-+=
Olvasási idő: 3 perc

Krémes, kényeztető, hűvös, lágy desszert, tele fehérjével és alig pár gramm szénhidráttal és zsírral. Pont úgy hangzik, mint a mesében, és a legjobb benne az, hogy ez a valóság és csak egy jó recept (lásd lejjebb) és kevesebb, mint 15 perc konyhai tevékenykedés választ el attól, hogy az asztalra varázsold ezt az ellenállhatatlan klasszikust, alakbarát verzióban.

Ez egy olyan desszert, amivel nem diétázó, fitnesz életmódot egyáltalán nem követő rokonokat, barátokat és szkeptikusokat is le lehet venni a lábukról. Az elmúlt hetekben többször újra és újra megsütöttem ezt a sajttortát és kivétel nélkül nagy sikert aratott a kóstolók körében. A krém kellően stabil, gyönyörűen szeletelhető, nem borul szét és nem maszatolódik. Emellett viszont selymes, puha és kényeztető. Mivel alapízeiben elég neutrális, akár friss, gyümölcsös ízvilággal, akár karamellás vagy csokis verzióban is készülhet. A közelgő ünnepek környékén pedig kifejezetten karácsonyi ízvilágúvá varázsolható egy házi készítésű , narancsos-szegfűszeges, vagy almás-fahéjas öntettel.

Hozzávalók:

  • 400 g sovány krémtúró (0,2%-os, nem rögös)
  • 2 x 175 g light krémsajt (én Philadelphia light krémsajtot használtam, meglepően jók a makrói és nagyon krémessé teszi a végeredményt, ha nem juttok hozzá, ugyanennyi krémtúróval kiváltható)
  • 3 M-es méretű tojás
  • tetszőleges édesítőszer – én 50 g eritritet használtam
  • 10 g étkezési keményítő (gluténmentes változatért cserélhető ugyanennyi kukoricakeményítőre)
  • 25 g PEAK Delicious Whey Protein bourbon vanília ízben (ezt használtam)
  • 8 gramm konjac liszt
  • pár csepp vanília aroma vagy vanília kikapart magja
  • csipet só
  • teljes kiőrlésű cukormentes keksz

feherjebomba-torta-recept

Elkészítés:

A sovány krémtúrót, a light krémsajtot és a 3 tojást egy nagyobb edényben simára keverjük az általunk preferált édesítőszerrel, egy csipet sóval és a vanília aromával. ( Az édesítőszer tekintetében szándékosan nem adok meg menyiséget, hiszen mindenki más típust tolerál, és eltérő mennyiséget használ. A cheesecake-nek szerintem kifejezetten jól áll, ha nem túl édes. Az általam használt 50g eritritol-sztévia keverék nagyjából 200 g cukor édesítőerejének felel meg.

33% OFF a stressz elleni termékekre!

Az étkezési keményítőt, a konjac lisztet és a vaníliás fehérjeport egy kis edényben elegyítsük, majd öntsük a krémbe és merülő mixerrel/botmixerrel keverjük teljesen simára és csomómentesre. Az étkezési keményítőt tudom sokan szívesen kihagynák a szénhidrát tartalma miatt, de ez felel azért, hogy a krém szépen tartsa magát és ne boruljon be a közepe, ne süppedjen be fánkosan. Végső soron pedig az 1 szeletre jutó szénhidrát mennyiség még így is elenyészően kevés lesz. Mivel alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel dolgozunk, a végeredmény könnyen morzsálódhatna, ezért érdemes a konjac lisztet is használni, ettől krémesebb és tartalmasabb lesz a végeredmény. Fehérjeporból feltétlenül olyat használjunk, ami alapesetben is finom, mert a sok neutrális ízű hozzávaló mellett lényegében ez határozza majd meg a tortánk ízét. Ezért használtam a Peak bourbon vaníliás fehérjéjét, de legközelebb a tejszínkrémes süti ízűvel fogom kipróbálni, valószínűleg úgy is elképesztően finom lesz.

Miután a krémet simára kevertük és szép fényes masszát kaptunk, béleljünk ki egy sütőformát szilikonos sütőpapírral. Így nem kell sem extra zsírt, sem lisztet használni a forma kikenéséhez, valamint ez a bombabiztos módja annak, hogy ne repedezzen be a tortánk teteje, mivel a sütőpapír el tud mozdulni a krémmel és nem feszíti ki a tetejét.

A sütőpapírral bélelt tortaforma aljába rétegezzük a cukormentes, teljes kiőrlésű kekszeket úgy, hogy teljesen befedjék a forma alját. Természetesen lehet keksz nélkül is készíteni, de így könnyebben szeletelhető és esztétikusabb lesz a végeredmény.

Öntsük a fényes, vaníliás masszát a formába, simítsuk el a tetejét. Fedjük le alufóliával, így szép fehér marad a magas sütési hő ellenére is.

Ezek után helyezzük hideg! sütőbe és légkeveréses funkción ,200 fokon süssük 60 percig.

60 perc után vegyük le a forma tetejéről az alufóliát, csökkentsük a sütési hőmérsékletet 100 fokra, kapcsoljunk át alsó sütési módra és hagyjuk bent a tortát további 20-25 percre.

Végül vegyük ki és hagyjuk kihűlni, majd minimum 4-6 órára – még jobb, a egy teljes éjszakára helyezzük hűtőszekrénybe.

Díszíthetjük bogyós gyümölcsökkel, kalóriamentes szószokkal, szörpökkel, házilag készített gyümölcsöntetekkel.

Örömteli sütögetést!

feherjebomba-sajttorta-dietas-recept

Sajttorta

Sajttorta fehérjeporral

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!