sütés esetén 180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C.  30–35 percig süsd, majd csak akkor szeleteld fel, ha már teljesen kihűlt.

2. Szénhidrát csökkentett bejgli receptje, édesítővel

Hozzávalók:

  • 500 g szénhidrát csökkentett liszt
  • 25 dkg light vaj
  • 2 tojás + 1 a kenéshez
  • csipes tó
  • 3 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer
  • 1 db friss élesztő
  • 1 dl tej
  • egy kk. cukor (ettől a kevéskétől semmi problémád nem lesz)

Töltelék:

  • 25 dkg darált dió és 25 dkg darált mák
  • tej
  • mazsola
  • citrom
  • édesítő

Elkészítés:

Az elkészítés folyamata az előző recepthez hasonló. Futtasd fel az élesztőt a tejben, addig morzsold el a liszttel a vajat, a 2 tojássárgáját, édesítőt, picit sót, majd add hozzá az élesztős egyveleget is. Gyúrj belőle tésztát és oszd 4 részre. Letakarva pihentesd, amíg elkészíted a tölteléket.

A töltelékhez mazsolát áztasd bele pici meleg tejbe és rumba. A diót keverd össze kb. ugyanannyi édesítővel, majd add hozzá a mazsolát. Reszeld bele egy citrom héját, és adj hozzá annyi tejet, hogy ne folyós, de kenhető masszát kapj.

Nyújtsd ki a tésztalapokat (kb. fél centisre), majd kend meg egyenként a masszával. A szélüket egy picit hajtsd be, hogy ne folyjon ki sütéskor a töltelék, majd óvatosan tekerd fel őket. Egy kivajazott tepsibe helyezd őket szorosan egymás mellé, és kend meg a rudakat tojássárgájával. Ezután pihentesd kb. 20 percet, és ismét kend meg, de most tojásfehérjével. Picit megint pihenő, majd szurkáld meg villával, és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süsd 30-35 percig.

3. Paleo bejgli recept

Hozzávalók (1 rúd elkészítéséhez):

  • 20 dkg mandulaliszt
  • 30 g paleo cukor
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • 90 g kókuszzsír
  • egy csipet szódabikarbóna

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 150 g darált dió (mákos esetén mák)
  • 7 dkg mazsola
  • 1 kisebb alma lereszelve
  • 1 citrom héja
  • 3 ek. méz

Elkészítés:

A töltelék hozzávalóit tedd egy lábasba, és folyamatos kevergetés mellett melegítsd fel. Így intenzívebb lesz az íze. Nem kell főzni, csak az a lényeg, hogy az alma is engedje ki a levét rendesen. Tedd félre, hogy kihűljön és összeálljon, akár egy éjszakán át.

A mandulalisztet, paleo cukrot és a tojást hűtsd le használat előtt. A kókuszzsír esetén az a jó, ha se nem túl kemény, se nem túl folyós az állaga. A tészta hozzávalóit először egy villával dolgozd össze, majd amikor már kezd morzsolódni, kézzel gyúrd át az egészet. Ne engedd, hogy felmelegedjen a tészta, ha összegyúrtad, tedd vissza a hűtőbe.

Nyújtsd ki a tésztát vékonyra, kend meg a töltelékkel, hajtsd be egy kicsit a szélét, majd óvatosan tekerd fel. Kend meg tojássárgájával, majd amikor megszikkadt, újra kend meg tojásfehérjével is. Ezután mehet az előmelegített sütőbe, és kb. 180 fokon 30 percig süsd. Miután kihűlt, szeletelheted is.

4. Egyszerű, élesztőmentes bejgli recept

Hozzávalók:

  • 800 g liszt (szénhidrát csökkentett, vagy teljes kiőrlésű liszt)
  • 600 g light vaj, vagy kókuszzsír
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 ek. vanília aroma
  • 1 kk. só
  • 3 ek. édesítő
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kis doboz laktózmentes tejföl

Elkészítés:

A lisztet keverd össze a sütőporral, majd add hozzá a vajat, vagy kókuszzsírt és morzsold el benne. Ezután jöhet bele a tojássárgája, az édesítő, só,a citrom héja és a tejföl. Alaposan gyúrd össze, vedd 4 részre, majd tedd félre fél órát pihenni.

Diós tölteléket a fenti recepteket követve könnyedén készíthetsz. Ha villámgyorsan szeretnél egy egészséges és cukormentes mákos tölteléket, akkor nincs más dolgod, mint a Peak Poppy Cream mákkrémmel megkenni a tésztád! Laktóz-és gluténmentes, így bátran beilleszthető bármilyen diétába.

Nyújtsd ki egyenként a tésztákat, kend meg töltelékkel, hajtsd vissza egy kicsit a szélét, hogy ne folyjon ki a töltelék, és tekerd fel.

Fektesd egy tepsibe őket, kend meg tojássárgájával, és hagyd, hogy megszáradjon. Ezután kend meg tojásfehérjével, szurkáld meg villával, és mehet az előmelegített sütőbe, 180 fokon süsd kb. 30 percet.

5. Na és végül, de nem utolsó sorban a fehérjés bejgli receptje!

Hozzávalók (4 rúd):

  • 0,5 kg liszt (szénhidrát csökkentett)
  • kb. 30-35 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
  • kb. 10-15 dkg kókuszliszt
  • 30 g madártejes Keep Calm kazein fehérjepor (ezzel teszteltük, ezzel működik!)
  • 25 dkg light vaj, vagy kókuszolaj
  • 2 egész tojás + 1 a kenéshez
  • 1 kávéskanál só
  • 3 evőkanál édesítő
  • 1 db élesztő + pici tej + cukor (az élesztő futtatásához használt pici cukor nem okozhat problémát)

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt langyos tejben. Az összetevőket gyúrd össze egyneművé, simává, addig, amíg már nem ragad a kezedhez. Ha kész, meleg helyen kb. 30 percig hagyd kelni. Ez idő alatt készítsd el a tölteléket.

Diós: használd az azonnal ehető, kész CUKORMENTES Peak Diókrémet. SEMMI dolgod nincs, csak belekenni!

Mennyiségeket szándékosan nem írok, mert mindenki máshogyan szereti a tészta-töltelék arányt. Ízlésedhez mérten alakíthatod a mennyiségeket. Nálunk a sok töltelék, vékony tészta a menő. 🙂

Ennyi recept közül talán Te is megtalálod a neked megfelelőt, így biztosan nem maradsz diétás bejgli nélkül az ünnepekre! Sőt, mindenki imádni fogja.

Örömteli készülődést kívánunk!

Aki több karácsonyi FITT receptet szeretne, az ne késlekedjen! Limitált ideig elérhető és a Peak CUKRÁSZA által készített SZAKÁCSKÖNYVED, IDE KATTINTVA megszerezhető! ?

Bejgli

Diétás bejgli

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.