-+=
Olvasási idő: 2 perc

Nem, ha gyümölcsben lévő cukorról van szó. Ellentétben a mézzel, nádcukorral, magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal és más formában megjelenő cukorral, amelyek sok feldolgozott élelmiszerben megtalálhatók. A cukor természetes formájában jelenik meg gyümölcsfogyasztáskor a rostokban, amely abban segíti a szervezetet, hogy a cukor lassabban szívódjon fel.

Gyümölcscukor

carb-attackSzénhidráttartalmú étel vagy ital fogyasztása során az emésztőrendszer lebontja a szénhidrátokat a cukor egy típusára, az úgynevezett glükózra, ami belép a véráramba. A vércukorszint megemelkedik, a hasnyálmirigy inzulin nevű hormont termel, és jeleket küld a sejteknek, hogy felszívják a glükózt. Így azonnal felhasználható energiaként, vagy a májban és az izmokban eltárolja későbbi felhasználásra. Ismételten hasonló ételek fogyasztása miatt túlfeszültség lép fel, a vércukorszint miatt a hasnyálmirigy keményebben dolgozik. Idővel ez vezethet az inzulin rezisztencia és a 2. típusú cukorbetegség kialakulásához.

A finomított gabonatermékek, mint a fehér kenyér, a kekszek, stb., amelyek általában alacsony rosttartalmú élelmiszerek, nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak kis adagokban is, nagyon gyorsan emésztjük, növelve a vércukorszintet és az inzulinszintet. A cukrok azonnal a véráramba kerülnek, különösen gyorsan, ha az elfogyasztott szénhidrátok folyékony formában jutnak a szervezetbe, például cukros üdítőként.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Gyümölcscukor cukor helyett

De nem olyan egyszerű, rostokkal dúsítani a keményítőtartalmú élelmiszereket vagy üdítőket – a szénhidrátok minőségi és fizikai formája kritikus, ami azt jelenti, hogy részesítsük előnyben a teljes élelmiszereket a feldolgozott élelmiszerekkel és a hozzáadott cukrokkal szemben. Ez azt jelenti, hogy inkább egyél egész gyümölcsöket, mint gyümölcslét. A gyümölcslé tartalmazhat ugyan rostokat, de ezek a rostok sérülhetnek, lebomolhatnak a facsaró folyamatok közepette. Tehát sokkal nagyobb a metabolikus előnye az ép gyümölcsnek.

„Hogy csökkentsd a kiugró inzulinszintet , a legjobb, ha egész gyümölcsöt eszel . Ennek oka, hogy az egész gyümölcsnél a sejtfalak érintetlenek maradnak” – mondta Dr. David Ludwig , a New Balance Alapítvány bostoni gyermekkórházának elhízásmegelőzés központjának igazgatója. „Ez a rost a lehető legnagyobb haszon, magyarázta, mert a cukrok hatékonyan el vannak zárva a rostszálak sejtjeibe, és ez időt vesz igénybe az emésztőrendszernek , hogy lebontsa ezeket a sejteket. Négy alma azonos mennyiségű cukrot tartalmazhat, mint a 24 uncia (~720 ml) cukros üdítő, de a gyümölcsöknél a lassú felszívódás megelőzi a vércukor ingadozását.”

” Vegyünk egy tápanyag – központú megközelítést, ha egy címkén a cukortartalmat nézzük, az semmiképp nem kézzelfogható , ” mondta dr. Ludwig. ” Tehát a legjobb, ha tényleg az egész élelmiszert láthatjuk.”

gyumolcscukor-cukortartalom

nytimes -Sophie Egan director Culinary Institute of America.

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!