Élelmiszerek, amelyekről azt hiszed, hogy diétásak

Sokan gondolják úgy, hogy az rendben van, ha mondjuk a sima cukor helyett barna cukrot fogyasztanak, mert egészségesebb vagy a fehér kenyér helyett barna kenyeret esznek. De vajon jól teszik? Ezek az élelmiszerek tényleg jobbak? Vagy csak tévhitek? Rántsuk le a leplet néhány városi legendáról.

Egészségesebb-e a barnacukor, mint a fehér?

Ugyanolyan eljárással készül, mint a fehér finomított cukor, csak pluszban melasz is kerül hozzá. A finomítás utáni utolsó sűrítések során visszamaradt oldat a melasz, aminek van valamennyi ásványi anyag tartalma – ezt keverik a finomított cukorhoz, és ez adja ragacsos állagát, jellegzetes ízét és sötétbarna színét. Gyakran ráadásul sziruppal, színezőanyaggal és aromával helyettesítik a melaszt.

A szénhidrátok nem egészségesek?

Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátfogyasztás. Ideális esetben a napi energiabevitelünk több, mint felét teszi ki. Ha megvonjuk a szervezetünktől a szénhidrátokat, anyagcserénk felborulhat, hiszen az energiánkat ebben az esetben magasabb zsír- és fehérjefogyasztással pótoljuk. A magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztásával és a mértékletesség elvét követve a szénhidrátokat sem kell étkezéseinkből száműzni.

Mitől barna a kenyér?

A barna kenyérnek attól kellene barnának lennie, hogy az a liszt, amely a kenyér legfontosabb alkotóeleme, teljes kiőrlésű, tehát az egész magot megőrlik korpástól, nem csak a belsejét. Az Élelmiszerkönyv által nevesített kenyerek között szerepel az úgynevezett malátás kenyér, amely malátát tartalmaz (a cipó barna színű, a csíráztatott, pörkölt gabonaőrleménynek köszönhetően pedig egyedi ízű).

A malátás kenyér árnyalata fokozható karamellel, szulfitos karamellel, ammóniás karamellel és szulfitos-ammóniás karamellel is − ezek használatát az Élelmiszerkönyv is lehetővé teszi. A maláta színező hatásával vissza is lehet élni, mivel a teljes őrlésű, rozsos és rozs-technológiával készülő barna kenyerek magasabb árfekvésűek, a barna színt viszont maláta adagolásával is el lehet érni. Tehát legtöbb esetben csak színezett fehér kenyeret fogyasztasz.

A diabetikus élelmiszer fogyókúrás?

„A felirat szerint cukorbetegek is fogyaszthatják, ez jó jel, mert akkor talán nem hizlal.” Az ún. diabetikus élelmiszerek a cukorbetegeknek készülnek: répacukor helyett más édesítőszert tartalmaznak. Azonban nagyon fontos ezeknek az élelmiszereknek is megnézni  kalória- és a szénhidráttartalmát.

Vannak olyan termékek, amelyek a répacukor helyett gyümölcscukrot (fruktóz) tartalmaznak, ezek ugyan lassabban szívódnak fel, de szénhidrátban ugyanannyit tartalmaznak, mint a hasonló termékek. A diabetikus élelmiszerek egy része ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a hasonló nem diabetikus termék, így fogyókúrára ezek nem alkalmasak.

Nos, érdemes néha utána olvasni dolgoknak, hogy ne csapd be saját magadat. Mint ahogy azzal is, hogy “csak” diabetikus csokit fogyasztasz és nem tudod, hogy mitől hízol!

Diéta

Diétás élelmiszerek

Szabó Vivien

Szabó Vivien

Szabó Vivi vagyok, 14 éves koromig versenyszerűen, ma már azonban csak hobbiszerűen sportolok. Táplálkozásomra mindig is odafigyeltem, ezért elég mélyen beleástam magamat az alapok elsajátításába. Termékfejlesztőként pedig nem csak a munkahelyemen, de otthon is szívesen kísérletezek finomabbnál-finomabb receptek kidolgozásán, amik remélem Neked is elnyerik a tetszésedet.
Szabó Vivien
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

4 hozzászólás

  • Kiss Tamara szerint:

    sziasztok, elolvastam a cikket a tévhitekkel kapcsolatban és én már évek óta próbálok egészségesebben-cukormentesen enni és fogyni ill megtartani, de pl. a kenyérről honnan tudom, hogy valóan nem csak színezett, hanem teljes kiőrlésű? szénhidrátot lassan felszívódóból képtelen vagyok eleget bevinni, mert azok nem ízlenek, tudsz mondani valami FINOM:) szénhidrátot?:) köszi:)))

    • Nagy Csilla Nagy Csilla szerint:

      Szia! Mindenképp olyan kenyeret válassz, amin fel van tüntetve a pontos összetevők listája. Többnyire inkább az előre csomagolt kenyereken van ilyen lehetőség, bár előírás már, hogy minden terméket megfelelően címkézzenek, még friss pékáruk esetében is.
      A szénhidrátok többnyire finomak.:) De ha lassú felszívódású, jó minőségűt keresel, amit finoman is el lehet készíteni, az a zab.

      • Kiss Tamara szerint:

        és hol lehet ilyen kenyeret kapni? Zab? ) mint a lovak:)))

        • Mező Mónika Mező Mónika szerint:

          Szia Tamara,

          Hát igen viccesen hangzik, de egész egyszerűen zab ennek a növénynek a neve. 🙂 Nem zabpehely, vagy zabliszt. A zab tudományos nevén Anvena.

          Keresned kell a googleban Tamara, szerintem a nagy áruházakban sokféle kenyeret megtalálni. Köszönjük a bizalmad. 🙂