-+=
Olvasási idő: 2 perc

Gyerekkorunkból retro emlék a mákos metélt. Milyen fincsi is volt sok-sok mákkal, házi készítésű metéltből, na és persze töményen, porcukorral megbolondítva. Manapság is imádod a tésztás ételeket, de már rég száműzted az étlapodról, mert nagyon sok kalóriát tartalmaznak, hízol tőlük!? Én igen 🙂 Sokszor eszedbe jut, hogy de jó lenne egy kis mákos metélt, édesen, sok-sok mákkal?  Mutatok egy olyan variációt, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz, akár vacsorára is.

A mák igen nagy kincs a magyar és környékbeli országok étkezési kultúrájában. Viszonylag egyszerű termesztési módja, sokoldalú felhasználhatósága és kedvező tulajdonságai tették közkedveltté. A mák nem csak, hogy finom,  de nekünk nőknek különösen fontos a csontritkulás megelőzése miatt. Emellett még számos más jótékony hatása is van:

  • Aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag.
  • Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat.
  • Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését.
  • Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően segítségével megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása.
  • Normalizálja a vér koleszterinszintjét.
  • Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát.
  • Jótékony a sebek gyógyulásában.
  • Növeli a szellemi teljesítőképességet.
  • Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató hatású.
  • Magas a foszfor tartalma, amely elsődlegesen felelős a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba történő beépüléséért.

Mivel a mákolaj nem gyógyszer, hanem egészséges táplálék, a hatását nem máról-holnapra, hanem hosszú távon fejti ki.

Tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas a foszfortartalma, amely elsődlegesen felelős a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba történő beépüléséért. Jótékony hatásának fokozása érdekében javasolt más olajjal együtt fogyasztani (például lenmagolaj, dióolaj). A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 mokkáskanálnyi mákolajat fogyasztott. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal kezelt csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.

33% OFF mindenre a Peakshopban! Szabadságra ment a grafikusunk! + Sör és Fagyi kupon is a Tiéd!

Elég a tudományos dolgokból, jöjjön a pofonegyszerű recept!

Mákos metélt

Hozzávalók:

Diétás mákos metélt

Elkészítés:

A tésztát vedd ki a csomagból, hideg folyó vízzel jól mosd át. Tegyél fel vizet forrni, picit sózd meg. A tésztát dobd bele a forrásban levő vízbe, és 1-2 percig főzd. Szűrd le, majd szórd rá a cukorhelyettesítővel édesített mákot, végül pedig locsolj rá egy kevés kókuszolajat (ez utóbbi elhagyható).

Tipp: pici citromhéjat reszelhetsz a mákba 🙂

makos_teszta_recept

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!