-+=
Olvasási idő: 2 perc

Nagyon szeretem a túrós-gyümölcsös édességeket, de kiwiset még soha nem készítettem. Ennek oka, hogy a kiwi tejtermékekkel keverve nem “működik”, mert egyrészt keserű lesz, másrészt kicsapódnak tőle a tejkészítmények. Ezt az actaniadin okozza, ami egyébként egy fehérjebontó enzim, így segíti az emésztést, és húsok puhítására is kiválóan alkalmas. Emellett egyébként a zselatin sem szilárdul meg, ha a krémbe kiwit teszünk. Ennek ellenére most sikerült egy olyan sütit készítenem, ami túrós is, zselatinos is és kiwis is. A trükk: meg kell főzni a gyümölcsöt, így az enzim elveszti hatását. Tény, hogy így a gyümölcs több hasznos tulajdonságát elveszíti – ezért érdemes többnyire nyersen fogyasztani -, de az íz megmarad és most az a lényeg. Íme, egy finom és látványos, alacsony kalória- és zsírtartalmú, ellenben sok fehérjét tartalmazó diétás süti.

Túrótorta

Hozzávalók:

Processed with Moldiv24 cm-es átmérőjű kör alakú szilikon formához, vagy hasonló méretű tepsihez. A piskótához:

  • 2 közepes tojás
  • 2 ek. magliszt vagy teljes kiőrlésű liszt (20 g) – gesztenyeliszttel pl. finom, édeskés lesz, szezámmagliszttel is jó
  • 5 g holland kakaó
  • 1 kk. sütőpor
  • 2 ek. eritrit
  • 1 csipet só
  • kevés citromlé

A túrós kiwis krémhez:

  • 250 g kiwi (4-5 db)
  • 1 doboz sovány krémtúró (250 g)
  • 30 g vaníliás fehérjepor
  • citromlé
  • 10 g zselatin + 4 ek. víz
  • ízlés szerint édesítő

A tetejére:

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

  • kiwi szeletek és bármi más gyümölcs díszítésnek, én a kis baglyot kiwiből, szederből, málnából és áfonyából raktam ki
  • 1 csomag tortazselé, 2 ek. eritrit + 2,5 dl víz

Kiwis túrótorta

Elkészítés:

A piskótához a lisztet, a kakaót és a sütőport keverd össze. A tojások fehérjét verd kemény habbá egy csipet só és egy kis citromlé társaságában, majd add hozzá kanalanként az eritritet, utána a tojássárgákat, végül apránként a lisztes keveréket.
170-180 °C-os sütőben süsd kb. 15-20 percig.

A krémhez a kiwiket pucold meg, vágd darabokra – a díszítéshez tegyél félre karikákat – majd szórd meg eritrittel, öntsd le kb. ½ citrom levével és forrald fel. A zselatint is készítsd el az előírásnak megfelelően. A kiwit, a túrót és a fehérjeport turmixold össze, majd keverd hozzá a zselatint is.

Ha elkészült a piskóta és picit hűlt, öntsd rá a túrós gyümölcskrémet, majd tedd a hűtőszekrénybe minimum fél órára. Ha már félig-meddig megszilárdult a krém, jöhet a díszítés! Ha kiwis kockákat készítesz, szépen, sorba rakd ki gyümölcsszeletekkel a sütid tetejét, ha tortát, akkor rád bízom, milyen mintát szeretnél kirakni, én egy kis baglyot alkottam bogyós gyümölcsökből és kiwiből. 🙂

Végül készíts el egy tasak tortazselét és vond be vele a süti tetejét. Ismét tedd hűtőbe, majd pár óra múlva, ha minden réteg megszilárdult, már szelheted is!

Kockák esetében nekem 20 db sütim lett, a tortát pedig 8 részre vágtam.

Jó étvágyat!

Processed with Moldiv

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.