Kíváncsi vagy a hagyományos húsvéti étlapra? Tudod, hogy mi az a széder, vagy hogy mit szokás enni nagypénteken? Most befoltozhatod hiányos tudások a húsvéti étkezési szokásokról, és pár ünnepi recepttel is besegítünk a húsvéti előkészületekbe!
Nem szeretnél hízni Húsvétkor?
A keresztény húsvétot egy 40 napos nagyböjt készíti elő Jézus Krisztus 40 napos pusztabeli böjtjének az emlékére. Hamvazószerdával kezdődik, és nagyszombatig tart. A keresztények így készülnek fel lelkileg Jézus feltámadásának megünneplésére. Utolsó szakasza a virágvasárnappal (Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékére) kezdődik. A nagyböjti időszakban kerülendő a hús, és a zsíros ételek. Böjti étel például a korpából készült savanyú cibereleves, tejleves, bableves, tésztaételek, sós vízben főtt bab, olajos káposzta, főzelékek, aszalt gyümölcsök, tojás- és halételek. A nagycsütörtök (zöldcsütörtök) az utolsó vacsora és a szenvedés kezdetének emlékünnepe, jellegzetes étele a parajfőzelék bundás zsemlével.
Igaz! A húsvéti időszak, a tavasz kiválóan alkalmas a megújulásra, a testi-lelki megtisztulásra. Szinte elemi erővel tör ránk a takarítás, rendrakás, kerti munkák elkezdésének igénye.
Nagypénteken a keresztények igen szigorú böjt mellett Krisztus szenvedésére és kereszthalálára emlékeznek. Asztalukra hal, tojás, olajos savanyúkáposzta, aszalt gyümölcsök, jellegzetes böjti ételek kerülnek. Nagyszombat már a húsvéti örömünnep első napja. Este van a tűzszentelés, a vízszentelés szertartása, majd a vigília /éjféli/ mise és a feltámadási körmenet. Ilyenkor szólalnak meg a harangok, jelezvén a feltámadást és a böjt elmúltát. Este a feltámadási körmenetre indulás előtt az ablakban gyertyát gyújtottak, jelképezve Jézus feltámadását. A keleti egyház vasárnap reggel, míg a nyugati szombat délután vagy este tartja a feltámadási körmenetet. Nagyszombaton már nagy sürgés-forgás van a konyhában, hiszen a család a sonkafőzéssel, kalácssütéssel, és a húsvéti előkészületek körül serénykedik.
Húsvét napja szokás szerint a tavaszi napéjegyenlőséget (március 21.) követő első holdtölte utáni vasárnapra esik. Húsvét vasárnap megszegik a húsvéti sonkát. Borsó-, lencse-, burgonyapüré, esetleg paraj dukál hozzá. Hidegen felszeletelve, levében főtt füstölt kolbásszal, főtt cikkekre vágott tojással és reszelt tormával, retek, újhagymával, céklával körítve kerül az ünnepi asztalra. Görögországban a Húsvét elképzelhetetlen báránysült nélkül, nálunk már csak ritkán kerül ez az étel az asztalra. A vacsora befejező fogása a húsvéti diós és mákos kalács vagy patkó.
Zsidó húsvét- Peszah (kovásztalan kenyerek ünnepe)
A zsidó húsvét ünnepe a Peszah, amikor az Egyiptomból való szabadulás háromezer évvel ezelőtti megtörténtére emlékeznek. Szabadulásukat családi, és baráti körben különleges vacsorával, a széderrel ünneplik meg. Vacsora előtt a családfő imát mond, s miután mindenkinek sós vízbe mártott petrezselymet nyújt át, kettétör egy darab kovásztalan kenyeret (macát vagy maceszt), és egyik felét szétosztja. Ezután a legfiatalabb gyermek megkérdezi: miért más ez az éjszaka, mint többi? A családfő ekkor elmeséli az Egyiptomból való szabadulás történetét. Levesbetétként kovásztalan maceszgombócot esznek. Tipikus húsvéti ételeik a borscs, a főtt marhahús, és az ízletes borral, és dióval ízesített sütemények is. Húsvét hétfőjének hagyományos étele a tavaszi rántott csirke, de ekkor már nem az asztal és az étkek, hanem a locsolkodás kerül a középpontba. Kipróbálnál egy szénhidrátmentes rántott csirkemell változatot?
Lassan jöhetnek az ünnepi előkészületek… Nálatok mi a szokás?
Tipp: Így festhetsz tojást természetesen!