Nagyon szeretem a túrós-gyümölcsös édességeket, de kiwiset még soha nem készítettem. Ennek oka, hogy a kiwi tejtermékekkel keverve nem “működik”, mert egyrészt keserű lesz, másrészt kicsapódnak tőle a tejkészítmények. Ezt az actaniadin okozza, ami egyébként egy fehérjebontó enzim, így segíti az emésztést, és húsok puhítására is kiválóan alkalmas. Emellett egyébként a zselatin sem szilárdul meg, ha a krémbe kiwit teszünk. Ennek ellenére most sikerült egy olyan sütit készítenem, ami túrós is, zselatinos is és kiwis is. A trükk: meg kell főzni a gyümölcsöt, így az enzim elveszti hatását. Tény, hogy így a gyümölcs több hasznos tulajdonságát elveszíti – ezért érdemes többnyire nyersen fogyasztani -, de az íz megmarad és most az a lényeg. Íme, egy finom és látványos, alacsony kalória- és zsírtartalmú, ellenben sok fehérjét tartalmazó diétás süti.
Túrótorta
Hozzávalók:
24 cm-es átmérőjű kör alakú szilikon formához, vagy hasonló méretű tepsihez. A piskótához:
- 2 közepes tojás
- 2 ek. magliszt vagy teljes kiőrlésű liszt (20 g) – gesztenyeliszttel pl. finom, édeskés lesz, szezámmagliszttel is jó
- 5 g holland kakaó
- 1 kk. sütőpor
- 2 ek. eritrit
- 1 csipet só
- kevés citromlé
A túrós kiwis krémhez:
- 250 g kiwi (4-5 db)
- 1 doboz sovány krémtúró (250 g)
- 30 g vaníliás fehérjepor
- citromlé
- 10 g zselatin + 4 ek. víz
- ízlés szerint édesítő
A tetejére:
- kiwi szeletek és bármi más gyümölcs díszítésnek, én a kis baglyot kiwiből, szederből, málnából és áfonyából raktam ki
- 1 csomag tortazselé, 2 ek. eritrit + 2,5 dl víz
Kiwis túrótorta
Elkészítés:
A piskótához a lisztet, a kakaót és a sütőport keverd össze. A tojások fehérjét verd kemény habbá egy csipet só és egy kis citromlé társaságában, majd add hozzá kanalanként az eritritet, utána a tojássárgákat, végül apránként a lisztes keveréket.
170-180 °C-os sütőben süsd kb. 15-20 percig.
A krémhez a kiwiket pucold meg, vágd darabokra – a díszítéshez tegyél félre karikákat – majd szórd meg eritrittel, öntsd le kb. ½ citrom levével és forrald fel. A zselatint is készítsd el az előírásnak megfelelően. A kiwit, a túrót és a fehérjeport turmixold össze, majd keverd hozzá a zselatint is.
Ha elkészült a piskóta és picit hűlt, öntsd rá a túrós gyümölcskrémet, majd tedd a hűtőszekrénybe minimum fél órára. Ha már félig-meddig megszilárdult a krém, jöhet a díszítés! Ha kiwis kockákat készítesz, szépen, sorba rakd ki gyümölcsszeletekkel a sütid tetejét, ha tortát, akkor rád bízom, milyen mintát szeretnél kirakni, én egy kis baglyot alkottam bogyós gyümölcsökből és kiwiből. 🙂
Végül készíts el egy tasak tortazselét és vond be vele a süti tetejét. Ismét tedd hűtőbe, majd pár óra múlva, ha minden réteg megszilárdult, már szelheted is!
Kockák esetében nekem 20 db sütim lett, a tortát pedig 8 részre vágtam.
Jó étvágyat!