Mákos metélt a régi ízek kedvelőinek! Szénhidrátmentes tésztával a szép alakodért, mákkal a csontritkulás megelőzésért!

Gyerekkorunkból retro emlék a mákos metélt. Milyen fincsi is volt sok-sok mákkal, házi készítésű metéltből, na és persze töményen, porcukorral megbolondítva. Manapság is imádod a tésztás ételeket, de már rég száműzted az étlapodról, mert nagyon sok kalóriát tartalmaznak, hízol tőlük!? Én igen 🙂 Sokszor eszedbe jut, hogy de jó lenne egy kis mákos metélt, édesen, sok-sok mákkal?  Mutatok egy olyan variációt, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz, akár vacsorára is.

A mák igen nagy kincs a magyar és környékbeli országok étkezési kultúrájában. Viszonylag egyszerű termesztési módja, sokoldalú felhasználhatósága és kedvező tulajdonságai tették közkedveltté. A mák nem csak, hogy finom,  de nekünk nőknek különösen fontos a csontritkulás megelőzése miatt. Emellett még számos más jótékony hatása is van:

  • Aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag.
  • Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat.
  • Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését.
  • Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően segítségével megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása.
  • Normalizálja a vér koleszterinszintjét.
  • Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát.
  • Jótékony a sebek gyógyulásában.
  • Növeli a szellemi teljesítőképességet.
  • Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató hatású.
  • Magas a foszfor tartalma, amely elsődlegesen felelős a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba történő beépüléséért.

Mivel a mákolaj nem gyógyszer, hanem egészséges táplálék, a hatását nem máról-holnapra, hanem hosszú távon fejti ki.

Tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas a foszfortartalma, amely elsődlegesen felelős a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba történő beépüléséért. Jótékony hatásának fokozása érdekében javasolt más olajjal együtt fogyasztani (például lenmagolaj, dióolaj). A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 mokkáskanálnyi mákolajat fogyasztott. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal kezelt csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.

Elég a tudományos dolgokból, jöjjön a pofonegyszerű recept!

Mákos metélt

Hozzávalók:

Diétás mákos metélt

Elkészítés:

A tésztát vedd ki a csomagból, hideg folyó vízzel jól mosd át. Tegyél fel vizet forrni, picit sózd meg. A tésztát dobd bele a forrásban levő vízbe, és 1-2 percig főzd. Szűrd le, majd szórd rá a cukorhelyettesítővel édesített mákot, végül pedig locsolj rá egy kevés kókuszolajat (ez utóbbi elhagyható).

Tipp: pici citromhéjat reszelhetsz a mákba 🙂

makos_teszta_recept

Sütő Izabella

Sütő Izabella

A fittfazekkulturblogizaval.blogspot.hu szerzője vagyok. Nagyon szeretek főzni, de szakmámat nézve közgazdász, közel 20 év bankszférában eltöltött sok-sok hasznos tudással a hátam mögött.
Sütő Izabella
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Mákos metélt a régi ízek kedvelőinek! Szénhidrátmentes tésztával a szép alakodért, mákkal a csontritkulás megelőzésért!
5 szavazat, 4.00 átl. szavazat (81% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

3 hozzászólás

  • Rita szerint:

    Sziasztok. Egyszer próbáltam ezt a nocarb tésztát, de számomra ehetetlen volt. Nem tudom szebben megfogalmazni, takony állaga volt. A csomagoláson nem volt info, hogy meg kellene főzni. Ha így teszek rághatóbb lesz a végeredmény? Köszi

    • Szabó Andi Szabó Andi szerint:

      Szia! Én nocarb rizst ettem főzve, az nagyon ízlett, kicsit érezhető volt, hogy nem igazi rizs, de a tésztát mindenképpen felülmúlta. A tésztát megettem anno én is, bár erősen győzködtem magam. Most ki fogom próbálni én is a főzéses verziót, hátha jobb lesz, lehet, hogy a konjac liszt és a víz okozza ezt a “nyákos” bevonatot. Most olyan verziót vettem, amin feltüntették a főzést, korábban én is csak öblítettem. Beszámolok a végeredményről. 🙂

Mákos metélt a régi ízek kedvelőinek! Szénhidrátmentes tésztával a szép alakodért, mákkal a csontritkulás megelőzésért!
5 szavazat, 4.00 átl. szavazat (81% pont)
5590
Diétás főzőcske, Egytálételek, Szénhidrátmentes tészta
, ,