-+=
Olvasási idő: 10 perc

Fehérjeporral elkeverve akár egy komplex étkezést is kiválthatsz a zabpehellyel, viszonylag hosszan tart jóllakott állapotban, pont ezért nagyszerű szénhidrátforrás reggel, valamint edzés előtt 1-1,5 órával fogyasztva.

Mivel valószínűleg Te is inkább a lényeges információkat szereted hallani, nem is akarok órákat zengeni a jótékony hatásairól, ezért inkább ajánlok Neked néhány egyszerű felhasználási tippet, és azt a 20 alapelvet, amelyet az evés és diéta kapcsán Mónitól a Peak vezetőjétől kaptam.

Tehát hogyan együk tele magunkat zabpehellyel?

  • Nyersen fogyasztva, tehát pár perc áztatás után akár gyümölccsel, túróval, fehérje porral keverve
  • Főzve/sütve is kiváló például tejben megfőzve, almával és banánnal
  • Süteményekhez, palacsintákhoz liszt helyett
  • Panírként vagy fasírtban zsemle helyett
  • sőt, akár kenyér alapja is lehet…..

De miért pont a zabpehely?

Tápanyag tartalom 100 g zabpehelyben:

Kalória: 379 kcal
Szénhidrát: 69 g
Rost: 10 g
Fehérje: 13 g
Zsír: 7 g

Miért a barátod a zabpehely a diétában is?

” Úgy ennék valami édességet!” – Gondolom ismerős az érzés Neked is?

Sajnos óhatatlan, hogy diéta alatt ne kívánnánk meg az édességeket vagy bármit, amit büntetlenül elfogyaszthatunk, ez alól én sem vagyok kivétel és bevallom, hogy szoktam is saját készítésű, egészséges finomságokat nassolni, de csak mértékkel! Ilyenkor zabpehelyből készítem a „kekszeimet”, amit gyorsan be lehet iktatni a mindennapi étkezésünkbe, pikk – pakk elkészül, csak a hozzávalókat kell összeborogatni, és már sütheted is. Arról nem beszélve, hogy teltségérzetet okoz, így segíti a diétádat, valamint gazdag vitamin és ásványi anyag forrás.

alacsony a GI indexe, magyarán nem emeli fel az inzulinszintedet magasra, tehát lassabban szívódik fel, és például edzéshez hasznosulhat,
– ez előbbi tulajdonságából következik, hogy a testet (izmokat) fokozatosan látja el szénhidráttal a mérsékelten kiváltott inzulintermelés következtében (=alacsony GI index), nem tesz éhessé elfogyasztása után, és jól laktat.
– a rostdús táplálkozás az egészséges emésztés, a megfelelő anyagcsere alapja. Ha sok rostos ételt fogyasztasz, elejét veheted többek között az elhízásnak, a székrekedésnek, és csökkentheted a szívbetegségek kockázatát is. A reggeli zabkása pedig tényleg bővelkedik oldható rostokban, ami segít csökkenteni a koleszterinszintet, és stabilizálja a vércukorszintet, a vastagbélnek pedig különösen jót tesz.
– sok időre eltelít, és serkenti az emésztést, a diéta egyik nélkülözhetetlen eleme, még akkor is, ha egyébként igyekszel kevés szénhidrátot enni. Fontos azonban, hogy a szénhidrát is szerepeljen az étrendedben, mert ettől lesz energiád, a rostokra pedig szüksége van a szervezetnek. 

Az evésre nagyon kevés ember gondol, a következőképpen:

Mi történne akkor, ha egyszer csak egy lakatlan szigeten ébrednél egyedül, net nélkül? Ebben a helyzetben, a nálad lévő laptop, mobiltelefon, a karriered és a legújabb technikai kütyüd semmit nem ér, mert az első nap végén mire fogsz rájönni?

Arra, hogy az első dolog amiről AZONNAL gondoskodnod kell, a víz és az élelem.

Mit fogsz enni és inni itt a szigeten? Minden más totálisan értelmetlen lesz, és egyetlen dolog fog számítani, hogy életben maradj. Mi európai emberek, ezt felejtettük el: örüljünk annak, hogy ÉLÜNK és ÉLHETÜNK.

Jelenleg tehát nem realizáljuk, hogy az életünkhöz nélkülözhetetlen az ÉTEL. Most mindent a szánkba teszünk, aminek jó íze van, nem gondolunk a meglévő ételre HÁLÁVAL, és gyakorlatilag öntudatlan módon megesszük, amit elénk raknak.

Pedig a szigeten lévő ÉNED, mindent megtenne egy falat ételért, amit mi kidobálunk a kukába.

Az ÉTEL és az amit megeszel tehát NEM a SPÓROLÁSOD tárgya. Ezzel tartod fent az ÉLETET a testedben, ami hatalmas adomány mindannyiunk számára. Hihetetlen, hogy LEGELŐSZÖR az ételeink színvonalából akarunk leadni, miközben a ruhákból és a szórakozásból nem engedünk.

Betegek leszünk, és az ÉLET távozik a testünkből, ha olyan ételekkel tápláljuk, melyek kárt okoznak bennünk.

(Tudom, sokan vagyunk úgy hogy kis pénzből élünk. Ekkor is van választásod: választhatsz hogy 1 kg almát veszel, vagy 1 zacskó chipset. Mindig van választásod, akkor is ha nem látszik.)

Nincs semmi más, ami fontosabb, csak az ÉLET és az egészséged, ami benned van. Te már tudod tehát ezt, olvasod amit írok, így értékeled a tested és az életet. Ezért teljesen eltérő a hozzáállásod az evéshez és az ételeidhez, mint az átlagos emberé. Tudod jól, hogy nem azért ÉLÜNK, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy ÉLJÜNK.

Jöjjön az a 20 rövid alapelv, amely abban segít, hogy élvezd az életet, és annyit egyél, amennyire szükséged van, megtisztelve a tested azzal, hogy minőségi élelmiszereket veszel magadhoz.

#1 alapelv: nem minden szénhidrát “rossz”, de….

A legtöbb ésszerű és jól működő diéta arról szól, hogy a szénhidrátokat kiveszed az étrendedből. A múlt heti levelemben írtam Neked, mely szénhidrátok azok, amiket NEM kell eltávolítanod. Egyszerű a képlet, a cukor és liszt felejtős, zöldségek, gyümölcsök, magvak mehetnek.

A nagy nehézséget mindig a kenyér, süti, tészta kihagyása jelenti, mert ezeket szeretjük. Ma már jó dolgunk van, mert sok helyettesítő étel elérhető.

A burgonya, édesburgonya és más gyökerek tök finomak és semmilyen emésztési problémát nem okoznak. A zabpehely, zabkása pedig néha úgy érzem túl finom, hogy igaz legyen, és ehetjük. Ilyen a Peak kollagénes palacsinta is. 

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

#2 alapelv: honnan vedd a fehérjebeviteled? 

Most nem a fehérjeporokról fogok írni, hanem az ÉTELEKRŐL. A hal, sovány húsok, tojás, néha a tofu az alapok. Ami nem értékelhető étel, a virsli, szalámik, feldolgozott húsok. Eddig jussunk el: a sertéshúst én nem ajánlom.

#3 alapelv: Omega nélkül a tested szenved. 

Az EPA és DHA nélkülözhetetlen az emberi élethez. Ez tény, megmásíthatatlan. Az állati eredetű omega 3 mindig sokkal hatékonyabb, mint a növényi eredetűek. A halak, dió, chia, lenmag sok omega 3-at tartalmaz. Még ma sem eszünk ezekből az ételekből túl sokat, és emiatt jöttek létre a halolaj kiegészítők. Móni lassan 17 éve használja a Peak Epa-t, így talán ennél hosszabb kísérlet nem is létezik.

#4 alapelv: 80,000 féle növény, állat és gombafaj a tányérunkon? 

A Föld bolygó nekünk, maga a Paradicsom. Ennyiféle ételt úgysem tudunk végigkóstolni. A legrosszabbakat azonban szeretném ezek közül kivenni, de ha megfigyeled egyiket sem a Föld adta nekünk, hanem ezeket magunknak készítettük, gén-módosítottuk és addig kereszteztük, amíg ők sem ismernek önmagukra. Ezek azok az ételek, amelyek OLCSÓAK, és mi ezzel tömjük magunkat:

– kukorica
– búza
– szója

Kérlek SOSE gondolj ezekre úgy, mint valami tiltott dolgokra. Mindig átesünk a ló másik oldalára. Egyik étel sem tiltott. Ez a 3 is bent van, a 80000 féle ételfajta között, melyet a bolygó ad nekünk. A feladat csak annyi hogy tudd, hogy jelenleg az átlagember, a napi étrendjének 67%-ában kukorica, szója és búza vagy ezeknek származékai szerepelnek. Hol itt a változatos étkezés? Ezen kell javítani.

#5 alapelv: ügyelj a rejtett felesleges kalóriákra.

Már csak azért is, mert ebből alakul ki az elhízás. A ketchup-ben cukor van, a majonézben gyulladást okozó olajok. A szószokról szóló írást feltettük már a Peakshopra.

#6 alapelv: a cukrot úgy ahogy van, el kell felejteni. 

A cukor nem csak hizlal minket, hanem van már rá kutatás is, hogy szó szerint mérgező. Ha egész nap cukorkákat eszel, megy mellé a cukros üdítő, és a pizza, akkor ennek előbb utóbb cukorbetegség, inzulinrezisztencia, szívbetegségek lesznek a következményei. Könnyen lehet ma már helyettesíteni. Az összes Peak krém cukormentes!

#7 alapelv: az ilyen olajos ételeket, ki kell hagynod. 

Néhány étkezési olaj, növényi olaj gyulladásokat okoz a szervezetben, mert az eljárás amivel készül, erre képessé teszi. Az alábbi étkezési olajok közül, melyik egészséges VALÓBAN, és melyik NEM az?

– a legegészségesebb és finom megoldás főzéshez a valódi vaj és a trópusi olajok, mint a kókuszolaj
– a kókuszolaj hidrogenizált formában, nem rendelkezik egészségvédő hatákonysággal!
– egyedi, különleges olaj az MCT olaj, amelynél őszintén nem tudok jobbat javasolni. Itt olvashatsz az MCT olajról!
– az extra szűz olívaolaj megfelelő, alacsony főzési hőmérsékleten
– a többszörösen telítetlen szójaolaj, kukoricaolaj, gyapotmagolaj, sárfányolaj a legkevésbé alkalmas sütéhez és főzéshez

Ne felejtsd el! Minimalizáld a főzéshez szükséges olaj mennyiségét, hiszen ez csökkenti a napi kalóriabeviteled. Használj kalóriamentes olajsprajt. Ha szereted a telt ízeket, csak az MCT olaj ajánlott. 

#8 alapelv: Emeld a fehérjefogyasztásod, és a zsírbeviteled.

Fent ugye említettem, hogy a kukorica, szója, búza az ételeink 67%-t teszik ki. Ha mától csak egyetlen 1 dolgot változtatsz meg, mondjuk 2 fehérjeturmixot megiszol naponta, akkor ennek eltelítő hatása miatt, máris csökkenni fog a szénhidrátbeviteled, és a 67%-os arány, leesik 40-50%-ra.

Ha még egy dolgot megváltoztatsz, és egy könnyű diéta esetén, napi 2-szer finom magvajakat kanalazol, vagy egyszerűen a Wheytella csokis mogyoróvajat, akkor ennek további étvágycsökkentő hatása miatt, 20-30%-ra csökkented a napi szénhidrátbeviteled. Ilyen egyszerű, és máris egy sokkal fenntarthatóbb úton jársz.

A lényeg amit meg kell látnod az, hogy a szénhidrátokat fehérjékre és zsírokra cseréld le.

#9 alapelv: A vaj visszakerülhet az diétánkba?

A vaj igen, a margarin nem. Ha bővebben érdekel, itt megtalálod a válaszokat.

#10 alapelv: Van, aki még kidobja a tojássárgáját? 

Remélem nincs. Még nem felejtettük el a zsír ellenes propagandát, amely arra tanított minket, hogy csökkentsük a zsírfogyasztásunkat. A tojás koleszterinre gyakorolt hatásáról rengeteg hiányos információ keringett. Aztán kiderült, hogy többféle koleszterin létezik a testünkben. A tojás a HDL koleszterin szintjét emeli, amit jónak címkéznek a kutatók. Nem árt az egészségünknek, sőt…. Férfiaknak, napi 4 egész tojás szinte mindenféle diétába beleillik.

#11 alapelv: Ügyelj az ételekben lévő kémiai anyagokra.

Én ezt nem akarom túlragozni, mert úgy hiszem, hogy a FÉLELEM, amit okozok Neked az ilyen elrettentő írásokkal, sokkal erősebben árt Neked, mintha csak hagyjuk egymást szabadon élni. A gyümölcsöket, zöldségeket mosd meg rendesen, a konzerveket ha tudjuk kevesebbet használjuk, a világító kék színű italt ne vedd meg a boltban. Tudunk róla, ha kevés előre elkészített étel van az étrendedben, kevésbé vagy érintett.

#12 alapelv: Most kidobjam a mikrót? 

Nem, de a normál, napi tudatos étkezéshez nem is kell. Van otthon mikrosütőm, de alig használom. Amit kerülni kell, az a mikróban elkészíthető ételek. Néhány kutató azt állítja, hogy a megmikrózott étel biokémiája megváltozik, a molekulák károsodnak, és a szervezeted nem tud ezekkel mit kezdeni, hiszen idegenek. Az ételt fel tudod melegíteni máshogy is, és nem vetted még észre, hogy jobb ízű az ennivaló ebben az esetben?

#13 alapelv: Fűszereket és gyógynövényeket tegyél mindenhez! (és a tested hálás lesz)

Ezek a növények sok-sok antioxidánst tartalmaznak, és a legtöbbjük nagyon erős, gyógyszerhatékonysággal rendelkezik. A kiegészítőidben lévő növényi hatóanyagok is ilyenek.

#14 alapelv: A telített zsírsavak a barátaink, bármit is állítanak mások! 

Megint az olajos írásra kell hivatkoznom, mert ott már megírtuk miért. Az utóbbi évek kutatásai fedték fel, hogy a hormonális egyensúly, a sejtfalak egészsége, és a szervezeted működése hosszú távon fenntartható, ha telített zsírok is vannak az étrendben.

#15 alapelv: A D vitamin irányítja az immunrendszered, hormonrendszered és fiatalon tart. 

Figyeljünk a D vitamin szintünkre. Az egyik legfontosabb vitamin, és amiben ő jó az az, hogy az immunrendszered és a hormon háztartásod tartja rendben. A statisztikák szerint, az emberek 90%-a D vitamin hiányos. Az legyen a célod, hogy aD vitamin szinted 50-70 ng/ml érték között legyen. (létezik ehhez vérteszt)

Menj ki délben a napra, lépj ki az irodából, mert a városi ember problémája ebből jön: kocsiból irodába, irodából edzőterembe, edzőteremből haza. Ebben nincs napfény.

#16. Nagyon fontos – a bélflórád teljesen elhanyagoltad!

Nyomni kell a probiotikumokat. Ennél jobbat nem tudok javasolni, és visszanéztem, kb. 15 levelem szólt már a bélrendszer baktériumflórájáról. Vegyük elő, mert a bélrendszered amortizációjából alakul ki az összes autoimmun betegség, a pajzsmirigy problémák, az IR, a memória és tanulási gyengeségek, azaz ha a belek nem tudnak jól szűrni, az egész tested megmérgezed az ételeiddel.

#17 alapelv: Igyekezzünk a karcinogén, rákkeltő anyagokat eliminálni. 

Amire itt kitérnék az az akril amid. Ez az anyag az ételek sütése, főzése során keletkezik. Nem kell bepánikolni, a testünk jól kooperál vele. Akkor bántod magad, ha minden nap égett pirítóst eszel, megégett grillezett húsokkal, és még a zöldségeidet is barnára sült állapotban eszed, jól megpörkölt szalonnával. Vegyél vissza.

A grillezett marha akkor a legegészségesebb, és legemészthetőbb, ha véresen, vagy közepesen átsütve kéred. Nem kell mindent szenes állapotban fogyasztanod.

#18 alapelv: A GMO ételeket ne erőltesd! 

Nem tudjuk, hogy a génmódosított kukorica és búza, mit fog később okozni az emberiségnek. Az 1990-es évekig nem is léteztek ilyen növények és állatok, így nincs elegendő kutatás és adat ahhoz, hogy ezt meghatározzuk. Mégis, az ember lelke egy kicsit idegenkedik az ilyen élőlényektől. Az EU-ban nem szabad ilyen növényeket termeszteni, de hidd el, hogy az USA-ból már régen eljutott hozzád egy csomó élelmiszer, amely ilyen alapanyagokat tartalmaz. Egy rendszerben élünk mindannyian, a Föld bolygón.

Ha rá van írva az élelmiszerre, hogy GMO alapanyagokból készült, ne vedd meg. És akkor megtettél mindent.

#19 alapelv: Egészséges, teljes kiőrlésű étel? Hah! 

Dr. William Davis, Wheat Belly című könyvében, a teljes kiőrlésű dolgokhoz való hozzáállást teljesen felforgatta. A kardiológus orvos kutatásokat végzett a búza tartalmú ételekkel. A teljes kiőrlésű sem különbözik nagyban a finomított lisztes ennivalótól. A búzát nyugodtan kiiktathatod az étrendedből úgy ahogy van.

#20 alapelv: Legyünk hálásak hogy mindenünk megvan, és tiszteld a tested!

Amint írtam fentebb, nincs olyan hogy tiltott étel. Étel van, és bármit ehetsz. A lényeg az, hogy ezt módjával tedd, ha mégis szükséged van arra a rózsaszín fánkra. LÉGY JELEN, amikor eszel. Élvezd az ízeket, tudd hogy éppen eszel, és ne öntudatlanul rakosgasd a szádba az ételt a tévé előtt.

Remélem ezek az alapok tarthatóak, nagy lemondások nincsenek benne, és a következő 50 évre biztosítod vele az egészséged (és ezzel összefüggésben az állóképességed, és az izmos külsőd).

Néhány recept, ahogy én készítek zabpelyhez sütiket, de nyugodtan variálhatod kedvedre a hozzávalókat!

AZ első, amihez aztán tényleg semmi CSAK VÍZ KELL: videóban megnézheted – így sül a Peak fehérjés-kollagénes palacsinta! Gyere, megcsinálhatjuk EGYÜTT is!

 

Zabpelyhes csokis süti

HOZZÁVALÓK⁠
250 gramm cukormentes almapüré⁠
125 gramm zsírszegény krémtúró⁠
2 db tojás⁠
50 gramm Peak Keep Calm Dessert kazein (duplacsoki)⁠
50 gramm zabpehelyliszt⁠
1 tk sütőpor⁠
1 evőkanál cukormentes kakaópor⁠
3 evőkanál Peak Slim cukormentes étcsokoládé krém (2 kanál a sütibe, 1 kanállal a tetejére)⁠
ízlés szerint édesítő⁠
ízlés szerint manduladarabok⁠

ELKÉSZÍTÉS⁠
1. Keverd össze az alapanyagokat – kivéve a jelzett 1 evőkanál mentes csokikrémet.⁠
2. Egy sütőpapírral bélelt formába egyengesd, úgy, hogy a tészta legalább két ujjnyi vastagon elterüljön benne. Nem jó, ha túl vékony, mert akkor nagyon száraz lesz!⁠
3. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd 30 percig, majd hagyd kihűlni.⁠
4. Olvassz meg 1 evőkanál Peak #mentes csokikrémet, mivel akkor szuper folyós lesz, és ilyen menőn körbecsurgathatod vele a brownied. Hűtőbe téve megszilárdul rajta, így te döntöd el, hogyan szeretnéd enni!⁠

Zabpelyhes fitt pizza

HOZZÁVALÓK a tészához: – 1 adag!⁠
30 gramm zabpehelyliszt⁠
5 gramm útifű maghéj⁠
1 db tojás⁠
60 gramm görögjoghurt⁠
ízlés szerint só, fokhagyma, pizzafűszerek⁠
ShopRite Fat Free olajspray⁠

(A feltét ízlés szerint bármi: pl. paripüré, sonka, sajt, gomba)

ELKÉSZÍTÉS⁠
1. A tészta hozzávalóit egy edénybe gyűjtjük, majd keverjük, keverjük, amíg egynemű nem lesz minden.⁠
2. Fújjunk le olajsprayvel egy pizza sütő felületet, és kenjük el. ⁠
3. Erre kanalazzuk rá a tésztát, és egyenletesen, vékonyan oszlassuk el egy kör alakot formálva.⁠
4. Tegyük be a sütőbe elősütésre addig, amíg szilárd nem lesz a teteje.⁠
5. Vegyük ki és fújjuk be ismét vékonyan sprayvel (ettől extra ropogós lesz). ⁠
6. Kenjük meg a paradicsommal, tegyük rá a feltétet és tegyük vissza a sütőbe. Nagyjából 175 fokon, előmelegítve 15 perc elég.

Természetesen ezeken kívül még számos lehetőség van, csak merj kísérletezni!

Zabos reszelt túrós süti ITT!

Zabpehely

Zabpehely diétában

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!

Referenciák:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2672.2006.02963.x/full
http://aem.asm.org/content/77/7/2264.short
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0740002005001176
http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US881683488
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/1040841...
M. Geary
http://ajcn.nutrition.org/content/87/3/621.short
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002822395001891
http://ajcn.nutrition.org/content/37/1/1.short
http://ajcn.nutrition.org/content/44/5/630.short
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S...
Kaufman, K. Fish oils control obesity and prevent degenerative diseases. Vitamin Research News. 16(8), 2002.
Ergas, D., et al. n-3 fatty acids and the immune system in autoimmunity. Isr Med Assoc J. 4(1):34-38, 2002.
Bernard-Gallon, D. J., et al. Differential effects of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids on BRCA1 and BRCA2 gene expression in breast cell lines. British Journal of Nutrition. 87(4):281-289, 2002.
Calder, P. C. Dietary modification of inflammation with lipids. Proc Nutr Soc. 61(3):345-358, 2002.
Brilla, L. R., et al. Effect of fish oil supplementation and exercise on serum lipids and aerobic fitness. J Sports Med. 30(2):173-177, 1990.
Dean, W., et al. Medium chain triglycerides (MCTs): Beneficial effects on energy, atherosclerosis and aging. Vitamin Research News. 17(7), 2003.
Konig, D. A., et al. Essential fatty acids, immune function, and exercise. Exercise Immunology Review. 3:1-31, 1997.
Maroon, J. C., et al. omega-3 Fatty acids (fish oil) as an anti-inflammatory: an alternative to nonsteroidal anti-inflammatory drugs for discogenic pain. Surg Neurol. 65(4):326-331, 2006.
Firshein, R. The Nutraceutical Revolution. Riverhead Books via Penguin Putnam Inc., New York, USA. 1998:44.
Hainer, V., et al. The role of oils containing triacylglycerols and medium-chain fatty acids in the treatment of obesity. The effect of resting energy expenditure and serum lipids. Cas Lek Cesk. 133(12):373-375, 1994.
Human study demonstrated the ability of MCTs (15 ml per day) to prevent diet-induced decline in basal metabolic rate in obese patients. Baba, N., et al. Enhanced thermogenesis and diminished depostion of fat in response to overfeeding with diet containing medium chain triglycerides. American Journal of Clinical Nutrition. 35(4):678-682, 1982.
Masoro, E. J., et al. Dietary restriction. Exp Gerontol. 30:291-298, 1995.
Rajindar, S., et al. Oxidative stress, caloric restriction, and aging. Science. 273:59-63, 1996.
Mező Mónika - Peak