-+=
Olvasási idő: 2 perc

Van egy sötét titkom, azt hiszem, ha még nem jöttetek rá, akkor ideje elárulnom: imádom a péksüteményeket! 🙂 Sőt, az utóbbi pár hónapban kifejezetten briós-faló lettem. Mivel tudom, mi minden adalék és egyéb nem túl jó anyag van a boltiban, végre rávettem magam, hogy megsüssem a magamét, persze kicsit feltuningolva egészségesre.

Ugyebár a bolti briós tésztája finomlisztből készül, mely fogyasztás után hirtelen energialökettel lát el, viszont amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan el is illan. Ami esetemben annyira nem jó, mivel napi 8 órányi rohangálós és nehéz doboz emelgetős munkát végzek – tisztára olyan, mint egy crossfit edzés :). Ezért igyekszem olyan reggeli fogásokat kitalálni a hétköznapokra, hogy ebédig megállás nélkül tudjak pörögni. Itt jön képbe a teljes kiőrlésű liszt (érdemes hagyományos köves őrlésű őrlőgéppel őrölt bio lisztet választani, mivel ennek nincs fűrészpor állaga), és a lassú felszívódású fehérje. Ezzel a kombinációval simán kitartok ebédig!

Hozzávalók:

  • 40 dkg szénhidrát csökkentett liszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
  • 60 g Peak Micellar Casein fehérje (vaníliás ízű)
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál finomítatlan nádcukor vagy méz (élesztő felfuttatásához)
  • 1 zacskó instant élesztő
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál Peak MCT olaj
  • 3 dl langyos tej
  • 10 dkg light vaj (kenéshez)

Elkészítése:

1. A vaj kivételével rakjunk minden alapanyagot egy tálba, és jó alaposan dagasszuk meg (15-20
perc). Ezután hagyjuk kelni 1 órát.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

2. Miután megkelt, borítsuk lisztezett felületre és vágjuk 10-12 egyenlő részre (én 8-ra vágtam, de óriás briós lett a végeredmény, legközelebb inkább több kicsit csinálok majd). Ha szétosztottuk, egyesével nyújtsuk ki ovális formára, és kenjük meg olvasztott vajjal. Tekerjük fel, és rakjuk félre, amíg el nem készítjük ugyanígy a többi tésztadarabunkat.

3. Ezután tekerjük fel őket csigának, és a legvégét lapítsuk el ujjainkkal, majd hajtsuk a csiga alá. Ez azért szükséges, hogy sütés közben ne bomoljon szét a süti, és szépen megemelje a briós közepét.

4. Kenjünk ki egy tepsit vajjal, helyezzük rá a briósokat, takarjuk le, és meleg helyen hagyjuk
kelni további 45 percig.

5. Ha a briósok megkeltek, kenjük le a tetejüket olvasztott vajjal (ennél a fázisnál szórhatjuk meg a tetejüket eritrittel), és már mehet is a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Csak 20 perc, és a lakást belengi a frissen sült briós illata! Imádom!

Tipp: 1-2 maréknyi aszalt gyümölccsel (mazsola, áfonya, stb.) is fel lehet dobni a brióst. A plusz
alapanyagot dagasztás előtt tegyük a többi hozzávalóhoz.

100 g briós 299 kcal-t, 13 g fehérjét, 36 g szénhidrátot és 11 g zsírt tartalmaz.

Jó étvágyat!

briós

diétás briós

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!