Szinte észrevétlenül csúsztunk át a fagyos-havas télből a napsütéses nyárba. Így még jobban megterheli a szervezeted a meleg, ami ellen többek köz megfelelő folyadékpótlással tudsz védekezni.
Folyadékpótlás
A nyári forróságban elengedhetetlenül fontos a szükséges mennyiségű folyadék-utánpótlás. Tudod azt is, hogy 2-3 liter, szénsavmentes ásványvízzel tehetsz magadnak a legjobbat. De mi van akkor, ha már unod a sima vizet és szívesen kóstolnál valami mást is? Egészségtelen üdítők helyett, íme néhány tipp:
Határt csak a képzeleted szab, hogy milyen variációban, mely gyümölcsökkel készíted el ezeket a nyári italokat.
- Fontos, hogy lehetőleg ásványvizet, esetleg tisztított ivóvizet használj
- Az arányok kitalálása is ízlésed kérdése
Mézes-mentás jeges zöldtea
Édes frissítő ital. Első lépésként főzz egy nagy kancsó zöld teát a kedvenc márkádból. Amikor kellően kiázott a teafű, akkor adj az italhoz friss mentaleveleket, literenként úgy 10 darabot. Hagyd a leveleket 10 percig ázni, majd szűrd le a teát és adj hozzá mézet ízlés szerint.
Hűtsd le a teát és friss mentalevelekkel szolgáld fel az italt.
A teából jégkockákat is készíthetsz, és ezeket beledobhatod az italba, hogy az még tovább maradjon hideg. A sima víz jégkockákkal ellentétben a tea-kockák nem fogják felhígítani az italt.
Kísérletezz az ízekkel, készítsd az alapteát másmilyen teából, vagy menta helyett használj rozmaringot, levendulát vagy kakukkfüvet.
Egészséges folyadékpótlás
Bodza ital
A megfázás, influenza kiváló ellenszerét üdvözölhetjük a bodzában, ami ráadásul vízhajtó hatása révén a vesék dolgát is megkönnyíti, illetve akkor is bátran fordulhatunk a növényhez, ha enyhe hashajtóra van szükségünk. Mindezek mellett a magas koleszterinszint csökkentésében is segíthet.
A frissítőnket nemcsak a boltban szerezheted be, hanem otthon is elkészítheted.
Egy edénybe önts 10 liter vizet, adj hozzá édesítőt ízlésednek megfelelően , majd fejjel lefelé helyezz bele 25-30 alaposan megmosott, teljesen kinyílt virágot, és erre karikázz rá két citromot. Az edényt fedd le, és hagyd állni egy napot hűvös helyen. Végül szűrd le az italt, és hűtőben tárold. Le is fagyaszthatsz egy-egy adagot, így a virágzás után is élvezheted a házi bodzaitalodat.
Rózsaszín limonádé
A nyári frissítők felsorolásából természetesen nem hiányozhat a limonádé sem.
Azonban
rá lehet unni, ha mindig ugyanúgy készítjük el. Merj egy kicsit elrugaszkodni a megszokott változatoktól, és kísérletezz az alapanyagokkal. Például bolondítsd meg egy kis málnával! Fagyasztott is megteszi, amíg el nem kezd érni.
Hozzávalók: 3,5 dl víz, ízlés szerint édesítő , 1 ½ citrom, 1 narancs, 0,5kg málna, menta (elhagyható).
A hozzávalókat öntsd egy lábasba, sűrű keverés mellett forrald fel, majd hagyd kihűlni. Ezután szűrd le a levet, egy kanállal nyomkodva a masszás részeket, hogy egy csepp se menjen kárba. Az így kapott szirup 1 hétig tárolható hűtőben.
Fogyasztását szénsavas ásványvízzel vagy szódával javasoljuk, mentalevél díszítéssel, és ha már hűsítésről van szó, akkor a jégkockákról se feledkezz meg!
Peak Girls – Olvasói bejegyzés – Huszár Andrea
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!