A címben az áll, hogy az édesburgonya a diétád megmentője. Túlzásnak hangzik? Hidd el, hogy nem az! Erről a következő néhány sorban biztosan meg foglak győzni.
A diétádat számtalan tényező képes befolyásolni: éhezés, érzelmi hullámvasutak, stressz, hogy csak a legköznapibb nehezítő tényezőket soroljam. Mindenképp előre kell, hogy szóljak, hogy ez a cikk nem a szénhidrátok beiktatását hivatott megvédeni egy diétás időszakban, hanem azok funkcionális felhasználását, amikor úgy érzed, hogy elfáradtál és netán abbahagynád az egészet.
Amikor a szervezetedet főként fehérjékkel, rostokkal és zsírokkal próbálod táplálni, és nagyon sokáig mellőzöd vagy alig eszel szénhidrátokat, akkor egy idő után tapasztalhatsz teljesítményromlást az edzések terén, de akár a koncentrációd láthatja kárát a munkádban. Nos, ez azért következik be, mert a szervezeted számára az elsődleges energiaforrást a szénhidrátok jelentik. Nyilván nem jó, ha egy diétás időszakban sokat viszel be ezekből a makronutriensekből, de valamennyire mindenképpen szükséged van ahhoz, hogy egészségesen tudjon működni a szervezeted. Egy életen át nem tartható a szénhidrátmentes diéta, mert ennek komoly egészségügyi következményei lehetnek. Végül, de nem utolsó sorban a kínlódva ledolgozott kilóid után egy nagyon szigorú diétát követően, ha hirtelen ledobod a megszorításokat és újra szénhidrátokat eszel, akkor sajnos már jönnek is vissza a vérverejtékkel, éhgyomri kardiókkal leszenvedett kilók.
Mit tegyél akkor? Hogyan teremts egyensúlyt a szénhidrátbeviteledben?
Először is törekedj arra, hogy legalább napi 50 gramm szénhidrátot bevigyél a diétádba ahhoz, hogy soha ne éheztesd ki a szervezetedet! Ez a minimum, hogy legyen erőd a napi tevékenységekhez és a gondolkodáshoz!
Másodsorban pedig igyekezz mindig jó minőségű forrásokat választani. Legyenek ezek összetett szénhidrátok: rozs, hajdina, köles, zab, barna rizs vagy édesburgonya. Ezek nem fogják a vércukrodat hirtelen megemelni és hosszú órákig jól eltelítenek majd!
A testépítők és fitnesz versenyzők gyakori körete a párolt csirkemell és brokkoli mellett a rizs, pedig élettanilag van ennél jobb alternatíva is.
Nézzük miért számít jó választásnak az édesburgonya egy diétában?
- Tudtad, hogy az édesburgonya nem is az, aminek látszik? Képzeld ez nem is burgonya, csak a neve megtévesztő! Igazából a szulákfélék családjába tartozó évelő növény, ami roppant mód hasonlít a burgonyához
- Nagyon magas a béta-karotin tartalma, de van benne bőven C vitamin, B2, B6 és E vitamin is!
- A többi zöldséghez képest átlag feletti a fehérjetartalma!
- Komplett ásványi anyag forrás: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink mind megtalálhatók ebben a gumós zöldségben
- Egy perui kutatóközpont állítása szerint az édesburgonya kiváló daganatmegelőző tulajdonságokkal bír
- Antioxidánsai csökkentik a májbetegségek kockázatát
- A benne található quercetin segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet
- Természetes megoldást nyújt allergia kezelésében
- Megvédi a szervezetedet a gyulladásoktól
- Stabilizálja a vércukorszintedet
Én azt gondolom, hogy tudva ezeket az imént említett jó tulajdonságokat, kár lenne kihagynod ezt finom, kissé édeskés zöldséget a diétádból. Változatosan tudod elkészíteni, mert sütheted, főzheted, párolhatod is, de pürét is készíthetsz belőle. Tegyél vele egy próbát, ha még nem kóstoltad és élvezd az új lehetőségeket a diétádban!
édesburgonya
édesburgonya diétában
Forrás:
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.09.033
https://www.jstage.jst.go.jp/article/jarq/37/3/37_167/_article
https://doi.org/10.1016/S1043-4526(06)52001-7