A fokhagyma a magyar konyha egyik legfontosabb fűszernövénye. Régóta ismert számos gyógyhatása, ezért nem csak ízesítésre használhatod. A fokhagyma baktérium- és gombaölőhatású, hatékonyan bevethető tehát a candidiázis nevű gombás betegség ellen. Természetes „antibiotikumként” használhatod, főként a meghűléses betegségek esetén hatásos. Különösen jó antioxidáns, hiszen megköti a szabadgyököket, lelassítja az öregedési folyamatokat, erősíti az immunrendszert, rendszeresen fogyasztva pedig még a vérnyomást is csökkenti.
Fokhagyma
Azonban nem csak ennyi a pozitív tulajdonsága. Kedvező élettani hatását a több, mint 200 féle biológiailag aktív anyagnak köszönheti: vitaminoknak, aminosavaknak, ásványi anyagoknak és enzimeknek.
Mire használd?
-Segít az érelmeszesedés megelőzésében, megakadályozza a trombózis kialakulását.
-Fejfájásra is javasolják, mivel értágító, s nem utolsó sorban fertőtleníti az egész bélrendszert.
-A fokhagyma erősíti az érzékszerveket – főként a szaglást -, valamint nagyon jó élénkítőszere az idegrendszernek is.
-Használják szív- és érrendszeri betegségeknél, légúti panaszoknál, de még torokgyulladásnál is.
Májvédő fokhagyma
-Kitűnően alkalmazható továbbáemésztési zavarok, puffadás, émelygés, máj- ésepepanaszok esetén.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Hogyan használd?
Immunerősítésre napi egy gerezd fokhagyma javasolt.Megfázás vagy nátha esetén forró teába tegyél 1-2 gerezdet. A fokhagyma valójában natúr állapotban fejti ki legjobban hatását: kenheted pirítósra, vagy teheted felaprítva salátába is: nem kell feltétlenül szétrágni, egészben is le lehet nyelni! Azonban jobb lesz, ha óvatosan bánsz vele, mivel érzékeny embereknél nyersen égést okozhat. Ez egyébként teljes mértékben elkerülhető, ha belekevered egy kanál joghurtba, s úgy nyeled le. Ha főtt ételekben használod, gyógyhatását akkor fejti ki a legjobban, ha a főzés végén, nem sokkal tálalás előtt teszed az ételbe: így a hatóanyagok csak kisebb része bomlik szét hő hatására.
Fokhagymaolaj
Elteheted olajba is görög módra. Fél kiló fokhagymát tisztíts meg, majd tedd 1-2 dl-es üvegekbe. Rakj közé chilit, babér levelet, oregánót, borsszemeket, s mindezt öntsd fel olívaolajjal. Zárd le az üveget, s legalább 10 napig érleld. Az ebben az olajban készült étel nem csak fenségesebb, hanem egészségesebb is lesz, mintha hagyományos olajat használnál.
Fokhagymacsepp
Csodálatos hatást tulajdonítanak a népi gyógyászatban a fokhagymacseppeknek. Megtisztítjaa szervezetet a zsíros lerakódásoktól, az érelmeszesedéstől, s megelőzi az infarktust.Rendszeres használatával javul a látás, frissebb, fiatalosabb leszel.Elkészítése nagyon egyszerű:zúzz össze 33 dkg megpucolt fokhagymát, majd önts rá 3 dl 96 százalékos alkoholt. Érleld 10 napig egy jól záródó üvegben, majd szűrd át! Ezután kezd ezzel az étkezéseket: kevés tejben, gyümölcslében vagy vízben keverd el a cseppeket, majd idd meg a fő étkezések előtt. 1 cseppel kezd, s a három fő étkezésnél (reggeli, ebéd, vacsora), növeld eggyel a cseppek számát. Ha eljutottál15-ig, fordulj vissza, s étkezésenként 1 cseppel csökkentsd az adagot. A 11. naptól 3×25 cseppet fogyassz naponta, ameddig el nem fogy. A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztanod. Ez a kúra 5 évig tartja meg hatását a szervezetben, csak ezután van szükség ismétlésre.
Attól sem kell tartanod, hogy fokhagymaszagú lesz a leheleted. A fogyasztás után igyál meg egy pohár tejet, vagy rágcsálj el pár szál borsmentát, petrezselymet vagy kakukkfüvet.
Ki mered próbálni?
Peak Girls – olvasói bejegyzés, Pajor Szilvia
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!