Mivel 4 éve diagnosztizálták nálam a gluténérzékenységet már mondhatom, hogy több éves tapasztalattal rendelkezem ebben a témában. Emellett elvégeztem egy táplálkozás tanácsadói képzést, ahol szintén nagyon sokat tanultam a gluténmentes táplálkozásról.
Szeretném saját tapasztalatomon keresztül bemutatni, hogy hogyan is lehet felismerni ha valaki gluténérzékeny lesz, milyen lehetőségei vannak a gluténtartalmú élelmiszerek kiváltására, És milyen következményekkel jár, ha nem tartjuk a diétát.
Honnan tudhatom hogy gluténèrzèkeny lettem?
Az én esetemben a családban és a közvetlen ismerősi körben sem fordult elő korábban ilyen jellegű „betegség”. Pontosan ezért ismertem fel nehezen, hogy mi is lehet nálam a probléma. A gluténérzékenységre árulkodó tünetek közül nálam a székrekedés, puffadás, állandó fejfájás és rossz közérzet jelentkezett, viszont érdemes gluténérzékenységre gyanakodni akkor is, ha valaki nem tud hízni, kórosan vékony, bizonyos ételek után kiütések jelennek meg a bőrén, hasmenése lesz, fáradékony étkezés után és azt érzi nehéz az emésztése.
Mi a teendő, ha észleltem a tüneteket?
Érdemes felkeresni egy gasztroenterológust, ha ezek közül a tünetek közül legalább 3 jelentkezik együttesen glutén tartalmú étel fogyasztása után, pl. ha kenyeret eszünk. Amennyiben az orvos elsőre nem állapít meg gluténérzékenységet, de további vizsgálatokat rendel el, mindaddig nem szabad Gluténmentesen étkezni, míg a vizsgálat le nem zárul. Ez igaz arra is, hogy addig, míg nem tudjuk biztosra, orvos által, hogy ezzel az immunrendszeri betegséggel élünk, ne hagyjuk el a búzát, glutént, mert ezzel egy esetleges vizsgálat során fals eredményt kaphatunk.
Mit tegyek, ha már diagnosztizálták nálam a gluténérzékenységet? – avagy a nagy lecke: nem diétás az, ami mentes!
Első és legfontosabb teendő a diagnózist követően, hogy le kell cserélni minden olyan alapanyagot, ami búzából készül, tehát a lisztet, bulgurt, kuszkuszt, és ezekből készült dolgokat, mint kenyér, péksütemények. Ehelyett ugyan vásárolhatunk bolti Gluténmentes termékeket, például gluténmentes liszt, gluténmentes kenyér, viszont legtöbbjük nem tartozik az egészséges alapanyagok kategóriájába, hiszen kukoricalisztet, cukrot tartalmaznak, aminek magas a glikémiás indexe, ezáltal magas a vércukorszint emelő hatása, ami hízáshoz és akár inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez is vezethet. Ezek helyett az egészségtelen gluténmentes termékek helyett, érdemes lassabban felszívódó szénhidrátokból (köles liszt, batáta liszt, hajdina liszt, ) készült lisztkeverékből vagy gluténmentes zablisztből készíteni otthon a péksüteményeket.
Az életmódváltást nagyban könnyíti, hogy manapság már szinte minden finomság megtalálhat cukormentesen, lisztmentesen. Így például bátran ehetsz palacsintát, a nagy klasszikust is – hiszen van már cukormentes Wheydream krém, és fehérjés palacsintapor is!
Pontosan azért van ennyi gluténmentes recept a blogon, mert rengeteg Gluténmentes diétába is beilleszthető termék található a webshopon, mint pl a Gluténmentes Gourmet Palacsinta por, amiből nem csak isteni tekerhető palacsinta készíthető, hanem akár egy összetevős amerikai palacsinta, vagy éppen gofri is, de még szendvics alapnak is tökéletes. Vagy ott van a fehérjés Bögrés süti por, amiből nem csak villámgyors egészséges sütit készíthető, hanem akár mákos guba is.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Diétázóknak, sportolóknak JÓ HÍR, hogy garantáltan gluténmentes fehérjék is már a rendelkezésedre állnak! Alapvetően a tiszta tejsavó, tojás, marha, satöbbi protein fogyasztása nem kéne, hogy gondot jelentsen a gluténérzékenyek számára. Azonban azt mindig megnézni, hogy a kiválasztott proteinedben a fehérjeforrásokon túl milyen adalékanyagok lapulnak – illetve az előállítási folyamat során is szennyeződhet gluténnal. Gluténmentes fehérjéket ide kattintva tudod megnézni!
Nem kell tartanod attól, hogy étkezések után puffadni fogsz, vagy épp kínzó gyomorgörcsökre sem kell számítani, mert ezek a termékek garantáltan Gluténmentesek.
Mi történik akkor, ha nem tartod a gluténmentes diétát?
A glutén minden ember számára egy nehezen emészthető összetevő, sőt kisebb nagyobb gyulladásokat is képezhet a szervezetben. Amennyiben erre fokozott érzékenységgel reagál a szervezet, ezek a gyulladások sokkal veszélyesebbek. Hosszútávon nem betartott diéta akár meddőséghez, illetve a daganatos betegségekhez is vezethet. Egyébként ez fordítva is igaz, daganatos betegeknek és inzulinrezisztenseknek illetve PCOS (policisztás petefészek szindróma) betegeknek kifejezetten ajánlott kerülni a glutént.
Mire kell figyelni ?
Miután minden élelmiszert lecseréltünk a konyhánkba,- ide sorolva a fűszereket is, amik tartalmazhatnak glutént, akár csak nyomokban is, ami azt jelenti hogy egy helyen készül olyan élelmiszerrel ami tartalmaz glutént- érdemes elkülöníteni a gluténmentes ételeknek saját edényt és főző eszközöket, vágódeszkát, mert ezek nem megfelelő tisztítása után is érintkezhet gluténmaradvánnyal a gluténmentes étel. Szintén fontos odafigyelni, ha vendégségben, étteremben szeretnénk valamit enni, hogy legapróbb esély se legyen a keresztszennyeződésre.
Gyakori diétahiba ugyanis, hogy azt gondoljuk, hogy ha natúr csirkemellet fogyasztunk, sültkrumplival a strandon, akkor nem leszünk rosszul, pedig sajnos használhatnak olyan fűszereket a csirke készítésekor, amik búzát tartalmaznak, vagy épp a sültkrumpli is sülhetett olyan olajban, amiben előtte sima búzalisztes, prézlis rántott dolgok sültek.
Milyen alapanyagokat érdemes otthon tartanom, ha gluténérzékeny vagyok, de diétázni szeretnék vagy csak egészségesen élni?
Természetes módon gluténmentes gabonaféle a quinoa, hajdina, köles, rizs. Az összes zöldség, gyümölcs , nyers húsfélék, halak. A tejtermékek közül az ízesítés nélküli natúr termékek, tehát egy gyümölcs joghurt már nem minden esetben gluténmentes, ezért is fontos elolvasni mindig az összetevő listát és a nyomokban információkat. Feldolgozott élelmiszerek esetében pedig kötelező ezt nézni!
Plusz tipp: ha minden ok nélkül búcsút mondasz a gluténnek, fennáll a veszélye a rostszegény táplálkozásnak, pótold a rostokat gluténmentes alapanyagokból, mint köles, hajdina, amaránt, quinoa, gluténmentes zabpehely… de az útifű maghéj és a chia mag is népszerű, biztos hallottál már ezekről vagy használtad is bármelyiket! Vagy igyál egy finom almás rostos Daily Fiber shake-t!
Próbáljátok ki ezeket a fantasztikus recepteket és többé nem kell nélkülöznötök sem diéta, sem pedig gluténmentes étkezés miatt.
Összességében 32 kg tól szabadultam meg, ami leginkább a derekamon és a hasamon volt látványos, a fenekem, lábaim lassabban formálódnak. Ezzel mai napig küzdök. Már korán tizenéves koromban 80 kg-al guggoltam, ez látszik is a lábaimon. De 46-os ruhaméretem nadrágban 36-38-asra, míg felsőben S-esre csökkent.”
Amit még hozott az életmódváltás – a lelki oldal
„Sokkal magabiztosabb vagyok, szívesebben ismerkedem másokkal, sokat próbálok segíteni a hasonló helyzetben lévőknek, ezért is hoztam létre az instaprofilom, ahol szinte minden nap érkezik valami segítség kérő üzenet. Régen nagyon sokat sírtam, utáltam magam, most már kezdem elfogadni az alakom, bár vannak napom, amikor még rám tör a múlt és tükörbe nézve a régi énemet látom, ilyenkor elmegyek edzek egyet és minden jó lesz.
Csak azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy semmiképp ne egy gyors diétát válasszon, hiszen ami x év alatt felment plusz kiló nem fog két nap alatt eltűnni, bármilyen csodaszert, csodadiétát is szedünk, folytatunk. Azonban egy átgondolt életmódváltással biztos lesz a siker!”
Virgínia eljött a Peakshop-ba és elmesélte az egész történetét. Ezt itt tudod megtekinteni!
Ha Neked is van sikersztorid a Peak segítségével, akkor várjuk a Te jelentkezésedet is a [email protected] címre! Motiválj másokat Te is! Részletek ITT!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Gluténmentes diéta: hogyan csináld, hogy ne hízzál?" című cikkhezKöszönöm a segítséget, nagyon elvagyok veszve még csak 3 hónapja derült ki, hogy tej (teljes) és glutén allergia van, egyszerűek nem tudom már mit egyek. Mégegyszer nagyon köszönöm.