Ez a süti kizárólag fehérjeforrásokból – fehérjeporból, túróból és tojásból áll – ezért szigorúbb étrendbe is beilleszthető, ha a tejtermékek beleférnek. Az íze a végtelenségig variálható és különböző trükkökkel még diétásabbá tehető.
Túrótorta
Hozzávalók a piskótához (24 cm átmérőjű formához):
- 1 tojás
- 30 g fehérjepor (kevert, vagy kazein én vaníliásat használtam, de csak az ízlésedre van bízva, hogy milyet szeretnél)
- 50 g krémes túró
- 0,5 dl víz
- 1 kk. szódabikarbóna
Túrókrém:
- 200 g sovány túró
- 20-30 g fehérjepor (finom fajta)
- 1 dl víz
- 1 púpozott ek. zselatin
Zselé réteg:
- 20-30 g fehérjepor
- 1,5 dl víz
- 1 púpozott ek. zselatin
Túrótorta fehérjeporból
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra, közben készítsd el a tésztát: keverd össze az összes hozzávalót, majd ha homogén krémet kaptál, oszd el a tortaformában. Én szilikon formát használtam, abból biztos, hogy egyben ki tudod majd szedni a tortát.
Amíg sül az alap (kb. 20 perc) készítsd el a további két réteget: a zselatint old fel forró vízben, majd keverd össze a túróval és egy adag tetszőleges ízű fehérjeporral. A zselé réteghez szintén melegíts vizet, oldj fel benne egy nagy kanál zselatint, majd ha hűlt kicsit, keverd össze fehérjeporral.
Ha megsült a tészta, oszd el rajta a túrós réteget, majd hagyd kicsit szilárdulni, végül öntsd rá a zselés réteget és tedd be a hűtőbe megdermedni. Pár óra múlva kész lesz, ki tudod venni a formából és tetszőleges számú szeletre tudod vágni.
Én most gyümölcsös ízű tortát készítettem vaníliás alappal, de az egyes rétegek ízének csak a fantáziád szabhat határt. A fehérjeporokon kívül aromákkal, vagy kalóriamentes Walden Farms termékekkel tovább ízesítheted őket. A díszítés nálam fahéj, por eritrit és Walden Farms csokiszósz. Még diétásabb a torta, ha egy egész tojás helyett 2-3 fehérjét használsz. Az energiatartalom úgy is csökkenthető, hogy kevesebb fehérjeporral ízesíted a túrót, vagy csak édesíted és esetleg egy kis citromlét és fahéjat adsz hozzá. A zselés réteg pedig készülhet Walden Farms lekvárból is: ha felmelegíted folyékony lesz, el tudod oszlatni a torta tetején, de ha kihűl ismét kocsonyás állagúvá válik.
Ha kevésbé diétás, de annál ízletesebb tortára vágysz, akkor a túrós rétegbe (és akár a zselébe is) bármilyen gyümölcsöt beledarabolhatsz, illetve turmixolhatsz. Különösen a bogyós gyümölcsöket és a citrusféléket ajánlom.
A süti tápértéke az összetevőktől függűen változó, de mindenképp nagyon kedvező. Én 8 szeletre vágtam a tortát, így egy adag 70 kalóriát, 12,7 g fehérjét, 1,9 g szénhidrátot és 1,1 g zsírt tartalmaz.
Elég jól hangzik, igaz?