„Te! Ennek még jobb a tésztája, mint az eredetinek!” Kaphat ennél nagyobb dicséretet egy étel, amit egy hagyományos balatonfelvidéki sütemény alapján alkotott reform étel? Szerintem nem, ezért büszkeségemben szeretném megosztani veled is ezt a bizonyos ételt. Azt gondolom, most sem kell mondanom, hogy a recept IR barát; cukor-, glutén- és laktózmentes; fehérje gazdag és kis átalakítással könnyedén paleová is tehető.
Hozzávalók (kb. 50 2 cm átmérőjű kosárkához vagy kb 15 muffin méretűhöz):
Tészta:
- 65 g darált dió
- 120 g barnarizsliszt
- 50 g kókuszzsír
- 100 g eritrit
- 25 g csokoládés fehérjepor – én csokis-rumos Slim Secret Proteint használtam
- 1 tojás
- 1 kk. szódabikarbóna
- só
- kevés víz
Krém:
- 3 egész tojás
- 0,5 dl szójatej/mandulatej/normál növényi tej
- 100 g eritrit
- 1 rúd vanília kikapart magja
- Dietella mogyorókrém
Elkészítés:
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd keverjük bele a felvert tojást, a kókuszzsírt is. Végül kevés vízzel kekszgolyó állagúra gyúrjuk össze. Nyomkodjuk kosárka/cupcake formába, és előmelegített sütőben 175 °C-n hőlégkeverés mellett (vagy 180°C-n anélkül) kb. 10-15 perc alatt süssük készre. Akkor jó, ha a tészta széle már barnul és a közepe sem túl puha, de igazán csak kehüléskor keményedik meg, ezért érdemes vele óvatosan bánni.
A krémhez verjük habosra a tojásokat az eritrittel és a kikapart vaníliamagokkal. Tegyük gőz fölé, adagoljuk bele a növényi tejet és folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be. Várjuk meg, amíg teljesen kihűlt.
Összeállítás: Minden kosárka aljába tegyünk egy fél kávéskanál Dietellát, majd töltsük meg a kosárka színéig krémmel!
Teljesen kihűlve tálaljuk!