-+=
Olvasási idő: 3 perc

Ha azt mondom Neked, hogy tudatos táplálkozás, akkor azonnal rávágod, hogy csirkemell-rizs-zöldség, így van? Pedig nem biztos, hogy a csirkemell a leghatékonyabb az alakformálásodban! A roston elkészített hallal lehet, hogy sikeresebben éred el az álomalakodat! Szeretnéd tudni, hogy miért?

A halhús rendszeres fogyasztását, a benne lévő, többszörösen telítetlen zsírsavak miatt valamennyi kardiológiai diétás tanácsadó javasolja, aminek az alapja az, hogy tudományos vizsgálatok igazolták, hogy ez a fajta “mediterrán” étrend jelentősen csökkenti a koszorúér-betegség kifejlődésének kockázatát. Végre ebben egyet értenek az orvosok és a táplálkozástudatos sportfanatikusok.

Halfogyasztás

Figyelj a zsírtartalomra!

Nem minden hal passzol a diétádba, ha például kaviárt reggeliznél, akkor tudd, hogy 16 gramm zsírt tartalmaz! De ezt már egy régi filmsorozatból tudjuk, miszerint „Nem kell mindig kaviár!”

A halakat a zsírértéke alapján két csoportba soroljuk. Zsírosabb pl. angolna, lazac, hering, és szárazabb húsú pl. fehér busa, amur, süllő, tőkehal, heck, vagyis ez utóbbi csoportból válassz a diétás étrendedbe, ezek zsírtartalma 1 gramm alatt van.

Miért jobb a halfogyasztás a diétádban, mint a csirkemell?

A halak fehérjetartalma átlagosan 20 gramm/100 gramm, ami a csirkemell 24 grammját nem szárnyalja ugyan túl, a szénhidrát és zsírtartalma is a csirkemellhez hasonlóan 1 gramm alatt van. Akkor mégis miért jobb a diétádban?

A változatosságot most tegyük félre, nézzük a tényeket!

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

A halak húsa sokkal lazább szövetszerkezetű, mint a csirkéé, magasabb a víztartalma, ezért könnyebben is emészthető. Igaz azonban, hogy emiatt gyorsabban is megromlik.

A könnyebb, gyorsabb emészthetőség kevésbé terheli meg az emésztőrendszert, kevesebb energia megy el a rágósabb falatok megemésztésére.

A halfogyasztás jótékony élettani hatásai

Egy 2000-ben elvégzett felmérés szerint azok az emberek között, akik hetente egyszer vagy többször ettek tengeri halat, 52%-kal kisebb volt a szívhalál előfordulása, mint a havonta egyszer fogyasztók körében.

Miért?

A halak többszörösen telítetlen zsírsavakat, az omea3 és omega6 zsírsavakat tartalmazzák. Ezek esszenciális zsírsavak, vagyis a szervezet nem tudja előállítani és a táplálékból kell beszerezni, és a szív-, keringési rendszer optimális működéséhez nélkülözhetetlenek. Az Eikozapentaénsav (EPA) és a Dokozahexaénsav (DHA) legfőbb forrása a tengeri halak olaja, a pozitív élettani hatásai között szerepel az anyagcsere gyorsítása, ami a diétás étrended, a sikeres alakformálásod meghatározója.

A halak vitamintartalma

A hal jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A- és D-vitaminnak. Ezek segítségével szervezeted képes semlegesíteni a szabad gyököket, vagyis az élettani folyamatok során keletkező, illetve külső forrásból a testbe jutott, érfalat károsító, valamint rákos betegségeket előidéző anyagokat, és növelni a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. A vízben oldódó vitaminok közül a B1- és B2-vitamin fedezhető fel nagyobb mennyiségben, az ásványi anyagok szempontjából pedig vas-, szelén-, cink-, és jódtartalma jelentős.

Halfogyasztás a sikeres diétában

Hogyan készíted el a halételedet?rantott_hal

Ezen is áll, vagy bukik a diétád!

A sovány hal is magasabb zsírtartalmú lesz, ha panírozva, bő olajban sütöd ki, és a majonézes-tartármártásos köretek sem a diétád segítője! Grillezd, készítsd el roston, teflonedényben, vagyis extra kalóriát ne adj hozzá!

Tudod, de még sem így étkezel?

Nem vagy ezzel egyedül! Hazánk ma is az egyik legkevesebb halat fogyasztó ország a világon. Az egy főre jutó éves halfogyasztás 2-3 kg közt van, ami a világ halfogyasztásának mintegy 18%-a. A halfogyasztásunkban az ünnepekhez kötődő tradíciók a meghatározóbbak, mint a korszerű táplálkozás igénye, amellett, hogy egyre több a túlsúlyos, elhízott hazánkfia. Arról nem is beszélve, hogy a tradicionális magyar ételek nem a grillezett hal elkészítésén alapszik.

Iktasd be az étrendedbe, heti 2-3 alkalommal, de ha ennél gyakrabban eszel halat, akkor az még jobb. Figyeld meg, hogy a halat tartalmazó étrendeddel pár hét alatt a felesleges zsírsejtek nyomtalanul úsznak el a combodról!

Tudsz egy gyors és könnyű halételes receptet?

halfile

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.