A húsvét közeledtével már biztos Te is elkezdtél gondolkodni azon, hogy milyen sütit fogsz sütni, ami a diétádba is beilleszthető. A húsvét nélkülözhetetlen sütireceptjét hoztam el fehérjével turbósított, alakbarát verzióban. A megadott mennyiség 5 db 7,5-cm átmérőjű tortácskához elegendő.
Hozzávalók a torta tésztájához:
- 70 g zabpehelyliszt
- 75 g darált dió
- 30 g Micellar Casein vaníliás fehérjepor
- 100 ml kókuszolaj
- 150 g reszelt répa
- 1 késhegynyi fahéj
- 4 db tojás (L-es)
- ízlés szerint édesítő (a tésztához a legjobb, ha porítottat használsz pl. eritrit)
- csipet só
- 1 csomag sütőpor
- narancshéj
Hozzávalók a krémes részhez:
- 250 g light mascarpone
- 200 g habtejszín
- vaníliarúd kikapart belseje
- narancshéj
- édesítő
Hozzávalók a külső mázhoz:
- 250g víz
- 200g tejszín
- édesítő
- 90g cukrozatlan, sovány tejpor
- 12g zselatin (illetve egy kevés víz a feloldáshoz)
Díszítés:
Én a tetejére a díszítést nyers répából készítettem. Kés segítségével háromszögeket vágtam ki, a zöld részt pedig növény leveléből formáltam.
Elkészítés:
Először a tésztát készítsd el a következőképpen: A kókuszzsírt keverd el az édesítővel, majd egyesével add hozzá a tojásokat és robotgéppel jól dolgozd össze. A lisztet keverd el a darált dióval, a sütőporral, a fahéjjal, a sóval, a reszelt répával és a reszelt narancshéjjal. Ezt a száraz keveréket óvatosan adagold a tojásos részhez.
Egy kisebb méretű tepsit vajazz ki vagy bélelj ki sütőpapírral (én 20x20cm-es tepsit használtam) és öntsd a tepsibe. Előmelegített sütőben 160C-on légkeveréssel kb. 35 perc alatt készre sülnek, majd sütőrácson hagyd kihűlni.
Krém elkészítése:
A light mascarponét az édesítővel a vaníliarúd kikapart belsejével és a reszelt narancshéjjal keverd krémessé, a tejszínt külön edényben verd kemény habbá, majd add a mascarponés krémhez.
A kihűlt tésztából szúrj ki desszertgyűrű segítségével 5 db-ot. Minden korongot vágj további 3 részre a betöltéshez. Késsel vagy spatulával kenj a tésztákra a mascarponés krémből. Vékonyan kívülről is fedheted a tortákat ezzel a krémmel. Ezután, tedd a hűtőbe, hogy jól összedermedjenek.
Amíg dermednek, addig készítsd el a fehér bevonatot. A tejszínt a vízzel, az édesítővel és a tejporral keverd csomómentesre, majd addig főzd, amíg sűrűsödni kezd. Ezután a kevés vízzel keverd ki a zselatint, kicsit melegítsd fel, majd a meleg de nem forró felfőzött bevonóhoz keverd.
A langyosra hűlt bevonóval locsold le a tortákat. Aki vastagabb bevonó réteget szeretne a tortákra, az helyezze a betöltött tortákat egy nagyobb desszertgyűrűbe, vonja körbe alufóliával és öntsd tele a gyűrűt a bevonóval. Az oldalukat darált dióval fedheted be. Dermedés után díszítsd.
Boldog nyuszit! 🙂