Manapság már mindenki tudja, hogy a fehér liszt és a fehér cukor, a két fehér méreg nem tesz jót az egészségünknek. Természetes tehát, hogy a mentes élelmiszerek felé fordulunk, azonban sok esetben ez visszásan sül el…
Fontos tisztában lennünk azzal, hogy attól, hogy valami „mentes” még egyáltalán nem biztos, hogy egészséges vagy diétás is, csupán egy vagy több potenciális allergén anyagot a megszabott határérték alatt tartalmaz!
A következőekben szeretnék bemutatni pár gyakorlati példát, amik felett az átlagos fogyasztó gyakran elsiklik:
1. Gluténmentes lisztkeverékek egy része: mert miért választjuk ezeket a termékeket?
Amellett, hogy ki szeretnénk küszöbölni a gabona (és a glutén) allergizáló vagy emésztést nehezítő hatásait, sokak fejében az a kép is él, hogy a gluténmentes lisztek felszívódása lassabb és tápanyagokban gazdagabbak. Ez még igaz is lehet, ha egy hajdina-, köles- vagy akár barnarizs-lisztről beszélünk.
Ezzel szemben, ha megfordítunk egy népszerű lisztkeverékes zacskót és elolvassuk az összetevőket, sok esetben az alábbi összetevőkkel fogunk találkozni: kukorica és/vagy burgonyakeményítő, rizslizst/ kukoricaliszt, burgonyapehely, guargumi, xantán, dextróz, alma- vagy burgonyarost, kén-dioxid…
Én nem mondom, hogy ezek fogyasztásának egészségügyi kockázata lenne, de a diéta szempontjából semmiképp sem előnyös.
> Peak-tipp! Helyette gluténérzékenység esetén például válaszd a fehérjés glutén és laktózmentes Peak palacsinta port, ami szuper jó szénhidrát, és gluténmentes!
TÖKÉLETED DIÉTÉS, és glutén- laktózmentes kenyeret is készíthetsz ebből a pallerből! A recept elkészítését VIDEÓN is megmutattuk! Lemaradtál? Vagy visszanéznéd? ITT megteheted:
2. Kókuszvirágcukor:
Sokan cserélik le a sima cukrot kókuszvirág cukorra, amelyet még a paleo étrendet követők is fogyasztanak ugyan nem egészségtelen és a felszívódása is lassabb, mint a normál cukornak, azonban kalóriában és szénhidráttartalomban nincs számottevő különbség, így a diétánk szempontjából nem lesz nagy segítség…
3. Szénhidrátcsökkentett péksütemények, kenyere, sütemények:
Természetesen ezen a kategórián belül is lehet találni minőségi termékeket, ahol rostkeverékekkel vagy maglisztekkel csökkentik az egységnyi mennyiségre jutó szénhidráttartalmat (azonban ettől egyáltalán nem lesz diétás!), de fontos megjegyeznünk, hogy sok ilyen sütemény nagyobb mennyiségű hidrogénezett növényi olajat tartalmaz.
Ugyan jelenleg már a transzzsírsav mennyiség szabályozott, ennek ellenére ezek a zsiradékok nem képesek hatékonyan hozzá járulni az egészségünk megőrzéséhez.
4. Laktózmentes tejtermékek:
Ha valami laktózmentes, akkor nincs benne tejcukor. Ennek ellenére nem fogyókúrás és sok esetben (azoknál, akik elsősorban a tejfehérjére érzékenyek), ugyanúgy allergizálhat.
> Peak-tipp: Érdemes ilyen esetben az étrendet növényi fehérjével kiegészíteni, ami magas minőségű és jól emészthető fehérjeforrás, és finom shake ital is egyben – tökéletes a tejes turmixok, kakaók utáni vágyódás kiküszöbölésére!
5. Húsmentes felvágottak:
Ugyan, mivel növényi eredetű összetevőket tartalmaz az állati zsír mennyisége kisebb lesz, általában a kalória tartalom is alacsonyabb, azonban jellemzően ezeknek a termékeknek rosszabb az aminosav profiljuk és/vagy alacsonyabb lehet a fehérje tartalmuk.
6. Gyümölcscukorral édesített édességek, szörpök, üdítők:
Habár a fruktóz (gyümölcscukor) inzulin válasza kisebb, ez is egy valódi cukor, amely ugyanúgy 400kcal/100 g felszívódó kalóriát tartalmaz. A glikémiás indexe is gyors, így ha nem „gyümölcs formában” fogyasztjuk nem lehet rámondani, hogy egészséges lenne.
Egy kis átgondolással és picit több utánajárással könnyű kikerülni ezeket a rizikófaktorokat!
Ha pedig biztosra akartok menni fogyasszátok az ételeket természetes formájukban, vagy válasszátok olyan termékeket, mint például a 100% mandulavaj, amelynek az összetevő listája érthető számotokra illetve megbíztok a gyártó termékeinek a minőségében is!