-+=
Olvasási idő: 3 perc

eperdzsemÉn személy szerint nagyon vártam a májust, az eper szezont, DE, hogy télen is érezhessem ennek ez élénk piros gyümölcsnek az illatát és az ízét, ezért vagy lefagyasztom a szebb szemeket, majd vagy a fehérje turmixomhoz párosítom vagy öntetként használom fel, vagy dzsemet főzök (de jó sokat) és szépen elraktározom.

Eper

Csakhogy a befőzés sok cukrot és valamilyen tartósítószert kíván és mivel minden mesterséges, finomított termékeket, ízfokozókat és egyéb mesterkélt ételeket jó messzire száműztem a konyhámból és az ételeinkből, ezért egy kicsit keresgéltem, hogy mégis mivel tudnám úgy zselésíteni a lekvárjaimat, hogy az mégis reformos legyen. Az már világos, hogy a cukor helyett valamilyen édesítőt fogok használni vagy Eritritet vagy Xilitet vagy nádcukrot.

Viszont itt jött a kutatás, és ráleltem egy újdonságra – legalábbis számomra újdonság -, mert a zselatinok, 3:1 vagy 2:1 dzsemfix-ek helyett van pár egészséges és természetes zselésítő alternatíva, mint például: a stabark,az  agar agar és a  pektin

Miből készül a zselatin, amit sokunk használ/használt?

Klasszikus zselésítő a zselatin, amit őrölt illetve lap formában lehet kapni.

Őrölt zselatinnal valóban egyszerűbb dolgozni, de ez az a zselésítő, amit állati csontokból, bőrökből, vagyis állati hulladékból állítanak elő, viszont megbízható állagú zselé készíthető.

A lapzselatin ugyanakkor jóval korszerűbb és elvileg növényi alapú, ennek az elkészítéséhez viszont komolyabb odafigyelés szükséges, hiszen áztatni kell, majd alacsony hőfokon melegíteni…stb. De, ha már választani kéne, akkor legyen lapzselatin a növényi alap miatt.

Szerencsére nem csak ebből a 2 fajtából lehet és kell választani, hanem már természetes lehetőségek közül is lehet választani.

Totálisan INGYENES a kiszállítás + a 3ik INGYEN van a Peakshopban, amíg Fotózáson vagyunk!

Eper és eperdzsem

És itt vannak Ők…

1., Stabark

Gluténmentes táplákozásba beiktatható, szintén reform növényi zselésítő. Bioboltokban beszerezhető /1 zacskónyi: 25g, például 10 kg lekvár eltevéséhez elgendő/, olcsóbb mint az agar – agar, viszont az állagát a guargumi és a xantángumi alkotja. A stabarkot lekvárok, gyümölcszselék, aszpikok  készítésére érdemes használni.

2., Agar – Agar

Glutént tartalmaz. Ez a legelterjedtebb növényi zselésítő, ami már nálunk is beszerezhető és elég sokan használják. Szintén Bio és Reform üzletekben lehet megvásárolni, igaz az ára magasabb mint a Stabarké. Adagolásánál nagyon kell figyelni, mert ha 2 grammot ír a recept, akkor annak 2 grammnak is kell lennie, ha több akkor bizony kemény állagot kaphatunk és ez ront az étel élvezeti értékén. Ki szeretné szeletelni az eperlekvárját? Én biztos nem J

Agar – Agar használható még tortazselék, aszpikok állagjavítására. Hátránya – ezt is meg kell említeni – hogy algaszaga van, de mentségére szóljon, hogy újra melegíthető és újra visszadermed vagyis többször felhasználható. Általánosságban 5 gramm Agar – Agar elegendő 500ml folyadékhoz vagy 500g gyümölcshöz. Lekvárokhoz is megfelelő.

3., Almapektin

A legtermészetesebb ez a zselésítő anyag és ráadásul saját magunk is elkészíthetjük almahéjból, magházból és vízből, de meg is vásárolhatjuk. Ez a lekvársűrítési eljárás 100%-ban természetes és 0% adalékmentes.

Almapektin recept (még nem próbált), ha valaki nagyon elszánt, akkor hajrá!

Én a kényelmesebb megoldást választottam és inkább elfutottam a bioboltba. Most már csak az eperért kell a piacra kimennem és kezdődhet a nagy befőzés.

ÉS ezzel el is árultam, hogy én bizony a pektinnel fogom elkészíteni a finom eperdzsememet, arról nem beszélve, hogy a kislányom miatt is a természetes zselésítőt részesítem előnyben.

Egészséges eperlekvár almapektinnel (én így fogom elkészíteni)

  • 10 kg tisztított eper
  • 20g Stevia por (vagy 2 kg barna/nád cukor)
  • 60g almapektin

Először is az üvegeket megfelelően előkészítjük, vagyis átmossuk, fertőtlenítjük, forrázzuk és hagyjuk  állni a forró vízben kihűlésig.

Egy nagy lábasba tegyük a feldarabolt eperszemeket, és a Steviával előzőleg elkvert pektint, majd állandó kevergetés mellett felforraljuk. Ha sok hab keletkezne a tetején, azt érdemes leszedni róla. A kész lekvárt még forrón betöltjük az üvegekbe, azokat kihűlésig úgy hagyjuk és már el is készültek a gyönyörű lekvárok, vagy dzsemek.

Persze itt is lehet a fantáziánkat használni és a levendulától kezdve a citromfű, vanília, gyömbér, rebarbara, fahéj, étcsoki, chili, mentán át számtalan módon lehet főzés közben a lekvárnak szánt gyümölcseinket ízesíteni, de mivel én a lekvárok/dzsemek téren a klasszikus változatot részesítem előnyben, ezért nem ízesítem semmivel J

Te is készítesz valamilyen lekvárt vagy dzsemet?

eperdzsem_friss_eper

Peak Girls – Olvasói bejegyzés – Szabó Helga

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!