Gyerekkorunkból retro emlék a mákos metélt. Milyen fincsi is volt sok-sok mákkal, házi készítésű metéltből, na és persze töményen, porcukorral megbolondítva. Manapság is imádod a tésztás ételeket, de már rég száműzted az étlapodról, mert nagyon sok kalóriát tartalmaznak, hízol tőlük!? Én igen. 🙂 Sokszor eszedbe jut, hogy de jó lenne egy kis mákos metélt, édesen, sok-sok mákkal? Mutatok egy olyan variációt, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz, akár vacsorára is.
A mák igen nagy kincs a magyar és környékbeli országok étkezési kultúrájában. Viszonylag egyszerű termesztési módja, sokoldalú felhasználhatósága és kedvező tulajdonságai tették közkedveltté. A mák nem csak, hogy finom, de nekünk nőknek különösen fontos a csontritkulás megelőzése miatt. Emellett még számos más jótékony hatása is van:
- Aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag.
- Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat.
- Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését.
- Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően segítségével megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása.
- Normalizálja a vér koleszterinszintjét.
- Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát.
- Jótékony a sebek gyógyulásában.
- Növeli a szellemi teljesítőképességet.
- Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató hatású.
- Magas a foszfor tartalma, amely elsődlegesen felelős a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba történő beépüléséért.
Mivel a mákolaj nem gyógyszer, hanem egészséges táplálék, a hatását nem máról-holnapra, hanem hosszú távon fejti ki.
Tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas a foszfortartalma, amely elsődlegesen felelős a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba történő beépüléséért. Jótékony hatásának fokozása érdekében javasolt más olajjal együtt fogyasztani (például lenmagolaj, dióolaj). A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 mokkáskanálnyi mákolajat fogyasztott. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal kezelt csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.
33,5 % OFF + az ÚJ Zen Csillogós Zen shaker is a Tiéd! Diétázzunk együtt szeretettel! (Ajándék értéke 3.290Ft)
Elég a tudományos dolgokból, jöjjön a pofonegyszerű recept!
Mákos metélt
Hozzávalók:
- 1 zacskó NoCarb széles metélt
- ízlés szerint: Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
- pici Himalaya só
- ízlés szerinti mennyiségű darált mák
- 1-2 teáskanál kókuszolaj
Diétás mákos metélt
Elkészítés:
A tésztát vedd ki a csomagból, hideg folyó vízzel jól mosd át. Tegyél fel vizet forrni, picit sózd meg. A tésztát dobd bele a forrásban levő vízbe, és 1-2 percig főzd. Szűrd le, majd szórd rá a cukorhelyettesítővel édesített mákot, végül pedig locsolj rá egy kevés kókuszolajat (ez utóbbi elhagyható).
Tipp: pici citromhéjat reszelhetsz a mákba 🙂
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Mákos metélt a régi ízek kedvelőinek! Szénhidrátmentes tésztával a szép alakodért, mákkal a csontritkulás megelőzésért!" című cikkhezSziasztok. Egyszer próbáltam ezt a nocarb tésztát, de számomra ehetetlen volt. Nem tudom szebben megfogalmazni, takony állaga volt. A csomagoláson nem volt info, hogy meg kellene főzni. Ha így teszek rághatóbb lesz a végeredmény? Köszi
Szia! Én nocarb rizst ettem főzve, az nagyon ízlett, kicsit érezhető volt, hogy nem igazi rizs, de a tésztát mindenképpen felülmúlta. A tésztát megettem anno én is, bár erősen győzködtem magam. Most ki fogom próbálni én is a főzéses verziót, hátha jobb lesz, lehet, hogy a konjac liszt és a víz okozza ezt a „nyákos” bevonatot. Most olyan verziót vettem, amin feltüntették a főzést, korábban én is csak öblítettem. Beszámolok a végeredményről. 🙂
OKé írj! 🙂