Palacsinta receptet szénhidrát nélkül, vagy zsír nélkül valószínűleg azért keresel, mert fogyni akarsz, vagy tartani az alakod. Tudom, hogy az édes íz nagyon fontos ahhoz, hogy hosszú ideig tudd tartani a diétát.
Ezért szerencsére egyre több olyan étel jön létre, és ez a Peaknél is így van, amelyeket az olyan elfoglalt nők számára készítünk, akik nem akarnak pepecselni a receptekkel, de diétázni igen.
Az alábbi írásban 2 féle diétás palacsinta receptet találsz, amiből mindkettő az 5 perces édesség kategóriájába sorolható. Ha nincs kedved tehát bevásárolni, arra is van egy azonnali, készen kapható diétás palacsinta megoldásunk.
Rengeteg tippet próbálunk adni Neked, hogy könnyebb legyen a diétázni, és nap mint nap találunk ki mi is új titkokat, hogy végig bírjuk csinálni. Tudományosan bizonyított, hogy a rendszeres időközönként történő étkezés gyorsítja anyagcseréd. Egy apró trükk, hogy ha reggel megengedsz magadnak egy kis finomságot, akkor a nap többi részében könnyebben tartod a diétát.
Ha érdekelnek a Peak 16 éve tartó vezetése során keletkezett tapasztalataim vagy a legújabb diétás trendeket is tartalmazó, lélek-test-elme leveleim, itt ingyenesen kérheted őket, kötelezettség nélkül.
1. Mi ez a Peak palacsinta?
Az volt a cél, hogy mindenféle felesleges szénhidrát és zsír nélküli palacsintád legyen, amelyet gyorsan, akár reggel 5-kor is előállíthatsz. Sem maltodextrint, vagy egyéb hozzáadott cukrot nem tartalmaz, mint az ízét fokozó összetevőt, és így is nagyon finom. Olyan magasra tornáztuk fel a fehérjetartalmát, amennyire csak lehetett, hogy a szigorú és pontos diétáidban is használható legyen. Még nem találtam a piacon fehérjepalacsintát ilyen magas fehérje tartalommal:
Így megérkezett az eddigi legnagyobb fehérjetartalmú, ÚJ Peak palacsinta, 56% fehérjetartalommal.
Miért a szénhidrát tartalommal manipulálunk az étrendekben, vagy akár a palacsintádban?
Az értelmes diéták és étrendek egyetlen közös ismérve: hogy csökkentik a szénhidrátbevitelt.
Mindegy, hogy Paleo vagy fehérjediéta vagy ketogén diéta, ezek mind ugyanoda lyukadnak ki: csökkentsd a szénhidrátbeviteled.
Mi az, amit általánosan kijelenthetünk? 3 FONTOS változtatást kell beiktatnod:
1. Zsírok és fehérjék az étrendedben a szénhidrátok HELYETT!
A zsírok fogyasztása a szénhidrátok HELYETT, átalakítja az anyagcseréd IS.
Észre fogod venni, hogy a tested adaptálódik a magas zsír és alacsony szénhidrát tartalmú étrendedhez. Ez a fat-adapted-metabolism. Hozzászokik a tested ahhoz, hogy sok zsír és fehérje van az ételeidben, és ezekkel kell dolgoznia.
A hétköznapi ember anyagcseréje szénhidrátokat éget minden tevékenységéhez, ez a carb-burner-metabolism.
– A fat-adapted típusú embereknek stabilabb az energiaszintje (igen, mindig van energiád), stabil a vércukorszintjük, kiegyensúlyozott a hormonszintjük, és pengeéles tiszta a gondolkodásuk.
– A carb-burner típusú emberek vércukorszintje ingadozik, gyakoriak az “azonnal ennem kell” tünetek, sóvárgás a cukros ételek iránt, van amikor alszanak egész nap, van amikor hiper-mozgékonyak a felgyülemlett kalóriamennyiség okán.
Remélem, hogy már a fat-adapted anyacsere típusú nők körébe tartozol, azaz bőven eheted a Peak krémeket!
2. Használd a megfelelő táplálék kiegészítőket!
A fenti, magas fehérje és zsír tartalmú egészséges étrended, finom és cukormentes dióféle krémekkel, és fehérjeporokkal tudod a legegyszerűbben megvalósítani, de nyilvánvalóan az étrendi alapokat is meg kell tanulnod.
3. A szénhidrátok napi mennyisége és minősége szintén elemi!
A szénhidrátok mennyisége az étrendedben, egy 60 kg-os nő esetében 2016-ban már szinte a minimálisnak tekinthető. A legdivatosabb diéta a Paleo megjelenése óta, a ketogén diéta, és ennek az az egyik legnagyobb előnye, hogy még több rugalmasságot nyújt, mint a Paleo. Az embereket kíváncsivá tette, a ketogén diéta során fellépő lehetséges neurológiai előny, amely privilégiumról bevallom máshol nem is olvastam, csak a Peakshopon.
Tény, hogy a magas zsírtartalmú, és alacsony cukor és szénhidrát tartalmú étrend, könnyen tartható. Hatalmas előnye, hogy az eddig elhanyagolt hormonális alapokra támaszkodik, azaz abba az új tudományos irányvonalba is beleillik, hogy a fogyáshoz a legfontosabb tényező az emberi szervezet hormonrendszere és a gyulladások csökkentése.
Kevesen tudják, hogy a ketogén diétát az epilepszia hatékony kezelésére használták a gyógyászatban, és az 1920-as években az Alzheimer-kór és az autizmus terápiás kezelésére is alkalmazták. Ezek idegrendszeri betegségek, és a magas zsírtartalmú étrend speciális változásokat alakít ki az emberi szervezetben.
A fő cél a ketogén diéta során, hogy a tested a glükóz helyett (mely a szénhidrátokból származik), a zsírokra támaszkodjon, mint üzemanyagra.
Ha korlátozod a bevitt szénhidrátok mennyiségét az étrendeddel, belép egy ÚJ anyagcsere állapot: az úgynevezett ketózis.
Ekkor a szervezeted által termelt ketontesteket, energiaként tudod felhasználni, például az edzéshez, vagy egyszerűen a mindennapi tevékenységedhez.
A ketózis egy teljesen normális evolúciós adaptáció azokra az időszakokra, amikor az élelmiszer nem volt olyan bőséges, és rendelkezésre álló, mint most. Röviden: nem volt ennyi kaja, csak ami a természetben elérhető.
A ketogén diéta létjogosultságát már jóváhagyták, olyan vezető amerikai orvosok, mint Dr. Mark Hyman, aki dicséri a magas zsírtartalmú étrendeket. Könyvében Eat Fat, Get Thin-ben azt írja, hogy szó szerint éhezteted az agyad, amikor nem eszel elegendő zsírt, amelynek közel 60%-a zsír.
Más orvosok, mint a Dr. David Perlmutter, a Grain Brain című könyvében azt írja, hogy ketontestek “mélyen neuroprotektív” jellegűek. Ha növeled a mennyiségüket a testedben, ezek fokozzák agy-védő antioxidánsok mennyiségét a szervezetben, serkentik a mitokondriumokat a sejtekben, és így miközben diétázol, növekszik az energiaszinted.
Hadd emeljem ki, hogy a ketogén diétát erősen támogatja a mogyoróvaj, a kesuvaj, kókuszhús, vagy akár a cukormentes mogyorókrém, amely nagyon jól csökkenti az étvágyad, és egyre többen keresik rajtunk. Csak akkor működik, ha a szénhidrát fogyasztásod alacsony, de ez a mogyivaj úgysem fogja engedni, hogy megkívánj valamilyen szénhidrátos ételt.
A Wheytella így született meg, amely a palacsintádhoz a nutella tölteléket adja és szintén nem tartalmaz hozzáadott szénhidrátokat – cukor, laktóz és gluténmentes!
2. Teljesen szénhidrátmentes palacsinta recept az alábbi, amelyet bevallom nem mindig sikerül szépre elkészíteni:
Reggel több órán át nem jut tápanyaghoz a szervezeted, az inzulinszint ebben az időpontban a legalacsonyabb. Ezt helyre kell tenned, ezért fontos a reggeli. A következő igazi Peak girl fejlesztésű palacsinta azonban egyáltalán nem tartalmaz felesleges szénhidrátokat, így bátran fogyaszthatod a fehérjediétádban is.
A következőkre lesz szükséged az elkészítéshez ( a mennyiséget változtathatod):
- 3 db tojásfehérje
- Slim Secret fehérjepor 60g (2 vagy 3 nagy evőkanál, hogy sűrű legyen a tésztád)
- E-Z coat nullakalóriás olajspray
- két dl ásványvíz
- édesítő, fahéj
- szódabikarbóna
A 3 db tojásfehérjét verd fel jó keményre egy kis folyékony édesítővel, és a szódabikarbónával esetleg Dia Wellness sztíviás édesítőszerrel. A Slim Secret fehérjeporból és a 2 dl ásványvízből shakerrel készíts el egy gyors turmixot. Az tojáshabot és a fehérjeturmixot keverd el, és E-Z coat olajspray-el befújt serpenyőben süsd meg.
Peak girl Angi a következőképp készítette el a Peak girl átalakítás során. Próbáld ki!
“Általában reggelire szoktam PEAK palacsintát készíteni: ami úgy néz ki, hogy 3 tojásfehérjét felverek ahhoz adok egy pici édesítőt és fahéjat, aztán készítek egy adag fehérje turmixot természetesen vízzel, kb. 2 dl-vel ill. öntök hozzá még egy nagyon kevés buborékos ásványvizet és azt hozzá keverem a tojásfehérjéhez, ezt E-Z Coat olajspay-vel kisütöm, a tetejére még egy pici fahéj mehet és már kész is a finom és kiadós reggeli. Nyámíííííí! Ezt kávéval szoktam zárni és már indulhat is a nap. ”
A palacsinta tölteléke nem más mint a Dietella, amely cukormentes mogyorókrém. Végre tehát megvalósult egy álom. Nutellás palacsinta diétában – ám cukor nélkül 😀 Hát nem csodálatos? 🙂
Palacsinta
Palacsinta szénhidrát nélkül
Referenciák:
Források:
Dr. Mark Hyman, Eat Fat, Get Thin
Dr. David Perlmutter, Grain Brain
Mező Mónika - Peak
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Palacsinta fogyókúrához? Már van!" című cikkhezSziasztok!
Régóta szemeztem ezzel a recepttel, és ma megcsináltam, de valahogy nem lett belőle palacsinta…tulajdonképpen a “tészta” két résszé vált, egy szinte vízszerű lé és egy habréteg lett a keverés után…mondanom sem kell, ebből nem lett még palacsintához hasonló akármi sem. Szerintetek mit rontottam el?
Köszi a választ! 🙂
Szia Zsófi!
Oké, akkor több fehérjeport tegyél a turmixba vagy kevesebb vizet, hogy sűrűbb legyen a turmix. Akkor lesz ilyen a végeredmény.
Én rendszeresen túladagolom fehérjével, hogy jó sűrű legyen a fehérje+víz keverék.
Kedves Zsófi a kérdésed jó 🙂 Próbáld meg robotgéppel összekeverni a tésztát, azzal jobban el lehet keverni az alapanyagokat! Mielőtt a serpenyőbe öntöd a tésztát, mindig keverd fel újra kicsit, akkor nem ülepszik le.
Megcsinaltam az iment. Imadom 🙂
Nagyon jó Linda, örülök, hogy sikerült! Jó étvágyat hozzá! 🙂
Sziasztok!
Kipróbáltam a receptet,de nekem nem sikerült. Nem tudtam megfordítani a “palacsintát”…így egy rántotta szerű palacsinát tudtam összehozni. 😀
Hogy kell megcsinálni a tésztát, h tészta legyen?
Köszi
Szia Gambesz! Sajnos a fehérjeporok tudnak furcsaságokat művelni, valószínűleg nem volt elég szilárd a tészta, hogy megfelelően meg tudd sütni. A lassú felszívódású fehérjeporokkal könnyebb dolgozni.:)
Szia!
Sűríteni ha kell, tegyek bele zabpehelylisztet? Attól gondolom tésztásabb lesz/persze lesz benne szénhidrát is,de reggel simán belefér..nekem :D/.
Kerestem a többi receptet,de nem találtam. Hol találom meg őket? Vagy megtennéd, h belinkeled a receptek?/Még másnak is jól jöhet :P/
Köszi Csilla! 🙂
Igen, az tökéletes, ha belefér a diétádba. Itt találod az összes receptünket: https://peakshop.hu/girl/category/dietas-fozocske/
Hello!
Most csináltam először ilyen palacsintát és nem sok sikerrel.aztán raktam hozzá egy kis zabpehelylisztet így már sikerült valami palacsinta szerűt készíteni.így is finom lett és elfogyott.az lenne a kérdésem,hogy milyen más fajta lisztet adhatok hozzá?nem diétázom,az a plusz szénhidrát nem számít.a próbálkozást nem adom fel mert nagyon bejött ez a fajta palacsinta és enni meg imádok! 🙂
választ előre is köszönöm.
Szia Nóri!
Amit szoktunk használni: zabpehelyliszt, esetleg rizsliszt, mandulaliszt, kókuszliszt, mással nemigen próbálkoznék.
Sziasztok!
Köszönöm a receptet, nekem nagyon bevált.
Olvastam, hogy nyílgyökérporral szakadás mentesen lehet sütni. 60g fehérjeporhoz 1tk elég.
Valóban nem mindegy milyen fehérjéből készítjük.
Ne adja fel senki, mert elsőre nem sikerül 🙂
Szívesen illusztrálnám képekkel is, hogy nem lehetetlen.
Kitartást! 🙂
Nagyon köszönjük a tapasztalatokat Flóra, és természetesen örülünk a képi illusztrációnak!;)
Szia, a [email protected] címre küld és nagyon szívesen megjelentetjük! 🙂
Vacsira is lehet fogyasztani,diéta mellett?
Igen Judit, de mindenképpen számold bele a napi szénhidrátfogyasztásodba.