Gondolom, senkinek nem mondok újat azzal, hogy az ünnepi fogások legkönnyebben a köretek kicserélésével tehetők diéta- és alakbaráttá. Az alábbi köretek nemcsak, hogy igen kalória és szénhidrát szegények, de még a magyar ízlésvilág szerint is finomak. Az MCT olaj miatt gyorsítják az anyagcserét, és segítik az egyébként bevitt plusz kalóriák feldolgozását.
A recepteket saját apukán és nagymamán teszteltem, így büszkén elmondhatom bármilyen hagyományos ízvilágot kedvelő magyar ember számára elfogadhatók. Ahogy azt megszokhattátok tőlem, a receptek gluténmentes verzióban is könnyen elkészíthetők.
PETREZSELYMES FOKHAGYMÁS ZÖLDBAB SALÁTA
Ezt a salátát elsősorban zsírosabb sült sertéshúshoz, illetve marha vagy más sült vöröshús mellé ajánlom. Nagy előnye, hogy hidegen és melegen is finom, így akár előre is el lehet készíteni.
Hozzávalók:
- 20-25 dkg fagyasztott zöld zöldbab
- 3-4 dkg (kb 1 kisebb negyed) vöröshagyma
- 1 ek almaecet (de bodza, fehérbor- vagy vörösbor ecettel is finom)
- 1 tk. MCT olaj
- fűszerek: só, fehérbors, petrezselyem, medvehagyma (ízlés szerint kicserélhető fokhagymára is)
Elkészítés:
Enyhén sós vízben főzzük meg a zöldbabot.
Tipp: ha nem raksz rá fedőt, a gőzzel és a főzővízzel eltávozik a bélgázt okozó vegyületek egy része. Akkor jó, ha még enyhén roppan. Amíg fő, vágjuk minél apróbbra a vöröshagymát. Ha nem bánsz jól a késsel, használj konyhai robotgépet, csak vigyázz, hogy ne pürésítsd!
Amikor elkészült szűrjük le, fűszerezzük meg. Még melegen keverjük bele az apróra vágott hagymát (ettől és az ecetben való állástól elmegy a jellegzetes szaga). Adagoljuk hozzá az ecetet, amikor langyosra hűlt a bab csurgassuk meg MCT olajjal. Legalább 10-20 percet hagyjuk összeérni az ízeket. Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel.
PETREZSELYMES PROTEINES RÉPAPÜRÉ
A krumplipüré hagyományosan ott van minden rántott ünnepi fogás mellett a magyar asztalokon. Ez a verzió ugyan nem sokkal kalóriaszegényebb, azonban vitaminokban és rostokban sokkal gazdagabb. Sőt, a puhára főzés elősegíti a zöldségben lévő hasznos antioxidánsok és zsírban oldódó vitaminok felszívhatóvá tételét, az MCT olaj, pedig elengedhetetlen, hogy csak sovány fehérje fogyasztása mellett ezek a vitaminok – elsősorban az A-vitamin tartalom, jól tudjon hasznosulni. Szerintem elég krémes és laktató ahhoz, hogy akár sovány húsok mellett is megállja a helyét. ha maradna belőle, másnap pirítós kenyérre kenve, vaj helyett is nagyon finom.
Hozzávalók 1 adaghoz:
- kb. 20 dkg répa
- 1 kk. MCT olaj (+ 1 evőkanál ízesítetlen protein por, de ez tetszés szerint elhagyható vagy kicserélhető 2-3 evőkanálnyi tejfölre/joghurtra/tejszínre, attól függően, hogy mi illik jobban az ételhez)
- Fűszerek: só, szerecsendió, petrezselyem
- + víz/hús- illetve zöldségleves alaplé
Elkészítés: a répát főzzük puhára, majd turmixoljuk le. Adagoljuk hozzá a proteinport, ha igényli, hígítsuk az alaplével, amíg krémes krumplipüré állagot nem kapunk. Amikor már majdnem kész fűszerezzük, majd ha kissé kihűlt adagoljuk hozzá az MCT olajat.
OROSZOS CÉKLASALÁTA
Ez a saláta nagyszerű tojásételekhez, halakhoz, vagy bármilyen zsírosabb szárnyashúshoz, de én szívesen fogyasztom fasírthoz, illetve soványabb kevésbé fűszeres sertéshúshoz is. Nekem azt tanították, hogy főtt tojással, vagy szardellával önálló fogás, de szerintem nagyszerű és laktató, igen egészséges köret.
A cékla számtalan előnyös hatása mellet, nem szabad elfelejtkezni a salátában lévő másik fő összetevőről a kovászos uborkáról. Fontos tudni, hogy minden kovászos savanyúság igen jó hatással van a természetes bélflóránkra (és ezáltal az emésztésünkre is), valamint rendszeres illetve kúraszerű fogyasztásuk is csökkenti a szervezetben lévő gyulladási folyamatokat is.
Hozzávalók:
- 1 adag: 15-20 dkg cékla
- 2-3 dkg (kb. 1 nagyobb darab) kovászos uborka, gluténérzékenyek használjanak csemegeuborkát
- 5-6 dkg (kb. 1 kisebb fele) vöröshagyma
- 1 ek almaecet (de fehérbor-, vörösbor-, bodzaecet is alkalmas)
- 1 fél tk MCT olaj
- fűszerek: só, fekete bors, őrölt kömény
Elkészítés:
A céklákat alaposan mossuk meg. Hámozni kell. Alufóliába becsomagolva, sózva-borsozva kevés kókuszzsírral (diétásabb) vagy kacsazsírral (finomabb) ecsettel megkenve süssük puhára a sütőben. Én hideg sütőbe szoktam berakni és a cékla méretétől függően a felmelegedéstől kezdve 40-70 percig sütöm. Akkor jó, ha már enyhén be tudjuk nyomni az ujjunkkal, de még nem puhult nagyon meg. Ne aggódjunk, az olajból nem szív be sokat, mivel a sütési idő után meghámozzuk, és úgy használjuk fel a salátához.
Amíg sül a cékla, vágjuk igen apróra a hagymát és a kovászos uborkát. Egy tálban keverjük össze a fűszerekkel, ecettel és olajjal. Ha azt látjuk, hogy kevés lesz a saláta öntete kiegészíthetjük a kovászos uborka levével.
Minél melegebben hámozzuk meg és vágjuk bele a céklát a saláta alapjába, mivel melegen jobban felszívja annak ízeit. Ugyan frissen melegen sem rossz, de igazán finommá egy éjszakai összeérés után válik. Kísérletező kedvűek keverhetnek bele szardellát, kevés kapribogyót, vagy akár 1-2 cent vodkával is hígíthatják az öntetet. Minden verziót próbáltam már és mind finom volt, de most az alapreceptet hoztam el.
Ha nincs kedved a céklával bíbelődni, manapság már sok helyen kapni előre megfőzött és vákuum csomagolt ízesítetlen céklát is.
+1. Szénhidrátban ugyan nem szegény, de igen finom RÉPÁS gerslisaláta
Mindenekelőtt leszögezném, hogy ez a recept NEM gluténmentes. A gersli (vagyis árpagyöngy) egy kevéssé ismert gabona, pedig számtalan tulajdonságában előnyösebb a diétázók és a sportolók számára, mint a jól ismert rizs. Alacsonyabb a Glikémiás Indexe (tehát lassabb a felszívódása és ezáltal tovább laktat), magasabb a fehérjetartalma és szerintem kifejezetten sokkal finomabb, mint a barnarizs.
Mivel valamivel kalóriadúsabb azt javaslom, hogy a fogyókúrázók soványabb húsételekkel fogyasszák, de akár főtt (esetleg fürj) tojással kiegészítve, vagy önmagában is önálló fogásként is fogyasztható.
Hidegen és melegen is finom.
Hozzávalók:
- 1 adag: 3-5 dkg gersli
- kb. 10 dkg répa
- 1 tk. MCT olaj
- fűszerek: só, kurkuma, szerecsendió, borsikafű, petrezselyem, lestyán
- + alaplé vagy víz
Tipp: a gersli nem igazán kedveli a feketeborsot (enyhén édeskés a gabona alapíze), ezért használok a receptben borsikafüvet, ha mindenképpen borsozni szeretnénk fehér- vagy zöldbors használatát javaslom.
Elkészítés:
A gerslit legalább 2-3 órára, de inkább egy éjszakára áztassuk vízbe, ezzel jelentősen lehet csökkenteni a főzési idejét. Mossuk le, majd kétszeres mennyiségű vízben a fűszerek mellett főzzük puhára.
Tipp: minél többet kevergetjük annál krémesebb lesz, így ha „pergős” élményre vágyunk, igyekezzünk minél kevesebbet bolygatni.
Közben reszeljük le a répát. Amikor az árpagyöngy már majdnem teljesen puha, keverjük el benne a répát, és fedő alatt, konyharuhával lefedve hagyjuk minimum 30 percet állni.
Az MCT olajat csak tálalás előtt (amennyiben újra melegítjük melegítés után) keverjük el benne, mivel a benne lévő zsírsavláncok roncsolódnak hő hatására.
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Legjobb kalóriaszegény köretek MCT olajjal" című cikkhezNe haragudj – tényleg nem bántásként – de a végig MTC olajról írsz a szövegben, holott a képeken is jól látszik, hogy az üvegen MCT van – Medium Chain Triglyceride… – biztos, hülyeség, de ha már egy egész posztot szentelsz egy termék reklámozásának (egyébként biztos, jó), akkor legalább a nevét írd már le helyesen. 😉
Abszolút igazad van Gabi. Értesítettem a szerzőt, hogy javítsa a cikket. Hálás vagyok a figyelmedért :), megtisztelsz, hogy nem csak szörfölsz, hanem olvasol is.
Köszönjük 🙂
Szép karácsonyt Neked!
Utólag is bocsánatot kértem, megfordítva használtam az automata javítót. Köszönöm, hogy más figyelmesebb volt, mint én és hálásan köszönöm a segítséget!
Jól csináltad Ivett! 🙂 Köszönjük, ne bántsd magad. Nagyon jó kis cikk lett!