Ha súlyveszteség a cél, akkor nem a szénhidrátbevitel csökkentése lesz a megoldás! Legalábbis az amerikai Országos Egészségügyi Intézet kutatói erre a megállapításra jutottak.
Szénhidrát
Úgy vélik, hogy a zsírokban szegény diéta hatásosabb a súlycsökkenés eléréséhez, mint a szénhidrátbevitel csökkentése. A tudósok aprólékosan megvizsgálták a kutatásban résztvevő, ellenőrzött diétát követő embereket: minden falatot, testedzéssel töltött pillanatot és minden apró mozzanatot. A kutatásban két csoportra osztották a vizsgált személyeket: zsírokban szegény és szénhidrátokban szegény étrendet követőkre. A kutatás során azt tapasztalták, hogy a kevesebb kalóriabevitel nyomán súlycsökkenés következett be, de azok veszítettek többet a súlyukból, akik kevesebb zsírt fogyasztottak.
Korábban már felmerült, hogy a derék körüli zsírréteg leküzdésének legjobb módja-e a szénhidrátbevitel csökkenése, mivel az megváltoztatja a szervezet anyagcseréjét. Az elmélet szerint a kevesebb szénhidrát fogyasztása miatt csökken az inzulinszint, aminek következtében a test zsírtartalékai csökkennek. Ha az ember kevesebb szénhidrátot fogyaszt, valóban csökken a testében felhalmozott zsír, de korántsem annyira, mintha a zsírok bevitelét korlátozná.
Szénhidrát diétában
A hat vizsgált nap alatt a kutatók még a belélegzett oxigént és a kilélegzett széndioxid mennyiségét is mérték. Az adatok ismeretében számolták ki, hogy pontosan milyen kémiai folyamatok játszódnak le a testben. Hat nap diéta után a zsírokban szegény táplálékot fogyasztók átlag 463 grammnyi testzsírt vesztettek, 80 százalékkal többet, mint azok, akik szénhidrátban szegény ételeket ettek. Náluk az átlagos testzsírveszteség 245 gramm volt.
A való életben, ahol nem ellenőrzi senki hogyan étkezel, azt az étrendet válaszd, amit relatíve könnyen be tudsz tartani, és képes vagy a folyamatos követésére. Viszont, ha a zsírokban szegény étrend bejön, akkor nem kell számolnod az anyagcsere-változás hátrányaival.
A legfontosabb üzenet mégis az, hogy vannak olyan szénhidrátok, amelyekkel semmi baj, különösen a teljes kiőrlésű gabonák és alacsony glikémiás indexű ételek, és kellenek az olyan zsírok, amelyek a szervezet működését segítik.
Neked mi vált be jobban a fogyókúrádban? Kevesebb zsír vagy kevesebb szénhidrát?