-+=
Olvasási idő: 2 perc

Emlékszel még gyerekkorodból a langyos, finom és krémes madártejre? Arra, amit vasárnap délután a kanapén vagy a fotelban kucorogva evett az ember, miközben csendes ámulattal hallgatta a „nagyok” beszélgetéseit. Egyik este nosztalgikus hangulatom támadt, így úgy gondoltam megpróbálom megpeakelni ezt a receptet is. Büszkén mondhatom, nem is volt olyan nehéz, mint amire számítottam. Így született meg a cukor-, laktóz- és gluténmentes, IR barát, fehérjében gazdag, szinte szénhidrátmentes, csökkentett kalóriatartalmú és akár a paleo étrendbe is beilleszthető madártej.

Már most azt gondoljátok, hogy túl szép, hogy igaz legyen? Akkor már ne írjam le azt, hogy az elkészítési idő nagyjából 20 perc?

Hozzávalók (2 hatalmas adaghoz, vagy 4 desszert méretűhöz):

  • 4 tojás
  • 50 g fehérjepor – legjobb, ha vaníliásat használsz
  • 8-10 dl mandulatej
  • + eritrit tetszés szerint
  • + egy vaníliarúd kikapart magja
  • + kevés só

1. A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjéből verjünk kemény habot és tegyük félre.

2. Egy lábasba rakjunk fel melegedni 0,5 l mandulatejet. Kaparjuk bele a vaníliarúd magjait, de a héját is érdemes belefőzni.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

3. Közben a tojások sárgáját keverjük ki habosra a cukorral, majd elegyítsük benne a fehérjeport is.

4. Adagoljuk a tojássárgáját a megmelegített (de nem felforralt!) mandulatejhez

5. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrítsük be. Ízlés szerint hígítsuk tovább mandulatejjel.

6. Egy másik lábasban tegyünk fel forrni 1:1 arányban vizet és mandulatejet. Kanállal szaggassuk bele a fehérje habját és főzzük meg.

7. Tegyük a megfőzött tojáshabot tálkákba és adagoljuk rá a meleg sodót.

Tippek: A hideg fehérjét könnyebb felverni. Érdemes egy fél csipet sót is a tojásfehérjéhez adni.

Ha igazán édesszájú vagy félkemény habhoz további édesítőt is lehet adagolni. A lábast, amiben a mandulatejet melegíted, öblítsd ki vízzel, így nehezebben fut ki vagy kap oda. A tojássárgája hozzáadásakor, végezzünk hőtemperálást (vagyis hőkiegyenlítést). Ez azt jelenti, hogy a kikevert sárgájához, a már megmelegített tejből lassan csurgatva adagolj néhány kanállal. Az ilyen módon előkészített bázis, sokkal nehezebben ugrik össze. Tényleg legyen lassú a tűz és keveréskor a fakanállal, a lábas alján lévő rétegeket is mozgasd meg.

Ha mégis elkezdene kicsapódni a tojássárgája a mandulatejből, gyorsan húzd félre és botmixerrel átkeverve újra simává tehető (ez egyébként bármilyen csomóssá vált szósz esetén működhet).

Szerintem langyosan tálalva a legfinomabb, de hidegen és melegen is megállja a helyét, igény esetén akár önálló étkezésként is fogyasztható.

Madártej

Fehérjés madártej

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!